Boomers zien er superschattig uit. Ze zijn niet voor niets zo populair. Maar wat voor ras is de boomer nu eigenlijk precies? De boomer is geen erkend ras, het betreft een kruising tussen kleinere hondenrassen zoals o.a. Lhasa Apso, Shih-tzu, Westie, Yorkshire Terriër en Malthezer.
Het karakter van een boomer is opgewekt, zachtaardig en leergierig. Ondanks dat deze hond klein van formaat is, valt hij wel op in de huiskamer. Deze honden vragen namelijk flink om aandacht en worden het liefst continu geaaid. Verder zijn boomers makkelijk op te voeden, volgzaam en flexibel.
Over het algemeen zijn boomer honden vaak een kruising tussen twee kleine rashonden. De gemiddelde boomer heeft een schofthoogte (ook wel schouderhoogte genoemd) van 25 tot 30 cm. De gemiddelde boomer hond is tussen de 3 en de 8 kilo. De meeste boomers zijn vrolijke gezelschapshonden en zijn vaak aanhankelijk.
De Boomer is geen officieel erkend hondenras, maar een kruising van 2 of meer rassen. Meestal kost een Boomerpup tussen de € 400,- en € 1.000,-. De grote prijsverschillen zijn te verklaren door het verschil in fokbeleid. Een goede fokker kiest zorgvuldig de honden waarmee hij fokt.
Om de vacht van een Boomer lekker zacht te houden, is het belangrijk deze dagelijks te borstelen. Gelukkig vinden Boomers dit, als ze er eenmaal aan gewend zijn, meestal geen enkel probleem. Vele vinden het zelfs fijn om geborsteld te worden, aangezien ze dan de aandacht krijgen waar ze zo van houden.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Dat ligt ook aan de hond natuurlijk. Wij hebben een Boomerhondje van drie jaar en die gaat 3 of 4 keer per dag uit. Meestal 1 of 2x een groot rondje (45-80 minuten), vaak ook met even loslopen en spelen met andere honden.) en nog 1 of 2 keer een wat korter rondje (10-30 minuten ofzo).
Een hondenmaag van de Boomer is ingesteld op het eten en verteren van prooien, op spiervlees, organen, maaginhoud (verteerde planten en gras) en botten. De wilde familieleden (wolven, jakhalzen, wilde honden) van onze huishond eten allerlei soorten dieren, van gevogelte tot herkauwers.
Babyboomers: geboren tussen 1941-1955. Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985. Generatie Y: geboren tussen 1986 – 2000.
De Boompoo is een kruising tussen een boomer (maltezer x shih tzu) en een dwergpoedel. Neem beide karakters van deze honden en je krijgt een lief, sociaal, makkelijk en leergierig gezelschapshondje. De vacht kan een lichte krul hebben, maar ze kunnen ook een boomerachtige, wat rechtere, vacht hebben.
Een boomer hondje heeft geen standaard gewicht aangezien het geen 'echt' ras is maar een lijn van een bepaald type hondjes (kruisingen). Een boomer hondje heeft daardoor geen standaard gewicht, maar kan variëren van 4 tot 8 kg.
De Boomer is doorgaans iets groter dan de Shih Tzu en wordt gemiddeld tussen de 25 en 35 centimeter groot. Dit is sterk afhankelijk met welke honden een kruising gemaakt is. De karakters van Boomertjes en het uiterlijk kunnen behoorlijk verschillen.
Lang haar met veel ondervacht
De langharige vacht heeft een dubbele vacht, een lange ondervacht en lange dekharen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Boomer, Birard en Bobtail. Het gehele jaar door verliezen zij haren en hebben snel klitten en vuil in de vacht.
Achtergrond. In de term verwijst het woord "boomer" naar zogeheten babyboomers, mensen die geboren zijn tussen grofweg 1945 en 1955. De term werd voor het eerst gebruikt in 2009 en kreeg veel bekendheid na een parlementair debat in Nieuw-Zeeland in 2019.
De ene website heeft het over gewicht, de andere website over zowel de schouderhoogte (ook wel schofthoogte genoemd) als gewicht. De ene site zegt dat een hond als middelgroot wordt gezien wanneer hij/zij tussen de 10 en 30 kilo weegt, de andere site zegt weer tussen de 15 en 35 kilo.
patatgeneratie, pejoratieve aanduiding voor jonge sporters die veel ongezond voedsel (patat, hamburgers e.d.) tot zich nemen, waardoor hun prestaties verminderen. Deze term werd begin jaren tachtig gelanceerd door de vroegere Ajax-trainer Leo Beenhakker.
Het woord boomer is dan wel afgeleid van de term 'babyboomer', gebruikt voor de generatie die na de Tweede Wereldoorlog werd geboren, grofweg tussen 1945 en 1955, maar inmiddels is het van toepassing op iedereen die er een ouderwets gedachtegoed op na houdt.
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in ons land bijna 14 miljoen kinderen geboren. In de periode 1946–1955 waren het er 2,4 miljoen. Hen rekenen we tot de genera- tie van de babyboom. Het niveau van geboorten in ons land is tot het einde van de jaren zestig hoog gebleven.
Je pup wordt volwassen
Kleine honden zijn gemiddeld eerder volwassen dan grote rassen. Zo zijn kleine rassen vaak met 10-12 maanden al uitgegroeid en grotere rassen pas met 12-18 maanden. Hele grote rassen 'zwaren' zelfs na de 18 maanden nog verder uit.
Begin met korte momenten. Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.