Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Valeriaan staat bekend als hét kruid om goed te kunnen slapen. Het zorgt namelijk voor een licht rustgevende werking, wat fijn is als je iemand bent die 's avonds nog vaak ligt te malen in bed. Valeriaan helpt niet alleen goed bij slapeloosheid, maar is ook een natuurlijk middel tegen nervositeit, stress en spanning.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Een kop kamillethee voor het slapen: kamillethee doet het lichaam ontspannen en verbetert de slaap (kamillethee is niet enkel goed voor de slaap, maar ook voor het lichaam. Volgens recent onderzoek* blijkt dat mensen die kamillethee drinken minder kans hebben om te overlijden).
Rooibos bevat daarnaast ook magnesium en calcium, beide zijn gezond en belangrijk voor een goede nachtrust. Kortom hoe meer rooibos je drinkt hoe beter je slaapt. In tegenstelling tot sommige rustgevende kruiden zoals bijvoorbeeld lavendel, is rooibos ook heel veilig voor kinderen en zwangeren.
Avond thee
Vaak is dit niet eens zo'n slecht idee. Het drinken van zwarte thee in de avond kan helpen bij het regenereren van je cellen nadat je een dag actief bezig bent geweest. Als je zwarte of oolong thee drinkt, kan dit ook helpen bij het afbreken van vetten die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Veel mensen ervaren namelijk wel echt een positief effect bij het drinken van slaapthee. De kalmerende ingrediënten in slaapthee hebben zeker een ontspannende werking. En een licht verteerbare slaapthee, in vergelijking met veel andere drankjes, een prima product voor het slapen gaan.
Omdat thee heet is, drink je het langzamer. Dit zou ervoor zorgen dat de spelers minder snel na de rust een plaspauze nodig hebben. Daarnaast bevat thee aminozuren, wat het spierherstel bevordert. Met alleen water blijf je wel gehydrateerd, maar mis je de voordelen van thee.
Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
Groene thee kan ook de kwaliteit en kwantiteit van de slaap helpen bevorderen. Van theanine wordt aangenomen dat het de belangrijkste slaapbevorderende stof in groene thee is. Het werkt door stress-gerelateerde hormonen en neuronopwinding in je hersenen te verminderen, waardoor je hersenen zich kunnen ontspannen.
Groene thee beschermt de zenuwen. Niet alleen is groene thee lekker, maar het bevat ook stoffen die de zenuwen beschermen.
Groene thee schijnt kalmerend op de zenuwen te werken door de antioxidanten en de stof L-theanine die erin zit. Dit is dus een goede keuze als je even lekker wil ontspannen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Sint-Janskruid beïnvloedt de hormonen serotonine, dopamine en noradrenaline en heeft volgens onderzoek net zo'n positief effect als de 'gewone' antidepressiva. Uit andere studies blijkt dat kamillethee ook een goed alternatief kan zijn voor de standaardmedicatie tegen angsten en depressie.
Melk. Het is bewezen dat een glas melk helpt om te ontspannen. Melk bevat namelijk tryptofaan. Dit is een aminozuur wat signalen naar je hersenen stuurt, zodat er serotonine wordt afgegeven.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.