In ongeopende staat is het in de regel ongeveer 3 jaar. De beperkte houdbaarheid is vaak te wijten aan verdikkingsmiddelen, toegevoegde suikers of andere chemische toevoegingen.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Hoe moet je Balsamico Azijn bewaren? Ongeopende Balsamico Azijn kan op een donkere, koele plaats onbeperkt bewaard worden. Geopende Balsamico kan, bij voorkeur, op een donkere koele plaats langer dan een jaar bewaard worden. De Balsamico Azijn kan ook in de koelkast bewaard worden.
Balsamico azijn bewaren doe je het beste op een donkere en koele plek. Daarbij maakt het verder niet zoveel uit of de fles al geopend is of niet. De koelkast is dus het meest geschikt, of een koele kelder. Zolang het maar koel is, en vooral donker.
Koel en droog bewaren.
Echte traditionele balsamico-azijn, niet te verwarren met een Aceto Balsamico di Modena of een condimento , heeft meestal geen houdbaarheidsdatum en als dat zo is, is deze maximaal 10 jaar.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Meestal staat er ook op een verpakking: 'na openen beperkt houdbaar'. Maakt u bijvoorbeeld een pot open, en wilt u een restje bewaren, dan moet dat in de koelkast en kan dat niet tot de THT-datum die erop staat.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.
Vissaus kan buiten de koelkast bewaard worden en blijft maandenlang goed. Onontbeerlijk in: Thaise curries. Lekker in salades zoals tomaten avocado salade met vissaus dressing. Niet schrikken: onderin de meeste flessen lijkt een stukje glas te liggen.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Soms ontstaat in een fles azijn een wittige draad doordat bacteriën die na het openen van de fles in de azijn terecht gekomen zijn van het azijnzuur weer water en alcohol willen maken. Je kunt de azijn gewoon door een koffiefilter gieten en zeven.
Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.
2. Oploskoffie. De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.