Toch hebben wij een lichte voorkeur voor katoenen keukenhanddoeken: ze zijn zacht en absorberend. Bovendien zijn ze superveelzijdig: zo kan je ze bijvoorbeeld ook gebruiken als ovenwanten. Linnen handdoeken worden eerder als decoratief element gebruikt en zijn (meestal) een pak minder absorberend.
Voor het drogen van de vaat is het afhankelijk wat droog gemaakt moet worden. Glazen worden het beste droog met een theedoek die niet pluist.Dit is een linnen theedoek.Borden, kopjes en pannen drogen het beste met een katoenen of een katoen-linnen theedoek.
Goede keukendoeken hebben een hoog absorberend vermogen omdat een zware kwaliteit katoen beter vocht opneemt. Keukendoeken van een merk als DDDDD of Bunzlau Castle zijn gemaakt van de beste materialen om vocht optimaal te absorberen en bovendien heerlijk zacht aan te voelen.
Zoals eerder vermeld is een theedoek meestal gemaakt van katoen. Een vaatdoek daarentegen is meestal gemaakt van stoffen, zoals badstof, microvezel of een combinatie van materialen. Hoewel zowel theedoeken als vaatdoeken worden gebruikt voor schoonmaaktaken in de keuken, hebben ze verschillende toepassingen.
Een theedoek is een stuk dunner dan een keukendoek en is bedoeld om de vaat mee te drogen. Vroeger werden theedoeken gebruikt om porseleinen theekopjes te drogen, vandaar de naam theedoeken. Een keukendoek is een handdoek om de handen mee te drogen na het wassen. Een keukendoek is doorgaans ook dikker dan een theedoek.
Expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Nederlandse Voedingscentrum: “Het wassen van de keukenhanddoek hangt eigenlijk van het gebruik af. Gebruik je deze dagelijks en wordt de handdoek ook dagelijks erg nat, dan kun je deze ook het beste dagelijks vervangen.
Apart haakje
Je legt 'm beter ook niet op het aanrecht of over de gootsteen, want ook die plekjes bevatten bacteriën. De ideale plaats om je keukenhanddoek wél te hangen, is aan een apart haakje. Daar zitten weinig tot geen bacteriën op en zo ligt hij wel nog steeds binnen handbereik. Opgelost!
De meeste handdoeken zijn van badstof gemaakt. Badstof is gemaakt van katoenvezel welke in lussen geweven worden. Een goede kwaliteit handdoek is gemaakt van 100% katoenvezel. Hoe dikker de handdoek is, hoe meer katoenvezel erin is verwerkt.
Als je net nieuwe, mooie theedoeken hebt gekocht, kun je ze niet gelijk gebruiken. Nieuwe theedoeken nemen geen water op. Het is daarom belangrijk om je nieuwe theedoeken eerst te wassen voordat je ze in gebruik kunt nemen.
Erg vervelend natuurlijk want jouw thee-, keuken- en vaatdoeken moeten wel goed drogen. Om ervoor te zorgen dat jouw keukentextiel goed vocht opneemt, raden we aan om jouw keukentextiel voor gebruik drie keer apart te wassen.
Om ervoor te zorgen dat je doeken vanaf nu goed blijven drogen is het van belang dat je ze altijd op 60 graden wast zonder wasverzachter te gebruiken. Want hoe heerlijk dit ook mag ruiken en hoe zacht je doeken er van worden, wasverzachter brengt helaas de chemische lagen weer terug aan over het katoen.
Egyptisch katoen is de gouden standaard, maar pimakatoen is over het algemeen ook van goede kwaliteit. Als de handdoeken hiervan zijn gemaakt, staat dit ongetwijfeld aangegeven. Kijk op het labeltje of de handdoek is gemaakt van 100% gekamd katoen, want dat blijft heel lang zacht.
Een microvezel handdoek heeft een hele fijne, gladde structuur die gemakkelijk over je haren gaat en geen wrijving geeft. Ook heeft een microvezel handdoek een goed absorptievermogen, waardoor deze handdoek snel en veel water kan opnemen.
In de praktijk is al meermaals bewezen dat ons organic badtextiel voor hotels gemiddeld 50% langer mooi blijft en in gebruik is dan reguliere handdoeken, een welbewuste keuze als je gaat voor efficiëntie hand in hand met hotelkwaliteit en minimale belasting voor het milieu.
De eerste paar keer kunt u nieuwe handdoeken het beste apart wassen met gelijke kleuren.Was de handdoeken altijd op 60°C. Op deze temperatuur worden bacteriën en virussen gedood en bent u gegarandeerd van een betere hygiëne.
Nieuwe handdoeken kunnen moeilijk te drogen zijn omdat ze behandeld zijn met chemicaliën om de kleur te behouden en de vezels zacht te maken. Deze chemicaliën kunnen het absorptievermogen van de handdoek beperken, waardoor het langer duurt om vocht op te nemen en te drogen.
Keukendoeken en theedoeken kun je beter niet strijken na het wassen. De katoenvezels moeten open staan, na het wassen is dit natuurlijk het geval. Ga je ze dan strijken, dan strijk je die vezels allemaal weer dicht waardoor minder water opgenomen kan worden.
Iedereen kent wel de traditionele theedoek. Hij wordt ook wel vaatdoek genoemd. In het verleden toen de vaatwasser nog geen gemeengoed was had deze doek een belangrijke functie voor het drogen van gewassen bestek, glazen, borden en servies.
Je zou misschien denken dat handdoeken en theedoeken prima bij elkaar in de wasmachine kunnen. Toch blijkt niets minder waar. Handdoeken en theedoeken kun je beter niet samen wassen.
Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen.
'Op voorwaarde dat je de handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen, kun je hem maximaal drie keer gebruiken,' vertelde Tierno tegen Business Insider. Volgens de microbioloog kunnen er minder bacteriën in je handdoek leven als deze goed opdroogt.
handdoeken wassen voor en na het eerste gebruik
Als je vanaf de eerste keer wassen al de juiste instellingen gebruikt, blijven je nieuwe handdoeken het zachtst. Gebruik bij het wassen een beetje waspoeder en vermijd wasverzachter, want ook dan drogen je handdoeken minder goed af.