Van urine en ontlasting is bekend dat zij de huid aantasten. Dit heeft te maken met de hoge pH-waarde van urine en ontlasting. Daarnaast zorgt urine voor verweking van de huid. In ontlasting zitten ook nog enzymen die de huid aantasten.
Strooi wat poeder op de huid waar je huidproblemen hebt en veeg het extra aan poeder voorzichtig weg met een gaasje. Het is normaal dat de huid een beetje rood is wanneer je de huidplaat verwijderd. Als de roodheid niet wegtrekt of de huid gevoelig aanvoelt, dan kan je een huidbeschermende crème gebruiken.
Gebruik huidverzorgingsproducten die de huid herstellen. Producten met kalmerende ingrediënten, zoals panthenol (provitamine B5) en niacinamide (vitamine B3) kunnen een verzachtende werking hebben.
Incontinentie gaat vaak gepaard met huidproblemen zoals huiduitslag, huidinfecties en wonden of zweren. Door langdurige blootstelling aan urine en ontlasting is de huid extra gevoelig voor huidproblemen. Huidproblemen bij incontinentie kunnen onder andere pijn en ernstige jeuk veroorzaken.
Dermatitis, ook bekend als contact dermatitis, deze kan worden veroorzaakt door een irriterende stof op de huid, zoals ingrediënten in zeep, lotions en andere producten. Contact dermatitis kan ook afkomstig zijn van uw huid die wordt blootgesteld aan uw stoma uitvloed veroorzaakt door lekkage.
Een goede aansluiting van het materiaal is vooral van groot belang bij een ileostoma en urostoma. Ontlasting uit de dunne darm en urine zijn vaak scherp en irriterend voor de huid. Het opvangmateriaal moet daarom precies om de opening van de stoma passen. Ontstaat toch lekkage?
Zorg ervoor dat de huidplak goed past.
Een huidplak die goed rond uw stoma past, helpt om uw huid te beschermen tegen irritatie of beschadiging door lekkage. Het maakt niet echt uit of uw stoma groot of klein is, of het uitsteekt of niet, zolang de uitvloed maar in uw opvangzak stroomt zonder lekkage onder de huidplak.
Vaak begint incontinentie met een 'klein ongemak'. Tijdens een onverwachte beweging (hoesten, lachen, sporten) verlies je ineens een paar druppels urine. Of krijgt ineens zo'n enorme aandrang om te plassen dat je het toilet net niet op tijd haalt. Als dit regelmatig gebeurt, kun je daar onzeker van worden.
Decubitus begint vaak als een rode, niet-wegdrukbare, rode plek en kleine bloedinkjes in de huid. In de volgende fase verkleurt de huid en wordt deze paars-rood doordat de huid afsterft. Soms ontstaan er ook blaren op de huid. Daarna ontstaat er een zweer.
Een doorligplek is een ernstige beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel door gebrek aan bloedtoevoer (zuurstof). De huid sterft af en daardoor ontstaan nare en zeer pijnlijke wonden. Het is daarom belangrijk om doorligplekken snel te behandelen en zoveel mogelijk te voorkomen.
Huidirritatie kan zich uiten in rode plekken, kloofjes, een ruw of een prikkelend en prikkend gevoel op de huid.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
U kunt een stomabreuk herkennen aan een bolling naast uw stoma. U ziet de bolling vooral goed als u zit of staat. Als u ligt, verdwijnt de bolling. Dit komt doordat er dan geen druk op de buikwand staat.
Tot wel bijna 50 procent van de mensen die een stoma hebben, ervaart achteruitgang in kwaliteit van leven. Bij mensen die al langer dan 11 jaar een stoma hebben, is het aantal mensen dat hierdoor een mindere kwaliteit van leven ervaart gedaald tot 20 procent.
In de beginfase is het stoma gevoelig en kwetsbaar. Het stoma bloed snel en kan relatief makkelijk infecteren. Omdat er nog geen goede barrière is, kunnen de bacteriën makkelijk het lichaam binnendringen en een infectie veroorzaken. Uw huid rondom het stoma kleurt dan rood, de stomp wordt warm, dik en pijnlijk.
Risico-indicatoren zijn kenmerken die ertoe bij kunnen dragen dat cliënten een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidletsel/decubitus lopen: bijvoorbeeld verslechterde voedingstoestand, neurologische aandoening en verminderde mobiliteit.
Decubitus is een ernstige, in sommige gevallen levensbedreigende complicatie, van ziekenhuisopnames. Decubitus ontstaat meestal al in de eerste 2 weken van de ziekenhuisopname.
Er zijn plaatsen op het lichaam die extra gevoelig zijn voor decubitus. Dit zijn met name plaatsen waar het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt; stuit, hielen, ellebogen, schouderblad, heup, enkel en achterhoofd, maar ook andere plaatsen waar langdurig druk wordt uitgeoefend op het lichaam.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie is urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten, hoesten en niezen. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk op de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren.
Incontinentie voor urine wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Bij aandrang-incontinentie voelt u plotseling sterke aandrang om te plassen. U kunt de plas niet ophouden tot u het toilet bereikt. Aandrang-incontinentie gaat soms samen met inspannings-incontinentie.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
De stoma heeft geen zenuwuiteinden, hierdoor is deze gevoelloos. In de stoma bevinden zich veel kleine bloedvaatjes waardoor de stoma iets kan bloeden bij aanraking. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, kan er op elk moment ontlasting, urine of gasvorming komen.
Het is normaal dat de huid een beetje rood is wanneer de huidplaat wordt verwijderd. Als de roodheid niet wegtrekt of gevoelig aanvoelt, dan kunt u een huidbeschermende crème gebruiken.