- Gort is gepelde gerst. Parelgort is rond geslepen gort. Het wordt vooral gebruikt als basis voor gortepap en in watergruwel (krentjebrij).
Gort is gerst, en parelgort is ook gerst. Vroeger, tussen een paar duizend jaar geleden en het begin van de vorige eeuw, was gerst een populaire voedselgraansoort. Tegenwoordig is het grootste deel van de productie bestemd voor diervoeding. Wij nemen het voornamelijk in vloeibare vorm tot ons.
Gerst is een graansoort waarbij de korrel vergroeid met de omhullende kaft. Gerst Ongepeld, ook wel Parelgerst genoemd, is de gerstkorrel met kaft. Gerst Gepeld, ook wel Parelgort genoemd, is de gerstkorrel zonder kaft.
Het wordt vaak verward met parelgerst, maar er is wel een belangrijk verschil tussen die twee. Zo is parelgerst de ongepelde variant, wat hem nog een stuk gezonder en voedzamer maakt dan parelgort. Beide varianten zijn overigens een bron van eiwitten en vezels, dus kun je ze gerust regelmatig op je menu zetten.
Parelgerst is geparelde gerst. Bij parelgort is de zemel er als het ware van afgeslepen, daarom heeft hij zon mooie ronde vorm.
Gerst is ook wel bekend als gort (gepelde gerst). Gierst is een graansoort uit het Middellandse Zeegebied en in Afrika is de als 'sorghum' bekende gierstsoort nog steeds volksvoedsel nummer een. Gierst heeft een zeer korte kooktijd en laat zich uitermate goed verwerken in pap en graanschotels.
Het behoud van de zemel maakt gerst tot de meest gezonde keuze. Gerst is als het ware een volkorenversie van zichzelf en heeft een stevige structuur. Gort en parelgrot bevatten minder vezels en zijn daardoor minder voedzaam en zachter.
Tarly is eigenlijk een naam die is gegeven aan een tarwekorrel die voorgekookt is. Er is ook een variant op de markt onder de naam Ebly.
parel: pearl. gort: groats; pearl barley; barley gruel.
Gerst kun je, gekookt, ook prima toevoegen aan een heerlijke salade. Hier een zoete salade met gerst. De gerst afspoelen en daarna minimaal 8 uur in water laten weken.
Hoe smaakt parelgerst? De smaak is het best te omschrijven als zacht en enigszins neutraal. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de smaak van rijst. De textuur maakt dit product bijzonder, juist doordat een lekker stevig en een beetje chewy is.
Boodschappen als Lassie Parelgort zijn te bestellen bij de Albert Heijn. Bestel artikelen zoals bijvoorbeeld Lassie Parelgort nu op AH.nl. Je kunt je boodschappen laten bezorgen, of zelf op halen.
Breng de melk aan de kook en laat de gerst ongeveer 60 minuten koken op laag vuur. Af en toe goed doorroeren en opletten dat het kookvocht niet voortijdig opraakt, in dat geval water of melk toevoegen. Je pap is klaar als de gerst zacht is (zelf houd ik van niet al te zacht). Dit duurt een uur tot anderhalf uur.
Waarom is parelgerst goed voor je gezondheid:
Parelgerst is dan ook een rijke bron van vezels, vitamines en mineralen. Het graan bevat onder andere de vitamines B1 en B3, welke belangrijk zijn voor je energiestofwisseling. De mineralen ijzer en koper uit parelgerst helpen bij de normale werking van je immuunsysteem.
Het is één van de oudste graansoorten. Het graan bevat gluten maar in mindere mate dan tarwe daardoor is ook beter te verteren. Het bevat de mineralen, mangaan, ijzer, zink en silicium. Omdat er in onze eetgewoonte vooral tarwe wordt gebruikt loont het om te variëren.
Naast vezels en vitamine B3 bevat gerst vele (andere) vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en D, seleen, koper en magnesium. Verder is gerst, nog meer dan havermout, in staat om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, zodat er niet te veel insuline nodig is.
Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer. Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
Havermout is in principe glutenvrij en daarom geschikt voor iedereen die gevoelig is voor gluten. In haver zitten weliswaar eiwitten, maar die zijn anders dan de gluten in tarwe, gerst en rogge. Toch moet je oppassen als je glutenintolerantie hebt.
Het antwoord is: nee, gerst is niet glutenvrij en kan helaas niet gegeten worden door mensen met coeliakie. Wees niet getreurd, want er zijn genoeg glutenvrije graansoorten waar je net zo lekker muesli of pap van kan maken als met gerst. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije haver, boekweit, teff en quinoa.
Gerst wordt vaak in soep gebruikt, maar is ook heerllijk in combinatie met rijst of in een slaatje… Reken 50 g gerst per persoon. Breng twee eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gerst toe.
Het hoge ijzergehalte maakt gierst tot een waardevol plantaardig voedingsmiddel, vooral voor vegetariërs, omdat deze door een gebrek aan vlees nog weleens een ijzertekort hebben. Een ander sporenelement waarmee gierst het label “gezond” verdient is magnesium.