Een vorm van bio-energie is biogas. Dat wordt geproduceerd door biomassa (bijvoorbeeld rioolslib, mest, gft-afval of maïs) te vergisten. In dat proces breken micro-organismen de biomassa af en ontstaat er een mengsel van methaan en koolstofdioxide, dat vrijkomt in de vorm van gasbelletjes.
Met de thuisinstallatie HomeBiogas 2.0 kun je je eigen voedselafval omzetten in gas om op te koken en mest voor in de tuin. Wereldwijd wordt een derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dat is maar liefst 1,3 miljard ton per jaar.
Om groen gas te maken, is eerst biogas nodig. Biogas kan worden gemaakt door biomassa, materiaal van dierlijke of plantaardige herkomst, om te zetten in gas. Het ontstane biogas wordt daarna gezuiverd en verbeterd, zodat er groen gas ontstaat. Groen gas heeft dezelfde eigenschappen en kwaliteit als aardgas.
„Leghennenhouders, vleeskuikenhouders en opfokkers in een straal van 50 kilometer kunnen voor circa 7,50 euro per ton hun mest kwijt. Daarbovenop komen nog de kosten van bemonstering. Voor vleeskuikenouderdieren liggen die kosten tot 4 euro per ton hoger afhankelijk van hoe oud de mest is.
Wat is biogas? Biogas is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten zoals o.a. vlees en vis. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.
Een mogelijk nadeel van biogasproductie is dat het restproduct milieuverontreiniging kan veroorzaken wanneer het als meststof wordt gebruikt. Het RIVM draagt bij aan een betere beoordeling van de schadelijkheid van dit zogenoemde digestaat. Biogas is een vernieuwbare bron van energie.
Biogas is een stuk duurder dan gewoon gas. Voor particuliere klanten valt dat in de jaarrekening mee, omdat ze uiteindelijk maar 10% van het echte groene gas krijgen.
Uit mest komt namelijk relatief weinig biogas. Voor rundermest ligt dat bij co-vergisting rond de 25-30 m3biogas per ton mest. Voor varkensmest kan dat iets hoger zijn.
Op het land van het gezin wordt een biogasinstallatie gebouwd. De mest van het eigen vee wordt verzameld en in de installatie gestopt. In de installatie wordt de mest 'opgegeten' door bacteriën, waardoor biogas ontstaat. Dit gas wordt naar het aangrenzende huis geleid, waar het voor koken en verlichting wordt gebruikt.
Biogas wordt vaak als brandstof toegepast in warmte-krachtcentrales. In Nederland wordt biogas ook vaak opgewaardeerd tot groen gas en bijgemengd in het aardgasnet.
Het verschil tussen aardgas, biogas en groen gas.
Het gas uit Slochteren bestaat bijvoorbeeld voor ongeveer 81 procent uit methaan en voor circa 14 procent uit stikstof. Biogas is een duurzaam alternatief voor aardgas dat o.a. geproduceerd kan worden door vergisting van organisch afval.
Groen gas is wel duurder dan gewoon aardgas en wordt nog niet op grote schaal aangeboden. Het uitgangspunt van biogas is dat het geproduceerd wordt met natuurlijke materialen die niet opraken.
De prijs van groen gas ligt rond de € 1,15 per kg (prijspeil mei 2019). Op een kilo gas rijd je even ver als op een liter diesel.
Dat methaan maak je door CO2 en H2 te combineren onder hoge temperatuur en druk. Deze Sabatier-reactie is al sinds het eind van de negentiende eeuw bekend. Maar hoge temperatuur en druk vereisen een hoop energie.
Wat is vergisting? Een vergistingsinstallatie produceert biogas uit biomassa. Een menu wordt samengesteld voor een optimale omzetting van input (biomassa) in de gewenste output (biogas). Bij bio vergisting zorgen bacteriën en schimmels voor de omzetting van biomassa.
Naast reststoffen en mest kan de biovergister ook groente-, fruit- en tuinafval vergisten. Samen worden al deze stoffen ook wel eens 'biomassa' genoemd. Dat kan verwarrend zijn omdat bij biomassa snel wordt gedacht aan hout. Hout wordt verbrand in een biomassacentrale, waarbij rook vrijkomt.
Biogas is een vernieuwbare energiebron. Dit wordt gemaakt van organisch afval, ook wel ook wel GFT-afval of Swill genoemd. Dit afval bestaat uit voedselresten die vrijkomen in de bedrijfskeuken. Organisch afval wordt ingezameld in groene rolcontainers, palletboxen of in sommige gevallen zelfs in afzetcontainers.
Groen gas, hernieuwbare energie in een nieuwe vorm. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot biomethaan met dezelfde kwaliteit als aardgas. Groen gas wordt duurzaam geproduceerd, is hernieuwbaar en kan voor exact dezelfde toepassingen worden gebruikt als aardgas.
Biogas kan worden gemaakt door natte biomassa te vergisten. Dit gebeurt met afval- en reststromen: afval, slib en mest. Deze (natte) biomassa wordt onder zuurstofloze omstandigheden door bacteriën omgezet, waarbij biogas ontstaat. Vaak gebeurt dit bij bedrijven op het terrein, zoals bij boerderijen.
Volgens het CBS kost een kuub gas € 2,60 (gemiddelde prijs in augustus 2022).
Wat is biogas? Biogas wordt gemaakt door minuscule organismen. In de darmen van verschillende dieren, zoals koeien, varkens en vogels zitten zulke micro-organismen.
Per jaar wordt er ongeveer 21 miljoen m3 gas verbruikt in de fabriek. Één volwassen melkkoe produceert 26 m3 mest per jaar. De gemiddelde opbrengst uit 1m3 mest is 25m3 biogas. Uit de mest van één melkkoe kan dus per jaar 26 x 25 = 650 m3 biogas worden gewonnen.
Wat is de meest duurzame energie? Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.
Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. Groen uit Nederland noemen we dat. Echt grijze stroom wordt alleen opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2.
Groene stroom is afkomstig uit groene energie en wordt dus opgewekt met behulp van zon, wind, waterkracht en warmte. Vervolgens zet het energiebedrijf deze milieuvriendelijk opgewekte elektriciteit samen met de 'gewone' stroom op het elektriciteitsnet.