De citroen is de zuurste onder de citrusvruchten. Daardoor wordt de citroen meestal niet los gegeten en mandarijnen en sinaasappels wel.
Doordat de limoen meer sap bevat dan de citroen bederft deze groene citrusvrucht een stuk sneller dan zijn grote gele vriend. De limoen heeft een hogere zuurgraad dan de citroen, maar zo proeft hij niet. Dit komt door het hogere suikergehalte dat het zuur uitbalanceert.
Een limoen heeft een subtiele citrussmaak. Een limoen is voor de meeste mensen te zuur om zo uit de hand te eten. Van limoen kun je het vruchtvlees, het sap en de schil gebruiken. Het sappige, lichtgroene zure vruchtvlees versterkt de smaak van ander voedsel en activeert en verfrist de smaakpapillen.
Er zijn wezenlijke verschillen. Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Ook heeft een citroen pitjes en een veel dikkere schil. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen.
Ook een leuk feitje is dat limoenen een pH-waarde van 2.0 hebben. Dit betekent dat ze erg alkalisch (niet zuur!) zijn, wat vaak niet beweerd wordt.
'Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt? Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta's of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn.
Waarom is de limoen goed voor je gezondheid:
In limoensap zit veel vitamine C.Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine C je lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten en tanden.
Versterkt je immuunsysteem
Vitamine C is onmisbaar voor een gezond immuunsysteem. Citroenen bevatten een flinke dosis van deze vitamine en helpen daarmee je lichaam te beschermen tegen verkoudheid, griep en andere ziektes.
Wil jij weten: 'Zit er meer vitamine C in een citroen dan een sinaasappel?' Nee, het is juist omgekeerd. Een sinaasappel bevat meer van de stof dan een citroen. Een sinaasappel bevat 51 milligram ascorbinezuur per 100 gram.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Het drinken van citroenwater draagt bij aan een goede ontzuring. Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.
Limoen is friszuur van smaak en iets zuurder dan citroen. Je kunt het sap van de limoen uitpersen en gebruiken in dranken en als smaakversterker in bijvoorbeeld een frisse fruitsalade.
Ook koffie, wijn en sportdranken hebben een pH die lager ligt dan 5.5. Recordhouder is cola, met een pH rond de 2.7, iets zuurder dan azijn en citroensap. Dat we dat niet merken komt door de grote hoeveelheid suiker of zoetstoffen; de zoete smaak maskeert de zure smaak.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Dat komt omdat de massadichtheid van de limoen groter is dan van het water. De citroen met schil blijft drijven in water. Als je de schil verwijdert, zinkt de citroen. De schil bevat heel wat holle ruimtes die lucht bevatten waardoor de citroen met schil een lagere massadichtheid heeft.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon.
Het verbetert de spijsvertering
Citroensap heeft een soortgelijke structuur als je maagsappen en zorgt voor het loskomen en weg laten vloeien van gifstoffen uit het spijsverteringskanaal. Citroensap kan helpen bij het verlichten van verstopping, maagzuurproblemen en een opgeblazen gevoel.
GOED VOOR HART & BLOEDVATEN
Met één citroen krijg je 31 mg van deze belangrijke vitamine binnen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van groenten en fruit met veel vitamine C de gezondheid van ja hart ondersteunt [2]. Ook de vezels en plantenstoffen in citroenen dragen bij aan de gezondheid van je hart [3].
Citroensap of limoensap is fantastisch voor je lever. Je kan het gebruiken tijdens een detox periode of sapkuur. Maar iedere ochtend een glaasje drinken helpt al enorm als detoxer voor je lever. Daarnaast ga je ook meer plassen wanneer je veel limoensap drinkt.
Limoenen. Limoenen zijn lichtzure vruchten die je gerechten extra smaak geven. Daarnaast kun je de vrucht ook lekker verwerken in gewoon een waterkan voor wat extra smaak aan je H2O.
Wanneer ook het specifieke aroma van het citrusfruit essentieel is, bestaat er geen volwaardig vervangproduct. Het aroma van de citrus kan in bepaalde bereidingen vervangen worden door citroengras of limoenblad.
Limoenen en citroenen zitten boordevol Vitamine C. Voor beide citrusvruchten geldt: je kunt ze schil (zest) en het sap gebruiken. Gebruik je de schil in gerechten, beperk je dan ook echt tot het buitenste gele (bij citroen) of groen (bij limoen) gedeelte van de schil. Dáár zit de smaak.
Daarnaast zit limoen vol met antioxidanten en die je lichaamscellen beschermen tegen schade. Alleen dat maakt limoen al gezonder dan veel andere citrusvruchten, zoals de sinaasappel of de grapefruit. Naast vitamine C bevat limoen ook vitamine A, B en D en verschillende mineralen, zoals calcium, ijzer en zink.
De truc is om de vruchten in een schaal met water te leggen en ze zo in de koelkast te bewaren. Dit werkt het beste omdat ze op deze manier het minst snel uitdrogen. Omdat ze omringd zijn door water zullen ze gehydrateerd blijven en hun vocht veel minder snel verliezen.