Naast wijn staat Griekenland uiteraard bekend om zijn Ouzo. Deze anijs drank wordt gedronken in een glas vol met ijsklontjes en wordt gemixt met water (of frisdrank naar keuze). Daar krijgt ouzo zijn troebele kleur van. Na de maaltijd wordt er vaak tsipouro of raki gedronken.
Een ander bekend alcoholisch drankje is raki, dit heeft veel weg van ouzo en wordt voornamelijk gedronken op Kreta. Het meest bekende bier in Griekenland is Mythos, maar ook Fix en Alpha worden veel gedronken. Griekenland staat bekend om de vele soorten wijnen, de bekendste wijn is Retsina. Dit is een witte wijn.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza. Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant. Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild. Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen.
Griekse drank
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
GYROS MET GRIEKSE WIJN
Bestel je een Griekse gyros met een berg tzatziki dan neem je daar een wijn bij uit hetzelfde land. Dat de gyros gemaakt is door een tentje om de hoek maakt dan even niet uit. Kies voor een volle witte wijn; deze past perfect bij je Gyros.
Deze sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland is wat aromatischer en stuitender dan andere in zijn soort. De fruitige smaak van deze wijn pakt het smakenpallet van de tzatziki goed op. Zo heeft het hinten naar meer rokerige tonen en groener fruit. Ideaal voor bij tzatziki.
Ga dan ook voor een zachte en soepele witte Chardonnay, Rhône, Viognier, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Muscat of een soepele Rosé.
Op het moment dat de producent van een alcoholishe drank met anijssmaak van de drank proefde zei hij: "Uso Massalia". Hiermee bedoelde hij dat de drank zo goed was, van de allerbeste kwaliteit, dat hij voor gebruik in Marseille bestemd had kunnen zijn. En zo werd deze drank Uso - Ouzo genoemd.
Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt gemaakt terwijl raki niet uitsluitend Turks is. Raki en Ouzu lijken qua smaak op elkaar maar Raki heeft vaker een andere smaak gekregen door het toevoegen van bepaald fruit terwijl bij ouzo de sterke smaak van anijs altijd behouden blijft.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
De tijden dat er gegeten wordt in Griekenland, wijken erg af van de normale Hollandse eettijden. Grieken lunchen meestal tussen 12.00 uur en 15.00 uur. En 's avonds beginnen Grieken pas vanaf 20.00 uur met hun maaltijd en dat diner kan wel duren tot 23.00 uur.
Aioli Deze dikke knoflookmayonaise wordt vaak geserveerd bij een voorafje van crudités. Een bleke, droge rosé uit de Provence spoelt het geheel met genoegen weg en maakt het plaatje van een zwoele zomeravond compleet. Als de knoflook erg overheersend is, is een neutrale witte wijn met steviger zuren misschien beter.
Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren.
– Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Kebab kan slaan op een broodje met vlees, of op een spies met vlees. Vaak wordt hiervoor lamsvlees gebruikt. In elk geval is het een kruidig vleesgerecht, waarbij een zuiderse, kruidige rode wijn past, zoals Gigondas, Lirac en Vacqueyras, een rode wijn uit Languedoc of een shiraz uit Australië.
Frisse lichte witte wijnen 'blussen' de pittigheid in een gerecht. TIP | frisse, lichte witte wijnen kun je het beste drinken als je wil dat de pittigheid wordt onderdrukt.
Prijs € 10,85.
Zin in een Griekse ouzo? Mij niet gezien, maar deze heb ik regelmatig op de kaart zien staan voor €2,00 per shotglas. Bij de meeste restaurants krijg je na het eten een glaasje ouzo van het huis.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.