In 1945 vroeg Raytheon een patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 watt leveren, ongeveer drie keer zoveel als de latere magnetrons.
De wetenschapper vroeg meteen een patent aan op zijn ontdekking en verfijnde het concept. In 1947 had de firma Raytheon, waarvoor Percy werkte, een eerste microgolfoven klaar: een mastodont met de afmetingen van een rijzige koelkast en een gewicht van een slordige 350 kilogram.
In 1945 merkte hij dat, toen hij voor een magnetron in werking stond, er een chocoladereep in zijn zak smolt. Hij testte vervolgens met gepofte maïs, die al snel door de hele kamer vloog. Op basis van deze waarnemingen werd de magnetronoven ontwikkeld.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
€ 100,- tot € 150,-: goedkope combi magnetrons
Dan kijk je naar magnetrons van € 100,- tot € 150,-. In deze prijsklasse vind je de goedkoopste combi magnetrons.
Bezit magnetronoven sterk toegenomen
In 2001 was het bezit van de magnetronoven gestegen tot bijna 80 procent van de huishoudens. Hiermee veroverde de magnetronoven snel een plek in de Nederlandse keuken. In de afgelopen vijftien jaar groeide het bezit jaarlijks gemiddeld met ruim 5 procentpunten.
De magnetron schoonmaken doe je door een kopje met heet water en citroensap op te warmen. De dampen die vrijkomen zorgen ervoor dat vet en vuil loskomt van de wanden, waarna je ze eenvoudig kunt schoonmaken met een vochtige doek.
Ongeacht het vermogen dat je erin stopt 600 of 900 wat maakt niet uit. De stoom wordt in de vrije atmosfeer nooit hoger dan +- 100 graden. Maar dat geld natuurlijk alleen in de magnetron. Gebruik je de zak in de oven dan gaat dit verhaal niet op.
De magnetron functie is de meest belangrijke en meest voorkomende functie. Je kunt deze herkennen aan het symbool met de drie golfjes. Met deze functie kan je snel en eenvoudig etenswaren opwarmen. Binnen een paar minuten is het eten volledig opgewarmd en klaar om gegeten te worden.
Een magnetron gebruikt niet-ioniserende, radiofrequente EM-straling (RFE). Hoewel die geen elektronen uit een atoom kan losmaken, brengt die ze wel in beweging. Als dat gebeurt bij watermoleculen, bijvoorbeeld in voedsel, vibreren die, waarbij hitte wordt opgewekt. Dat zorgt voor het 'garen' van het voedsel.
Een microgolf is elektromagnetische straling; het zijn radiogolven in het hogere frequentiegebied. De golflengte is groter dan die van infrarood. Microgolven hebben een golflengte van 1 m (bij een frequentie van 300 MHz) tot 1 mm (bij een frequentie van 300 GHz), d.i. UHF, SHF en EHF.
Een magnetron weegt gemiddeld 25 kg. Het varieert afhankelijk van de grootte en het type magnetron.
Een kleine magnetron heeft tot 25 liter inhoud en is geschikt voor 1 á 2 personen. Een midden formaat magnetron heeft een inhoud van 25 tot 40 liter en is geschikt voor 2 tot 4 personen. Een grote magnetron heeft een inhoud die groter is dan 40 liter en is geschikt voor 4 personen of meer.
De meeste magnetrons hebben een maximaal vermogen tussen de 900 en 1000 watt, maar het kan ook hoger. Je kan kiezen om jouw restjes of kant-en-klaarmaaltijd op een lager wattage op te warmen, maar dan doet je magnetron er iets langer over.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen. Zowel het staal, het aluminium, als het gietijzer kan de straling niet goed doorvoeren waardoor er zelfs explosiegevaar is.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
In principe kan elk glas in de magnetron. Als je bv water kookt kun je allen niet zien als het water het kookpunt bereikt, dit kun je oplossen door er een glazen lepeltje in te zetten waardoor er trillingen zichtbaar worden waar het lepeltje in het water staat als het water gaat koken.