Maar sinds 2015 mogen huwelijken tussen nichten en neven in Nederland alleen als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil willen trouwen.
Een neef-nichthuwelijk is een huwelijk tussen een volle neef en nicht. Of tussen een oom of tante en een neef of nicht. Neef-nichthuwelijken mogen in Nederland alleen plaatsvinden als er een beëdigde verklaring is van beide partners dat zij uit vrije wil toestemming geven voor het huwelijk.
In Nederland was het neef-nichthuwelijk tot 1970 nog verboden. Sinds 1 april 2001 mogen door de legalisatie van het homohuwelijk ook twee volle neven en twee volle nichten of een oom-neef en tante-nicht een huwelijk aangaan.
Er wordt gesproken van consanguïniteit als (huwelijks)partners door afstamming van een of meer gemeenschappelijke voorouder(s) verwant zijn aan elkaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om neef en nicht (gezamenlijke grootouders), of om achterneef en achternicht (gezamenlijke overgrootouders).
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
De gemiddelde leeftijd van de mannen die in 2020 trouwden, was 38,8 jaar. Vrouwen die in het huwelijk traden waren gemiddeld 35,9 jaar. Bij een eerste huwelijk was dat 34,3 voor mannen en 31,8 voor vrouwen. De gemiddelde trouwleeftijd is in de loop van de tijd opgeschoven.
In Nederland is uithuwelijken niet verboden, maar het wordt niet bepaald geaccepteerd door onze cultuur. In sommige culturen is uithuwelijken normaler. Als je het in deze culturen niet eens bent met de partnerkeuze, kan je verstoten worden uit de familie of zelfs samenleving.
Als u wilt trouwen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. U mag bijvoorbeeld niet met uw broer of zus trouwen. Bent u broer(s) of zus(sen) door adoptie of erkenning? Dan kunt u mogelijk toestemming krijgen om met elkaar te trouwen.
Als twee familieleden samen een kind krijgen, is de kans groter dat beide ouders dezelfde mutatie doorgeven aan het kind. Hierdoor hebben bijvoorbeeld neven en nichten meer kans op het krijgen van kinderen met een erfelijke aandoening. Dit geldt met name voor aandoeningen die autosomaal recessief overerven.
Verliefd worden overkomt je nu eenmaal. Je kunt echter wel zelf kiezen wat je met die gevoelens doet. De meeste mensen zijn van mening dat een relatie met je neef niet het verstandigste is. Als twee familieleden kinderen krijgen dan kunnen zij met ernstige afwijkingen geboren worden.
Hoe dichterbij jullie familie zijn, hoe groter de kans dat jullie een kind krijgen met een erfelijke ziekte. Als jullie neef en nicht zijn is de kans dus groter dan als jullie achterneef en achternicht zijn. De kans is nog iets groter als er een erfelijke ziekte voorkomt in je familie.
Het kind van een neef of nicht is een achterneef/achternicht. Hier is opnieuw onderscheid tussen een kozijnskind van een kozijn en een achterneef/achternicht van een oom- of tantezeg(st)er.
de zoon van een neef, nicht, oudoom of oudtante
Voorbeeld: `Pieter is mijn achterneef.
Bloedverwanten in de 1e, 2e, 3e of 4e graad mogen niet met elkaar trouwen. Bijvoorbeeld (groot-)ouders, (klein-)kinderen, broer/zus, neef/nicht, neef/neef, nicht/nicht, oom/nicht, oom/neef, tante/nicht, tante/neef. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
Om te mogen trouwen moet je meerderjarig zijn
Een minderjarige kan wel trouwen als zijn of haar ouders hiervoor toestemming geven. Geven de ouders deze toestemming niet en wil de minderjarige toch trouwen, dan kan hij of zij de kantonrechter om vervangende toestemming vragen.
U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
Wanneer twee familieleden met elkaar trouwen en kinderen krijgen is de kans groot dat het kind gehandicapt zal worden. Het trouwen met een neef of nicht is in de wet niet verboden. Maar ook hier is de kans groot op het krijgen van een gehandicapt kindje.
Het concept van 'gearrangeerde huwelijken' wordt gedefinieerd als een huwelijk waarbij de families van de toekomstige echtgenoten een centrale rol spelen bij het regelen van het huwelijk. Beide toekomstige echtgenoten kunnen echter op elk moment hun keuze uitoefenen om al dan niet te trouwen.
Het CBS zette vandaag ook andere cijfers over de bevolking online. Zo worden er nu elke dag 8 tweelingen geboren en groeit de bevolking met 136 mensen per dag. Verder trouwen er gemiddeld 414 mensen per dag en lopen 92 huwelijken (184 mensen) na een scheiding op de klippen.
Vooral in de leeftijdsgroepen rond de dertig jaar zijn er in verhouding tot de bevolking minder mensen die trouwen. Sloten in 1997 nog 83 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een huwelijk, in 2017 waren dat er nog maar 37. Bij 30- tot 35-jarige vrouwen nam dat aandeel af van 74 naar 43 op de duizend.
Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
Veel bruidsparen trouwen in mei, juni of september. Dit zijn populaire maanden omdat het weer vaak goed is en ze net niet in het vakantiehoogseizoen vallen. Toch kan het juist ook wel wat hebben om in de herfst of winter te trouwen!