Bijten is voor een pup een manier om de wereld te ontdekken, je ziet pups vaak hun tanden in van alles en nog wat zetten. Pups willen vaak bijten omdat ze last hebben van hun tanden, maar in veel gevallen is het dus ook een stukje aftasten van de omgeving.
Na 5 tot 7 maanden is het wisselen voltooid, en zal je hij minder vaak bijten. Bijten is heel natuurlijk gedrag: je beestje verkent de wereld met zijn tanden. Zo bijt je pup tijdens het spelen. Zolang hij daarvoor puppyspeelgoed voor gebruikt hoeft dat geen probleem te zijn.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Een puppy zal meestal stoppen met bijten tussen de leeftijd van 8 en 12 maanden oud, hoewel sommige rassen hier langer over kunnen doen. In het kort, bijten is een normaal gedrag voor puppy's en zal na verloop van tijd afnemen naarmate de pup ouder wordt.
Wanneer een pup al overprikkeld is, zeg dan zo min mogelijk en corrigeer de puppy niet.Zet de pup in bijvoorbeeld een puppyren met iets lekkers waar hij op mag kluiven.Ga er rustig naast zitten en lees bijvoorbeeld een boekje. De pup zal meestal al snel gaan slapen.
Zorg er eerst voor dat je pup genoeg beweging krijgt. Een uitgeputte pup zal rustiger zijn dan een pup die te weinig beweging krijgt. Daarnaast kan het helpen om rustige activiteiten te doen, zoals samen kauwen op een bot of rustig spelen met een zacht speeltje.
De dominantie uit zich in gedrag waaruit zou blijken dat je hond zich hoger in rang voelt dan de rest, dus bijvoorbeeld dat hij als eerste door de deur wil, dat hij over een speeltje heen gaat staan of gromt als je bij hem in de buurt komt als hij op de bank ligt.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen.Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
Er zijn verschillende redenen waarom een pup kan bijten en grommen. Het kan zijn dat hij speels is en nog moet leren hoe hij zijn mond moet gebruiken.Het kan ook zijn dat hij gestrest is, angstig is of zich bedreigd voelt.
Dan kan de hond mogelijk uitvallen naar die persoon en bijten. Het grommen heeft namelijk niet gewerkt. De hond ervaart dat zijn signalen (het grommen en alles wat daar aan vooraf ging) niet begrepen worden en de kans is groot dat hij dus zwaardere agressie in zal zetten in de hoop dat het dan wel duidelijk is.
Als je puppy in jou of je kleding bijt zeg je 'au' en stop je het spel. Je pup zal natuurlijk niet meteen weten wat 'au' betekent, maar kan wel leren dat het spel stopt als je dat zegt. Het spel stoppen doe je door je gedrag zo te veranderen dat je pup niet alleen door kan gaan.
Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen. Ook hebben puppy's geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.
Het regelmatig moeten plassen en poepen, na het eten, na spel of na het slapen, is heel normaal puppy gedrag. Wanneer je pup in huis poept of plast, is dit niet omdat hij zo of te vaak uit moet, maar omdat je zelf niet goed hebt opgelet.
Op een leeftijd van drie maanden gaat de pup wisselen en komt het blijvende gebit door. Ook hier geldt weer dat eerst de voortanden en snijtanden wisselen en pas op een leeftijd van vier tot zeven maanden de hoektanden en kiezen.
Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.
Een regel die ik vaak hanteer is dat een pup per etmaal ongeveer 5 minuten per levensweek aan actieve lichaamsbeweging mag hebben. Voor een pup van 7 weken is dat dus maar 35 minuten per 24 uur! Daarin zitten ook zijn “eigen” wilde spelletjes en bewegingen. Deze regel moet echter met de nodige souplesse worden bekeken.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben.
Ons belangrijkste advies is om gewenst bedrag te belonen en ongewenst gedrag zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht je hond toch ongewenst gedrag vertonen, negeer het dan en corrigeer waar nodig. Laat hem zien wat hij juist wél mag doen en als hij dit gewenste gedrag vertoont, beloon dit dan.
Eerste keer commando NEE zeggen
Trek niet je hand omhoog, maar houd deze bij de neus van de hond. Je zegt maar één keer de NEE. Deze mag ook duidelijk zijn, vanuit je onderbuik. Dit houdt niet in dat je moet gaan gillen of schreeuwen tegen de hond, je kunt ook duidelijk zijn zonder je stem te verheffen.
Een gelukkige hond, is vooral ontspannen. Hij laat weinig stresssignalen zien, hij eet goed en beweegt graag. Als je hond gelukkig is, dan is hij ook vrij in zijn gedrag. Hij benadert jou vrolijk, met een zacht en beweeglijk lichaam.
Soms houden hondenkwekers de pups wat langer bij zodat ze nog wat meer tijd doorbrengen met hun moeder. Pas vanaf een week of 12 is het karakter van jouw pup duidelijk. Puppy's gedragen zich energiek en zijn gelukkig als ze voldoende tijd hebben doorgebracht met hun moeder en zusjes en broertjes.
De hond maakt een grommend geluid. Blaffen (korte, harde blaf of repeterende harde blaf) of gromblaffen. Lip optrekken, tanden laten zien. De hond trekt zijn bovenlip een stukje op en laat zijn tanden zien.