In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Alternatief Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.
Welke kaas bevat minder zout? Alle jonge kazen, en dan met name de boerenkazen, hebben een lager zoutgehalte. Dit geldt bijvoorbeeld voor Maaslander, maar ook voor Emmentaler 45+ kaas, Milner, hüttenkäse, Leerdammer kaas en Goudse boerenkaas.
0 gram vezels. 8,7 gram eiwit. 0,42 gram zout.
Zoutloze kaas is een normale kaas. Echter is het dieetzout natrium (een belangrijk onderdeel van zout) vervangen door kaliumzout. Hierdoor verandert de smaak van de kaas een beetje, maar hierdoor kunnen mensen die een zoutbeperkt dieet moeten volgen toch heerlijke genieten van een stukje kaas.
De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Minder zout eten kan helpen om de bloeddruk te verlagen.
De nieren regelen de hoeveelheid natrium in het lichaam. Zo'n 95% van het zout uit de voeding plas je weer uit. Een klein deel verdwijnt via de huid (zweet) en de ontlasting.
Voor de studie werd geëxperimenteerd met de harde Italiaanse kaas Grana Padano. Twee maanden lang kregen mensen met een hoge bloeddruk dagelijks één ounce, iets minder dan dertig gram van de kaas. Na die twee maanden bleek de bloeddruk van alle testpersonen drastisch te zijn gedaald naar normalere waarden.
ERU Kids bevat minder zout
ERU Kids is van nature rijk aan eiwit, heeft minder verzadigd vet en bevat minder zout (natrium). Het bevat namelijk 53% minder zout dan reguliere smeerkaas. Kinderen halen energie uit gezonde voedingsmiddelen. Dit is erg belangrijk voor de ontwikkeling, concentratie en prestatie.
Het gebruik van zout verminderen
Gebruik verse, onbewerkte producten. Voedingsmiddelen die geen (voor)bewerking hebben ondergaan, zoals vers fruit en verse groenten, bevatten van nature maar een beperkte hoeveelheid natrium. Dit geldt ook voor onbewerkt vlees, gevogelte en vis.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Te weinig zout (minder dan 6 gram per dag) is volgens een nieuwe studie ook niet goed voor het hart. Of je nu een normale bloeddruk hebt of een verhoogde bloeddruk, te weinig zout zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De meeste Belgen eten meer dan 6 gram zout per dag.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als 'niet per se heel erg gezond.
Het meeste zout krijg je binnen via vleeswaren, kaas, brood, soepen in blik of pak, kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, sauzen en snacks. Fabrikanten voegen zout niet alleen toe vanwege de smaak, maar ook voor de houdbaarheid en structuur van een product.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Zout Geen groot verschil in de hoeveelheid zout; deze varieert tussen 0,8 en 1,2 gram. AH Liefde & Passie Volkoren broodjes bevat het minst zout, AH Triangels donker meergranen het meest. Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram.
Boerderij Chips Puur zijn geschikt voor iedereen! Deze chips bevatten geen zout wat ze perfect maakt wanneer je een natriumarm dieet volgt. Ook voor kinderen, die wel graag chips eten maar nog niet zoveel zou mogen, zijn ze ideaal!
Licht gezouten vleeswaren zijn fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, lichtgezouten rookvlees en rosbief. U kunt ook zelf vers vlees zonder zout bereiden met gebruikmaking van kruiden en specerijen. Bijvoorbeeld rosbief, lever, gehakt(ballen), kip, tong etc. Er zijn ook enkele soorten natriumarme vleeswaren te koop.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk.
Belangrijk om te onthouden
120/80 of lager is een ideale bloeddruk. 140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten.