Om een aangetekende brief te sturen, moest je tot voor kort langs bij een PostNL-kantoor. Want een brief aangetekend versturen, betekende automatisch dat je die brief fysiek moest brengen en laten bezorgen – per post dus. Tegenwoordig kun je echter ook aangetekende brieven online naar je klanten versturen – per e-mail.
Met Aangetekend Mailen verstuur je gemakkelijk, beveiligd en rechtsgeldig je brieven en contracten via e-mail. Het versturen van een Aangetekende e-mail is sneller en goedkoper dan het versturen van een aangetekende brief via de post. Daarnaast is het ook nog eens beter voor het milieu.
Rechtsgeldig. De bewijslast van een Aangetekende Mail is hetzelfde als dat van een aangetekende brief. Waar via de post de inhoud van de envelop en de afzender niet zijn vastgesteld, legt de Aangetekende Mail vast Wie, Wat, Wanneer met Wie heeft gecorrespondeerd. Lees hier meer over de juridische waarde.
Versturen. Net als bij een normale e-mail stel je de Aangetekende Mail op en, indien gewenst, activeer je de Digitale Handtekening optie en/of activeer je de 2FA functie. Vervolgens stuur je met één druk op de knop de Aangetekende Mail naar de ontvanger. Dit allemaal binnen je vertrouwde mailomgeving..
Met Aangetekend Mailen kunnen documenten 'Beveiligd en Rechtsgeldig' worden verzonden. Waarom zou je er dan nog voor kiezen om deze fysiek te versturen? Hierdoor is het mogelijk om het huidige reguliere postproces te doen vervangen voor het als bewezen en rechtsgeldig te versturen via deze unieke digitale wijze.
Een elektronische aangetekende brief die dezelfde juridische waarde heeft als een klassieke papieren aangetekende brief, kan enkel verstuurd worden via bedrijven die daarvoor erkend zijn door de overheid.
PostNL geeft daarvoor geen garantie, er is sprake van een zogenaamde inspanningsverplichting. Binnenlandse post wordt als vermist beschouwd wanneer deze niet is bezorgd en niet binnen 30 dagen na de verzending kan worden opgeleverd. De maximale schadevergoeding bij vermissing van een aangetekende brief bedraagt €50.
Als je een aangetekende brief stuurt, komt de postbode bij de geadresseerde aan de deur om de brief aan te bieden. Als de geadresseerde niet thuis is, laat de postbode in de brievenbus een bericht achter dat de geadresseerde de brief op het postkantoor kan afhalen (afhaalbericht).
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
bpost doet er alles aan om een aangetekende zending te bezorgen de volgende werkdag na afgifte. Merk je via Track & Trace dat je aangetekend zending toch langer onderweg is, geef ons dan een seintje via onze online klantendienst.
Voor een aangetekende zending is een Priorzegel en een zegel voor aangetekende zending vereist. Het eenvoudigste is om je zending meteen aan het loket van het Postkantoor of PostPunt te laten frankeren.
Aangetekende post bezorgen we binnen Nederland doorgaans op de eerstvolgende bezorgdag (maandag t/m zaterdag).
Wanneer je een regel overtreden hebt én er een proces-verbaal wordt opgemaakt, zal je per aangetekende brief op de hoogte gebracht worden dat een administratieve procedure opgestart is. Daarbij wordt ook een kopie van het proces-verbaal bezorgd.
Kies voor een aangetekende zending als je wil kunnen bewijzen dat je zending of brief verstuurd werd, zonder dat er enige betwisting van de bestemmeling mogelijk is. In sommige gevallen is een Aangetekende Zending zelfs verplicht bij wet.
Op de zendingen die bij bpost worden afgegeven, moet een barcode (30 cijfers) staan die wordt voorafgegaan door de letter 'R' (aan de hand van de barcode kan de zending in het postcircuit worden getraceerd).
Daarvoor dien je eerst een volmacht te geven aan iemand (+ 18). (Hij of zij wordt dan jouw volmachthouder) Dit doe je als volgt: Vul de achterzijde van het afwezigheidsbericht in en onderteken.
Ja, u kunt uw aangetekende brief naar een postbus of antwoordnummer sturen. U moet dan wel zelf de verzendkosten betalen. Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer? Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken.
De betekening met een aangetekende brief wordt, behalve in geval van bewijs van het tegendeel door de geadresseerde, geacht plaats te vinden op de werkdag die valt na de datum van de poststempel van de aangetekende brief.
Bewijs van versturen en ontvangst? Verstuur je pakket aangetekend. Het pakket geven we persoonlijk af aan de deur, nadat de ontvanger heeft getekend. De inhoud is verzekerd tot € 500 bij verlies of beschadiging.
Hoe bewijs je dat de brief is aangekomen? De eerste ingeving is de brief aangetekend per post te versturen. De post geeft de afzender een bewijs van verzending en daarmee schijnt het bewijs geleverd te zijn.