Het drinken van cafeïnevrije koffie is niet per direct gezonder. Pas wanneer je gemiddeld genomen meer dan 5-7 kopjes per dag drinkt is het verstandig om normale koffie te vervangen (of in ieder geval een aantal) door cafeïnevrije koffie. Wanneer je slechts 2 tot 3 kopjes per dag drinkt is het verschil te verwaarlozen.
Het oordeel. Er zijn sterke aanwijzingen dat decaf dezelfde gezondheidsvoordelen biedt als gewone koffie. Dat maakt decaf niet gezonder; cafeïne is namelijk niet goed of slecht. Voor wie niet goed tegen cafeïne kan, is decaf een alternatief.
Naast deze positieve effecten hangen er voor sommige mensen vooral nadelen aan het binnenkrijgen van cafeïne. Zo zou cafeïne hartkloppingen, een gevoel van angst, onrust, slapeloosheid en trillingen kunnen veroorzaken. Kortom, voor de een heeft het drinken van koffie met cafeïne voordelen, voor de ander juist niet.
Er zit dus eigenlijk altijd nog een beetje cafeïne in cafeïnevrije koffie, maar zo weinig dat jij of je lichaam er eigenlijk niks van merkt. De 'voordelen' van koffie vallen dus grotendeels weg: al is het nog steeds lekker, je zult er niet per se meer energie van krijgen.
Voor het decafeïneren bevat koffie tussen de 1 en 2,5% cafeïne. Na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne in de koffie achter. Deze hoeveelheid is bepaald in de Warenwet. Dat betekent dat in een kopje gewone koffie gemiddeld 75 mg cafeïne en in een kopje cafeïnevrije koffie gemiddeld nog 3 mg cafeïne zit.
Kortom Gemiddeld bevat een kop filterkoffie van 240 ml 95 mg cafeïne. In oploskoffie zit ongeveer 30-90 mg cafeïne, in cafeïnevrije koffie 3 mg en in espresso 63 mg per kopje van 30-50 ml. Hoewel de cafeïne in koffie een diuretisch effect kan hebben, zal het niet gauw voor uitdroging zorgen.
De Lavazza Cafe Crema Decaffeinato zijn volgens ons de beste decaf koffiebonen voor liefhebbers van een kopje koffie met een medium smaak. De smaak van deze decaf koffiebonen is in ieder geval subliem te noemen, evenals de manier waarop de cafeïne uit deze koffiebonen onttrokken is.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Koffie, thee, cacao en cafeïnehoudende cola stimuleren de zuurvorming in de maag, vooral als deze buiten de maaltijden gedronken worden. Ook cafeïnevrije koffie heeft een slechte invloed want deze bevat stoffen die de maag tot zuurvorming aanzetten. Wees dus matig met alcohol, (cafeïnevrije) koffie, thee en cacao.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie verschilt. Om een inschatting te geven: koffie bevat ongeveer tussen de 40 en 150 mg cafeïne. Voor het proces van decafeïneren bevat een kopje koffie gemiddeld 1 tot 2,5% cafeïne.
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Als je problemen hebt met het prikkelbare darm syndroom (PDS), gastritis of maagzweren, dan dien je het drinken van normale of cafeïnevrije koffie te vermijden volgens onderzoekers van de University of Maryland Medical Center (UMMC).
Eigenlijk is het heel erg simpel: Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het 'ik-moet-NU-poepen'-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University.
Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Uit onderzoek blijkt dat koffie wel degelijk goed voor je gezondheid is vanwege de cafeïne en antioxidanten die er in zitten. Cafeïne heeft een oppeppend effect, en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen.
De meeste mensen denken dat cafeïne bepalend is voor de smaak. Echter wordt de smaak bepaalt door de koffieboon en de wijze waarop deze gebrand is. Cafeïnevrij koffie smaakt dus net zo goed als gewone koffie.
Bambu is een 100% natuurlijke koffievervanger die geen cafeïne bevat en dus helemaal geen invloed heeft op je slaappatroon. Het bevat daarnaast een hoog kaliumgehalte en heeft een positieve invloed op je spijsvertering. Het is een ideaal alternatief voor wie maagklachten krijgt door koffie.
Cafeïnevrije koffiebonen ook wel decafé koffiebonen genoemd bevatten bijna geen cafeïne. Bij de decafé bonen wordt de cafeïne uit de bonen gehaald. En hierdoor ontstaan decaf koffiebonen. De decaf koffie mag dan ook niet meer dan 0,1% cafeïne bevatten.