Rauwkost: Een lange autorit betekent al snel verveling en voor je het weet heb je een zak drop of een reep chocolade naar binnen gewerkt. Houd daarom schijfjes komkommer, worteltjes, radijsjes, kerstomaatjes, stengels bleekselderij in de aanslag. Fruit: Appels zijn het handigst. Bananen vullen het meest.
Kies voor dingen die je niet hoeft uit te pakken uit een papiertje en die niet kruimelen: minder afval én je houdt je auto schoon. Wat groenten (kerstomaatjes, bloemkoolroosjes, een rauwe wortel …) of fruit (appel, druiven …), een handvol ongezouten nootjes, een (vooraf gepeld) hardgekookt ei …
Broodjes en wraps
Belegde broodjes worden gauw zompig. Eet ze daarom relatief snel op. Of leg er wat ijsbergsla tussen voor een beetje bite. Een goed alternatief zijn de gevulde broodjes zoals krentenbollen, worstenbroodjes of kaasbroodjes.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep. Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast. Probeer ingrediënten mee te nemen die je kunt mixen en matchen. Een komkommertje in je salade voor 's avonds, maar ook op brood in de ochtend.
Appels en peren. Eigenlijk hoeft heel veel fruit niet in de koelkast, want hetzelfde geldt voor appels en peren. Appels blijven bijvoorbeeld zeker twee weken goed buiten de koelkast, omdat de enzymen in de schil dan actief worden.
Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.
Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Een ijsje hier, een frietje daar, biertjes, koekjes, taartjes, ga zo maar door en het is vakantie dus helemaal goed om daar ook van te genieten. Maar elke dag is niet nodig zeker niet als je bewuste en voedzame maaltijden eet. Neem voor de eerste paar dagen wat stukken groenten en fruit mee.
Schaf een bbq aan, leg er wat vlees op, worstjes,kipfilet en hamburgers en maak er een salade bij en koop een stokbrood, ook kun je zelf knoflooksaus maken van kwark en knoflook. Zo eten wij haast iedere dag op vakantie, afgewisseld met aardappel die we erop leggen in de schil.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Je kunt de sandwiches gerust ruim van tevoren maken zonder dat ze droog worden (tot gebruik uiteraard wel goed afdekken met vershoudfolie). Helaas is dit brood echter niet zo makkelijk te vinden, tenzij je een pasje voor een horecagroothandel hebt.
Waar gesmeerd brood bewaren? Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta (lees hier het recept voor zelfgemaakte notenspread) en pindakaas met 100% pinda's of noten. Hummus zonder zout.
Maar ook eten in blik zoals bijvoorbeeld tonijn kan prima mee in de tas. Een salade, vis of vleeswaren zoals kipfilet of ham kan wel meegenomen worden, maar dan moeten de producten goed gekoeld blijven. Of gewoon snel opgegeten worden.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Hoelang blijft ham goed buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
Roggebrood en rijstwafels zijn goede opties, maar ook ontbijtkoek, eierkoeken of mueslirepen kunnen goed. Deze foods zijn rijk aan vezels en geven je langer een verzadigd gevoel, waardoor weer geld kunt besparen op het festivalterrein.