Bestuurders en machinebedieners vaakst gevaarlijk werk
Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers).
Daaronder vallen ook politie, brandweer en militairen. Ook beveiligingswerkers, bouwarbeiders en elektriciens doen vaak gevaarlijk werk. Het soort gevaar verschilt per beroep. Zo lopen chauffeurs risico op botsingen en beveiligers hebben vaker te maken met geweld.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat brandweermannen minder lang leven dan gemiddeld. Dat zou onder meer te wijten zijn aan het onvoldoende reinigen van de kledij, waardoor giftige stoffen doorheen de pakken in aanraking komen met de huid en kanker kunnen veroorzaken.
Een Amerikaans bedrijf zette een vacature online voor "director of operations". 24 mensen werden via een Skypegesprek gescreend voor de job. Het takenpakket was onmogelijk veeleisend – geen pauzes, voortdurend rechtop staan, onbetaald, ... – en dat lieten de sollicitanten ook blijken.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Kenmerk van zware beroepen. In de beleving van mensen hebben zware beroepen vooral een fysieke kant. Of nu je politieagent, verhuizer, bouwvakker of verpleger bent. In al deze beroepen werk je met je handen en moet je vaak fysieke werkzaamheden verrichten.
Kok is het gevaarlijkste beroep. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Centrale Bureau voor Statistiek. In België gebeuren er jaarlijks 1.700 ongelukken in de horeca, dat zijn er vijf per dag.
SWT op 58 jaar: 'medisch SWT'
Mindervalide werknemers of werknemers die met ernstige lichamelijke problemen kampen, kunnen van het SWT-systeem genieten vanaf 58 jaar. Ze moeten daarbij een beroepsverleden van 35 jaar kunnen aantonen.
Om op SWT te kunnen gaan, is in principe een collectieve arbeidsovereenkomst nodig die het recht op een aanvullende vergoeding bij werkloosheid regelt. Op nationaal vlak bestaat die CAO nr. 17 die iedereen recht geeft op SWT op 60 jaar. De meest sectoren verlagen deze leeftijd tot 58 jaar.
Vanaf 2016 heb je bijvoorbeeld recht op pensioen wanneer je 62 jaar oud bent en een loopbaan van 40 jaar achter de rug hebt. Enkel personen met een lange loopbaan zullen nog op hun 60ste met pensioen kunnen gaan. Er bestaan ook regelingen waarmee je nog vroeger met pensioen gaat.
Het onderwijs staat bovenaan in het rijtje burn-out-klachten met 20,2 procent van de werknemers, gevolgd door de industrie met 15,7 procent en niet ver daarachter gezondheid en welzijn met 15,1 procent.
IJsberg jager. Wanneer je dit beroep beoefent, mag je jezelf een ijsberg jager noemen omdat dit in feite letterlijk is wat je doet. Een ijsberg jager struint namelijk de zeeën af om ijsbergen op te zoeken die van de poolkappen zijn afgebroken. Deze stukken ijs worden opgevist en verkocht aan verschillende partijen.
De grootverdieners in Nederland zijn medisch specialisten, huisartsen en directeurs en leidinggevenden. De vermelde salarissen zijn de maximale bruto-maandlonen, op basis van 30 jaar ervaring.
Aan de andere kant van het spectrum – de meest relaxte jobs – staan beroepen als universiteitsprofessor, kleermaker, juwelier, audioloog, kapper en bibliothecaris.
1 op de 6 Werknemers heeft burn out klachten
Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.
20 procent van de werkende Nederlanders heeft last van te hoge werkdruk. Werk.
Als je ziektecontingent is uitgeput, kan je lijnmanager Medex vragen om je situatie te beoordelen. Na een onderzoek van een zogenaamde 'pensioencommissie' kan Medex je definitief arbeidsongeschikt verklaren. Als dit gebeurt, kom je in 'medisch pensioen'. Dit is een soort vervroegd pensioen om medische reden.
Regeling voor oudere werknemers uit het Pensioenakkoord
Sinds 2021 geldt de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Volgens deze regeling mag je werkgever je een regeling aanbieden tot je AOW-leeftijd als je eerder stopt met werken. Dit is een onderdeel van het Pensioenakkoord.
U kunt met pensioen tussen 55 jaar en uw AOW-leeftijd. De standaard pensioenleeftijd in uw pensioenregeling is 68 jaar, of eerder als uw AOW-leeftijd voor 68 jaar ligt. U kunt uw pensioen niet later dan uw AOW-datum laten ingaan. U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan of om met deeltijdpensioen te gaan.
Als gewone werknemer kan je ten vroegste op 60 met pensioen gaan, afhankelijk van je leeftijd en je loopbaan. Ben je geboren vóór 1 januari 1956 en voldoe je net niet aan de voorwaarden, dan kan je toch vervroegd met pensioen op 62 jaar na een loopbaan van 37 jaar.
Hoeveel bedraagt de uitkering? Je werkloosheidsuitkering bedraagt 60% van je laatste (begrensde) brutoloon. Het wettelijke minimumbedrag van de bedrijfstoeslag komt overeen met de helft van het verschil tussen het nettoreferteloon en de werkloosheidsuitkeringen.