Rvs is in vele opzichten een duurzamer en veiliger materiaal dan plastic. Het materiaal waar onze Klean Kanteen drinkflessen, Mizu waterflessen en Pura bidons van zijn gemaakt is foodgrade rvs. Stevig, recyclebaar, vrij van schadelijke stoffen.
Roestvast (ook wel “roestvrij”) staal van goede kwaliteit is een niet giftig metaal. Het is massief, laat geen ongewenste metaaldeeltjes los en gaat niet bladderen. RVS is goed te reinigen. Schoon en veilig speelmateriaal is belangrijk.
RVS is milieuvriendelijk omdat het productieproces van RVS het milieu spaart, zeker in vergelijking met andere metalen als bijvoorbeeld koper. Verder zijn de thermische isolatie-eigenschappen van RVS uitstekend en verliest het veel minder warmte dan andere metalen.
Ja, in bijna alle opzichten zijn glazen waterflessen beter dan aluminium, metaal of plastic. Ze zijn milieuvriendelijker omdat ze een duurzame vervanging zijn voor plastic wegwerpeenheden. Glazen flessen zijn ook veiliger voor uw gezondheid en het water smaakt beter als het erin wordt bewaard.
De meeste drinkflessen worden gemaakt van kunststof. Deze flessen zijn lichtgewicht, goedkoop en doorgaans ook nog eens vaatwasser-bestendig. Drinkflessen die gemaakt zijn van hard plastic gaan ook nog eens lang mee. Let er bij het kopen van een plastic drinkfles op, dat deze BPA vrij is.
Roestvrijstalen flessen zijn meer bacterie resistent in vergelijking met plastic flesjes. Vaak zijn RVS flessen ook gemakkelijk te wassen en kunnen ze zelfs in de vaatwasser. Je kunt besparen! Koop je dagelijks een flesje water, dan heb je de aankoop van een RVS waterfles binnen 3 weken er al uitgehaald!
Een goede roestvrijstalen drinkfles moet gemaakt zijn van voedselkwaliteit 304 of 316L, dat is de meest voorkomende soort roestvrij staal. Hij moet ook een hoogwaardige dubbelwandige vacuümisolatie hebben om je drankjes 12 uur warm en 24 uur koud te houden.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
En dus is een flesje water meenemen in de auto zeker geen overbodige luxe, maar de brandweer uit het Amerikaanse Long Island zegt dat je het nooit in de auto mag laten liggen. Het kan namelijk voor brandgevaar zorgen. Een plastic waterflesje in de auto kan namelijk veranderen in een brandhaard.
Het is veilig. Drinkwatermaatschappijen worden bij wet verplicht het leidingwater continu te controleren op minstens 60 parameters die betrekking hebben op de gezondheid van de consument (3). Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Dit is in feite het geheim dat roestvast staal in principe niet roest c.q. corrodeert. Maar dit houdt tegelijkertijd in dat zuurstof uit de lucht het roestvast staaloppervlak moet kunnen bereiken. Zo blijkt dat roestvast staal wel een mensenleven mee kan indien je de regels eerbiedigt die daarvoor gelden.
Men is van mening dat deze elementen in de lasrook van roestvast staal ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van lassers en mensen in de lasomgeving. Cr(VI)-rook is uiterst toxisch en kan schade toebrengen aan de ogen, huid, neus, keel en longen, en is kankerverwekkend.
Azijn is een fantastisch natuurlijk schoonmaakmiddel dat helpt je rvs fles te desinfecteren en te ontsmetten. Vul de fles met gelijke delen water en azijn. Doe het deksel erop en schud de fles terwijl je het mengsel omroert. Laat het een nacht intrekken en spoel het de volgende dag met warm water af.
De meest voorkomende roestvaststaaltypen zijn: RVS-304 (74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel) en RVS-316 (71% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel en 3% molybdeen). Beide typen zijn van de austenitische soort.
Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.
Bij tropische temperaturen warmt een waterfles immers op, waarna het als vergrootglas kan gaan werken. Dat betekent dat de (gloeiend hete) stralen van de zon gebundeld worden, waardoor de temperatuur in dat brandpunt zo hoog is dat het gaatjes in je stoel kan branden.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Volgens ons onderzoek is de Dopper de beste drinkfles voor de meeste mensen. Hij heeft een slim ontwerp met een dop die je ook als beker kunt gebruiken. Door een drinkfles te gebruiken, bespaar je tot 550 flessen per jaar en dat is mooi meegenomen. Zo betaalt een goede drinkfles zichzelf al snel terug.
Mepal schoolbeker - gegarandeerd lekvrij!
De beker is namelijk gegarandeerd lekvrij, is makkelijk door kinderhandjes te openen en kan tegen een stootje. De beker, voorzien van schroefdeksel, is ideaal voor zuivelproducten, zoals melk en yoghurt.
Dopper producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS of ftalaten.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.