Wat is het verschil tussen gehard glas en gelaagd glas? Gehard glas is door een thermische behandeling sterker gemaakt, terwijl gelaagd glas bestaat uit twee of meer glasbladen die onder hoge druk en temperatuur met elkaar verbonden worden door PVB folies.
Een groot voordeel van gehard glas is dat dit glas beter tegen water/vocht kan dan gelaagd glas. Dit komt door het ontbreken van de folie die bij gelaagd glas kan gaan delamineren. Een ander voordeel is dat veiligheidsglas bestand is tegen hogere temperatuurverschillen dan bijvoorbeeld “standaard” floatglas.
Let op: standaard gelaagd glas is dus wel veiliger dan gewoon glas, maar het is niet sterker dan standaard enkel glas.
De voordelen van gehard glas
Gehard glas is vijf keer sterker dan regulier glas. Gehard glas breekt niet snel. Breekt het toch, dan is het minder gevaarlijk. Het glas valt uiteen in duizenden kleine stukje.
Gehard glas is sterk en relatief veilig, omdat het bij breuk in niet scherpe, kleine stukjes uiteen valt. Dit is de reden waarom gehard glas een veel gebruikte glassoort is. Bovendien is het een heel veelzijdige glassoort.
Gehard en gelaagd glas zijn beide veiligheidsbeglazingen met verschillende eigenschappen. Gehard glas breekt in tal van scherpe stukjes glas uiteen.
Technische informatie. Gehard glas is in verschillende afmetingen en diktes beschikbaar en wordt vaak in millimeters weergegeven. Een glasplaat met de afmetingen van 1000mm x 360mm en 6mm dik, kan in het totaal worden belast met maximaal 160kg.
Gehard glas is glas dat goed bestand is tegen een stootje. Sterker nog, gehard glas is vele malen sterker dan enkel glas en dubbel glas. Dit glas is zo ontworpen dat het moeilijk breekbaar is. Mocht het glas toch breken, dan breekt het op in duizenden kleine stukjes en niet in grote scherven.
Hoe herken je dit type glas? Op het geharde glas wordt standaard een hardingsvignet aangebracht. Ze noemen het ook wel een veiligheidsstempel of CE-markering. De markering toont aan dat het glas is gehard en voldoet aan de Europese normering.
Gehard glas
Het wordt door zijn eigenschappen op veel verschillende plekken gebruikt, denk hierbij aan glazen douchedeuren, keukens, glazen tafels, zijruiten van een auto, bushokjes. Het wordt ook in veel woningen gebruikt om uw woning veilig te stellen van een inbraak.
Gelaagd glas breekt ook, maar blijft als één geheel aan elkaar zitten door de taaie folie. Het is daarom geschikt voor toepassingen waar de kans bestaat dat u er doorheen valt, zoals balustrades of relingen. Gehard glas breekt minder snel, maar als het breekt valt het in allemaal kleine stukjes glas.
Gelaagd glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd en wordt vaak toegepast als er kans is op 'doorvallen'. Doordat het glas gelaagd is wordt ervoor gezorgd dat de glasplaat niet uiteen spat bij een breuk maar nog aan elkaar blijft.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Veiligheidsglas is steviger dan normaal glas en heeft zo ook minder kans om te breken. Het breekt dan ook minder snel wanneer er bijvoorbeeld iemand tegen het glas aanloopt of valt. Wanneer het glas toch breekt zal dit zorgen voor minder schade dan bij normaal glas.
Voor gehard glas toegepast als bouwproduct is sinds de CE-markering (1997) een stempel op het glas verplicht. Voor gehard glas in interieurtoepassingen (bijv. keukenwanden, douchedeuren etc.)
De naam zegt het eigenlijk al: gelaagd glas is glas dat bestaat uit meerdere op elkaar geplaatste glaslagen. De lagen zijn met elkaar verbonden door middel van een transparante kunststoffolie. De folie heeft een hoge hechtingsfactor waardoor het glas niet versplintert bij een glasbreuk en er geen opening kan ontstaan.
Gelaagd glas of veiligheidsglas is glas waarbij minstens twee glasbladen onverbrekelijk met elkaar verbonden worden door een schokvaste kunststoffolie. En om helemaal precies te zijn: polyvinylbutyral (PVB) van 0,38 mm dik of een veelvoud daarvan.
Art. nr. Gehard glas 4 mm valt onder de groep veiligheidsglas en is 4 tot 5 keer sterker dan ongehard glas.
De voordelen van gehard glas:
Hittebestendig tot 300°C. Bestand tegen temperatuurverschillen tot 200°C. Bestand tegen extreem lage temperaturen.
Dubbelglas HR++ met gehardglas
Met uitstekende Ug-waarden bereikt Star als tweevoudig glas een goede warmte-isolatie. Dankzij een lichtdoorlaatwaarde van 79%, een Ug-waarde van 1.1 W/m²K en een ZTA-waarde van 63% ontstaat er een optimale verhouding tussen transparantie en warmte-isolatie.
Vorm is rechthoekig? Dit Isolatieglas (dubbelglas) bestaat uit twee glasplaten die op een zekere afstand zijn verbonden zijn van elkaar. Aan 2 zijden extra dik veiligheidsglas bestaande uit gehard glas (5x sterker dan normaal glas), een luchtgevulde spouw en gehard glas.
Maar nog belangrijk bij het buigen van glas is het type glas wat jij wil laten buigen. Wij kunnen glas buigen met veel verschillende soorten glas. Zo kunnen wij zowel enkel glas buigen als dubbel glas buigen. Maar ook thermisch en chemisch gehard glas kunnen wij zonder problemen buigen.
Het is mogelijk om gaten te boren in normaal of gelaagd glas. Het is echter niet mogelijk om gaten te boren of glas te bewerken dat al gehard is. Dit valt dan in tal van scherpe stukjes uiteen. In het geval van dubbel glas wordt het afgeraden om er gaten in te boren.