Verdeel het voedsel gelijkmatig over beide zijden in de achterkant van de mond. Dit houdt het gebit stabiel terwijl u eet. Kauw langzaam en grondig voordat u slikt. Slik geen grote stukken in zonder te kauwen.
Enkele tips voor bij het eten met een kunstgebit:
Snij uw eten in kleine stukjes en eet langzaam. Kauw met beide kanten van u mond tegelijkertijd. Vermijd het bijeen brengen van het voorste ondergebit naar het bovenste gedeelte van het boven gebit. Vermijd in het begin knapperig, hard en plakkerig voedsel.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
In het begin kan het voorkomen dat uw smaakbeleving door de nieuwe prothese iets afneemt. Uw smaakt herstelt zich vaak na korte tijd wel weer. Sinds ik een nieuw kunstgebit heb, loopt er speeksel uit mijn mond of heb ik een droge mond. Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel in uw mond.
Overdag worden ze immers afgesloten door de prothese. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. 's Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese 's nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken.
Zodra u volledig gewend bent aan het kunstgebit, kunt u bijna alles eten. Maar sommige voedingsmiddelen blijven moeilijk om te eten zoals hard knapperig brood, taai rood vlees, kauwgom, noten, kleverige snoep en smeuïg voedsel als pindakaas.
Dus ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om tenminste 1 keer per jaar naar de tandarts te gaan.
Enkele tips voor bij het eten met een kunstgebit:
Vermijd het bijeen brengen van het voorste ondergebit naar het bovenste gedeelte van het boven gebit. Vermijd in het begin knapperig, hard en plakkerig voedsel. Neem een glas water bij het eten. Dit verminderd de hoeveelheid voedsel die blijft plakken aan uw kunstgebit.
Eten met uw nieuwe kunstgebit is wat onwennig. Uw tong, lippen en wangen hebben wat tijd nodig om zich te vormen naar de nieuwe positie van uw kunstgebit. Vermijd de eerste paar dagen vooral het eten van hard, knapperig en plakkerig voedsel, zoals rauwe groenten, chips en vlees.
Een kleefmiddel zorgt ervoor dat je kunstgebit niet gaat glijden. Dit is met name nuttig als je een droge mond hebt, waardoor het kunstgebit minder goed blijft plakken. Meer weerstand. Als je veel in het openbaar spreekt of zingt, zal je de zekerheid waarderen die het gebruik van een kleefmiddel je biedt.
Aan het begin adviseren wij om kleefpasta te gebruiken en na 2 tot 3 maanden kan er een nieuwe laag aangebracht worden zodat de prothese weer beter zit.
Het grote verschil tussen beide gebitten is dat een kunstgebit los in de mond zit en de prothese al vervaardigd kan worden na aanleiding van een gebitsafdruk. Een klikgebit daarentegen klik je vast aan implantaten. Dit zijn kleine metalen staafjes die in het kaakbot zijn vastgezet.
Problemen met een kunstgebit of gebitsprothese kunnen bestaan uit het loszitten van het gebit, pijn en beperkingen bij het eten, maar bijvoorbeeld ook kokhalsneigingen. De invloed van gebitsprothese problemen op het dagelijks functioneren kan groot zijn.
Vlees, vis, kip
Goede bereidingswijzen om het vlees zacht te houden zijn: zacht braden of bakken, stoven, koken, pocheren en grilleren. U kunt alle soorten vlees (m.u.v. draderig rundvlees), vis of kip nemen. Vette vleessoorten zijn gemakkelijker fijn te malen. Verwijder voor het malen velletjes, graten en botjes.
Een aantal tips:
Afhappen mag na verloop van tijd ook, maar doe dit alleen met zacht voedsel. Bijt nooit stukken van harde etenswaren zoals appels of rauwe wortels. Dat wordt ook afgeraden als u al gewend bent aan het kunstgebit. Neem de tijd om te wennen aan het eten met een klikgebit.
Om kleefcrèmerestanten van gebitsprotheses te verwijderen, weekt u ze volgens de labelinstructies Corega gebitsreiniger en poetst u resterende kleefcrème van de prothese af. Om kleefcrèmerestanten uit uw mond te verwijderen, poetst u uw gehemelte en tandvlees met een tandenborstel en warm water.
Nadelen kunstgebit 's nachts inhouden
Het continu dragen van een prothese kan de bloedcirculatie belemmeren en ongemak veroorzaken. Bovendien kunnen bacteriën zich ophopen op het kunstgebit en het tandvlees irriteren, wat kan leiden tot ontsteking en infecties.
Een alternatief voor een kunstgebit is een overkappingsprothese, simpel gezegd een klikgebit. Een overkappingsprothese is een kunstgebit dat vastklikt op twee implantaten. In veel gevallen kunnen implantaten in de onderkaak worden geplaatst.
Een van de meest belangrijke voordelen van een klikgebit is dat deze veel steviger op hun plek blijven zitten dan traditionele kunstgebitten. Dat komt doordat ze verankerd zijn aan de implantaten in uw mond. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw gebit los komt te zitten wanneer u eet of praat.
1x per week prothese nacht laten weken in natuurazijn en water (1:1). Let op: gebruik geen tandpasta's en bruistabletten voor het schoonmaken van het kunstgebit.Tandpasta's en bruistabletten kunnen kleine beschadigingen veroorzaken.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
In tegenstelling tot een normale prothese beschikt de Novus prothese over een comfortabele, zachte binnenlaag. Deze laag voelt zacht aan op je kaken en geeft een prettig draagcomfort. Mondzorg Oostplein is op dit moment de enige praktijk in Nederland waar u terecht kunt voor een Novus® prothese.
Van de Nederlanders boven de 18 jaar heeft 21% een tandprothese of kunstgebit. Veel mensen blijven hiervoor bij hun tandarts en bijna de helft (47%) bezoekt hiervoor een tandprotheticus.
In dit rekenvoorbeeld hebben wij niet de kosten voor mogelijke extracties en de vergoedingen vanuit uw aanvullende tandartsverzekering meegenomen. De gemiddelde kosten van uw kunstgebit in 2023 bedraagt € 1.388,71. Uw basisverzekering vergoedt 75% van de kosten voor uw volledige prothese, oftewel € 1.041,53.
U kunt daarvoor het beste naar een tandprotheticus of een tandtechnicus gaan. De tandtechnicus is een tandheelkundig expert en helpt u met het juiste proces om de ideale vormgeving van het gebit te bepalen en kan uit ervaring en expertise aangeven wat voor u de beste keuze is.