Tevreden zijn over je job heeft niet alleen te maken met hoe enthousiast je bent over de dingen die je doet, maar ook met de manier waaróp je werkt. Voldoening halen uit je werk gaat om een balans tussen de inhoud en vorm van je werkzaamheden.
naamw. (v.) Uitspraak: [vɔl`dunɪŋ] tevreden gevoel Voorbeelden: `Het geeft me voldoening als ik iemand kan helpen. `, `Het is een tijd waar ik met veel voldoening op terugkijk....
Elke dag bezig zijn met je passie, geeft enorm veel energie. Elke dag bezig zijn met dingen waar jouw passie helemaal niet ligt, maar die je doet 'omdat je daar nou eenmaal in gerold bent' kost bakken met energie. En dit hoeft niet iets groots of meeslepends te zijn, maar je hart moet er wel sneller van gaan kloppen.
Voldoening is een positieve emotie die er toe leidt dat mensen minder activiteiten willen ondernemen en het liefst de huiselijke situatie opzoeken. Trots is daarentegen een emotie die mensen graag naar anderen willen uitdragen.
Al zijn de mentale en fysieke klachten vaak hetzelfde, de oorzaak is anders. Bij een burn-out heb je geen energie meer omdat je een lange tijd overbelast bent geweest. Je hoge werkdruk levert zoveel stress op dat je niet meer kunt ontspannen. Uiteindelijk wordt de druk te hoog en kun je het niet meer aan.
Werk is een van de manieren waarop mensen hun aangeboren psychologische behoeften kunnen bevredigen. Zo hebben we behoefte aan autonomie (regie over ons eigen gedrag), competentie (gevoel van bekwaamheid) en verbondenheid met anderen.
Er zijn meestal drie redenen waarom we werken: we werken voor het geld, we werken voor de gezelligheid en we werken omdat het ons inspireert. Natuurlijk zijn edele motieven als bijdragen aan de maatschappij of zelfontwikkeling ook belangrijk, maar niet voor iedereen.
Het gevoel dat je iemand kunt helpen door hem of haar te laten delen in jouw ervaring, kennis, tijd, energie, rijkdom, geluk of simpelweg je aandacht. Helpen voelt goed. Een cadeau geven is leuker dan een cadeau ontvangen. Je geluk delen voelt fijner dan al het geluk voor jezelf houden.
De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met de kenmerken van een burn-out. Je bent moe, gestrest, prikkelbaar en hebt minder zelfvertrouwen en interesse in je omgeving. Ook kan een bore-out bepaald gedrag in de hand werken.
Bij statisch werk is een slechte houding vaak de opmaat naar overbelasting. En omdat je hartslag omlaag gaat, neemt je stofwisseling af en zenden je hersenen minder prikkels naar je spieren. Je komt in een soort sluimerstand. Gevolg: je gaat in feite hangen en zakt in elkaar.
Of maak een heerlijke wandeling en neem een hele lange warme douche of bad. ♥Zoek iets wat je energie geeft en waar je je helemaal in kunt 'verliezen'. Denk aan haken, koken, puzzelen, lezen, films kijken…. alles wat je zowel lichamelijk als geestelijk niet uitput, maar je wel positieve energie geeft.
Wetenschappers vermoeden dat lachen en uitingen van opluchting instinctief zijn. Alle andere emotionele uitbarstingen – waaronder huilen – zijn waarschijnlijk aangeleerd.
Adem bewust en goed in en uit. Je erkent je emoties, staat er even bij stil en geeft ze 'meer lucht'. Ze worden dan minder heftig en zijn beter 'in de hand' te houden. 'Even diep zuchten' is dus nog niet zo gek om je emoties te reguleren.
Ieder mens is anders. De een krijgt energie van actief sporten, hardlopen, mountainbiken, de ander van ontspanning, yoga, mediteren. Weer een ander krijgt energie van 8 uur ongestoorde nachtrust, of van gezonde voeding, van een goed gesprek, een gezellig feest, een mooi boek, of een combinatie van dit alles.
Volgens experte Eva Vercouteren, coach bij Board of Innovation, heeft waardering een belangrijke impact op ons energiepeil en onze jobtevredenheid. Zij ziet drie aspecten die bepalen of je al dan niet energie krijgt van je werk: zingeving, erkenning en workload. Wat is je huidige job?
Energielekken zijn energievreters waardoor je veel energie verspilt en de energie uit je lichaam wegstroomt. In feite gaat het over verspilling van energie aan acties of activiteiten die niets opleveren.
Is het werkleven nu wel zinvol? Volgens Danaher is het heel goed mogelijk dat het leven zinvol blijft in een werkloze toekomst. Sterker nog, het zou kunnen dat mensen juist een zinvoller leven kunnen leiden. Want eerlijk is eerlijk: het werk van het overgrote deel van de mensheid voelt nu vaak zinloos.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.