Tijdens uw leven bouwt u met de verzekering geen kapitaal op en u ontvangt ook geen vermogen tijdens uw leven. Immers de verzekering betaalt pas uit bij een overlijden. Dat betekent ook dat het bedrag uit de overlijdensrisicoverzekering belastingtechnisch geen vermogen is in box 3 van de inkomstenbelasting.
Je betaalt geen inkomstenbelasting over je overlijdensrisicoverzekering. De premie is niet aftrekbaar voor inkomstenbelasting. En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting.
De premie van een overlijdensrisicoverzekering is niet aftrekbaar van de belasting. Ook niet als je die overlijdensrisicoverzekering verplicht moet afsluiten bij een hypotheek. Veel andere kosten zijn wel aftrekbaar als je een huis koopt, maar dat geldt niet voor de premie van de overlijdensrisicoverzekering.
Geen box 1, maar wel box 3
Een overlijdensrisicoverzekering behoort tot het bezit, oftewel het box 3-vermogen, van de verzekeringsnemer. Dit betekent dat er in principe vermogensrendementheffing wordt berekend over de waarde van de overlijdensrisicoverzekering.
Bij de uitkering
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Op je belastingaangifte vul je het gespaarde bedrag in onder code 1353 (de man of de oudste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben) of 2353 (de vrouw of de jongste partner als beiden hetzelfde geslacht hebben).
Overlijdensrisicoverzekering. Een kapitaalverzekering keert in principe niet uit wanneer de verzekerde niet meer in leven is op de einddatum. U kunt echter een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om dit risico te dekken. U betaalt dan een extra bedrag aan premie per maand.
Overlijdensuitkering voor nabestaande
Hierover krijgt hij een brief. De overlijdensuitkering is 1 maand bruto-uitkering. Bij de overlijdensuitkering hoort vakantiegeld. Over de uitkering hoeven geen belasting of premies te worden betaald.
Overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek. In sommige gevallen wordt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering op uw hypotheek verplicht bij het kopen van een huis. Hierdoor heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald als u onverhoopt kom te overlijden.
De overlijdensrisicoverzekeraar keert het geldbedrag uit aan de begunstigden. Dit zijn de (rechts)personen wie de verzekeringsnemer heeft genomineerd om de uitkering van de polis te ontvangen na uw overlijden. Is er niemand specifiek genomineerd? Dan wordt gekeken naar de erfgenamen van de verzekerde.
De TAF Overlijdensrisicoverzekering is een zogenaamde tijdelijke overlijdensrisicoverzekering. Dat betekent dat de verzekering het afgesproken bedrag uitkeert als de verzekerde overlijdt binnen een bepaalde periode. Daarna stopt de verzekering.
Het doel van premiesplitsing is, net als bij kruislings verzekeren, voorkomen dat je nabestaanden erfbelasting moet betalen over de uitkering. Premiesplitsing is nuttig voor: Partners die samenwonen. Partners met een geregistreerd partnerschap onder voorwaarden.
Hebt u 1 of meer kapitaalverzekeringen afgesloten op of vóór 14 september 1999? En hebt u deze verzekering niet omgezet in een kapitaalverzekering eigen woning? Dan geldt een vrijstelling voor de opgebouwde waarde als uw verzekering nog voldoet aan de voorwaarden. Ook de kapitaaluitkering kan zijn vrijgesteld.
Bij je verzekering betekenen 'franchise' en 'vrijstelling' net hetzelfde: het is het onderdeel in je contract dat bepaalt welk bedrag je zelf nog moet betalen bij een schadegeval. Hoeveel je juist zelf moet betalen, wordt vastgelegd bij het afsluiten van je contract.
Er bestaat geen wet die jou verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar als je een hypotheek afsluit, wordt het vaak wel verplicht door de hypotheekverstrekker. Gelukkig is het niet altijd verplicht: er zijn ook hypotheekverstrekkers waarbij je geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.
Een kapitaalverzekering is een levensverzekering die op een vooraf bepaald moment tot uitkering komt. Dit kan zijn als u op de einddatum van de verzekering in leven bent, maar ook als u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt.
Je geeft de waarde van je kapitaalverzekering bij je belastingaangifte op in box 3. Het bedrag is de 'fiscale waarde'. Dit noemen we ook wel 'Waarde Economisch Verkeer'. De waarde berekenen we volgens de regels van de Belastingdienst.
is de erfgenaam een kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering vanaf nu beschouwd als een voorschot op de erfenis. is de begunstigde geen kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering nog steeds beschouwd als een schenking buiten erfdeel.
Pensioensparen en individuele levensverzekering (langetermijnsparen) U geniet in principe een belastingvermindering van 30% van uw stortingen.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
Gelukkig is er een eenvoudige manier om snel te reageren als je een fout in de belastingaangifte hebt gemaakt. Je kunt rechtstreeks bellen met het belastingkantoor, of een mail of brief sturen. Je kunt zelfs een afspraak ter plaatse maken (afhankelijk van de heersende coronavoorschriften bij de belastingadministratie).