Je wordt niet ziek door de kou, wel door ziektekiemen. Als het erg koud is, gebruikt je lichaam extra energie om op te warmen, waardoor er minder energie rest om te vechten tegen virussen. Dus het is wel slim om je kledij aan te passen aan de temperatuur buiten. Kou lijden is bovendien helemaal niet aangenaam.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.
Dat we onze baby wat extra warms aan moeten trekken tegen de kou, dat weten we allemaal. Dat je baby het sneller koud heeft, dat weten we ook.
Veel mensen denken dat u van kou ziek kunt worden, maar dat blijkt niet waar te zijn. Kou kan daarentegen wel effect hebben op uw weerstand. Onze slijmvliezen zijn namelijk veel slechter doorbloed, hierdoor stroomt er bijvoorbeeld minder bloed naar uw neus en keel.
U kunt verkouden worden door tocht of kou.
Toch is het niet uitgesloten dat ook koude en luchtvochtigheid een rol spelen bij luchtweginfecties.
Wilschut: “In de luchtwegen, waar ziekmakende virussen binnendringen, liggen bloedvaten. Als je het koud hebt, vernauwen deze bloedvaten zich,. Daardoor is de toevoer van lymfocyten, een speciaal soort afweercellen, naar de luchtwegen verminderd en hebben virussen dus meer gelegenheid om zich te vermenigvuldigen.”
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
Lijkt je baby het toch te koud te hebben? Dan is een extra laagje kleding of een dekentje over de slaapzak een beter idee dan de verwarming hoger te zetten. Zo gebruik je een laken of deken correct volgens Kind & Gezin: Pas de grootte van het laken en het deken aan aan de grootte van het bed.
Je kunt het raam openzetten als je kindje bijvoorbeeld uit het bed is voor de voeding. Als het zacht weer is, mag het raam steeds een beetje open blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Vaak herken je het dan aan veel huilen en hangerigheid. Koorts kan je bij baby's het beste meten via hun anus: als de temperatuur hoger is dan 38 graden, heeft je baby koorts. Het is dan extra belangrijk dat je kindje goed drinkt! De griep is erg besmettelijk: grote kans dus dat het hele gezin het heeft.
Wanneer dokter bellen voor RS-virus
Heeft je baby het erg benauwd, dan zal hij zijn neusvleugels wijd sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Een van de meest voorkomende klachten bij baby's is een verstopte neus. In eerste instantie is een verstopte neus natuurlijk vervelend voor de baby zelf. Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus.Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen.
Tip bij koude handen baby
Ook kraamverzorgster Charlotte stelt ouders gerust: 'Er zijn veel baby's die vaak koude handjes hebben, maar zolang de voetjes en het nekje van de baby warm is, kan het geen kwaad. Als je baby te warme handen heeft, is dit wel een teken dat de baby het te warm heeft.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Kleding, dekens en slaapzakken hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade).
Het is aanbevolen om baby's in warme slaapkleding te laten slapen, zoals een slaapzak of slaapromper, en eventueel een warme trui eroverheen. Zorg er wel voor dat de slaapkleding niet te warm is en niet afknellend, zodat je baby voldoende bewegingsruimte heeft en comfortabel blijft.
De voetjes zijn de meest betrouwbare plaats om te voelen bij twijfel of je baby het voldoende warm heeft. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon, die liggen namelijk meestal bloot en voelen daardoor sneller fris aan.Als je baby zweet, heeft hij of zij het te warm.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Oververhitting bij een baby vergroot de kans op wiegendood. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kindje het niet te warm krijgt in de zomer. Het is in deze maanden lastig om de temperatuur in babykamer tussen de 16 en 19 graden te houden, en kan dan oplopen tot zelfs 25 graden of meer.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Te warm of te koud in bed
De optimale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 18 graden Celsius. Voor de kraamweek geldt dat het net iets warmer mag zijn. Houd er rekening mee dat het 's avonds vaak wat afkoelt in de slaapkamer en je kind stil in zijn bedje ligt.
Toch is tocht allesbehalve gezellig en kan het zorgen voor heel veel lichamelijke ongemakken. Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek.
Douchen met een verkoudheid? Als je koorts hebt, is het gewoon te laat om het immuunsysteem te versterken met koude douches.In dat geval moet je in het algemeen niet koud douchen. Als je verkouden bent zonder een griepachtige infectie te hebben, moet je douchen bij een aangename temperatuur.
Kou zorgt dus niet voor ziekte. Sterker nog, kou kan er juist voor zorgen dat je minder vaak ziek wordt. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat koud douchen mogelijk het immuunsysteem versterkt.