Iris is afkomstig uit het Grieks en betekent 'bode der goden, regenboog'. De regenboog werd in de Griekse mythologie gezien als een verbinding tussen goden en mensen. Doordat de regenboog kleurrijk is, is iris ook als naam gegevens aan een bloem en een deel van het oog.
Iris is een meisjesnaam die van het Griekse woord iris komt, wat regenboog betekent, of ook wel "bode van de goden".
In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. Ze was een gezelschapsdame van de belangrijke godin Hera en werkte voor haar als boodschapper. Volgens Hesiodus was Iris een dochter van de zeegod Thaumas en de oceanide Elektra.
Fleur is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord 'florens', dat 'bloeiend, bekoorlijk, in aanzien' betekent. De naam is afgeleid Florentius of Flora. Flora was de godin van de bloemen en de lente. Het Franse woord 'fleur' betekent ook bloem.
Iris bloem betekenis
De bloem is vaak opvallend felgekleurd. Niet gek voor een bloem die naar de regenboog is vernoemd: het Griekse woord voor regenboog is iris. Alle kleuren en combinaties zijn denkbaar, van zuiverwit tot bijna zwart. Alleen felrood komt niet in het kleurenpalet van de iris voor.
Jasmijn is een meisjesnaam, die oorspronkelijk een plantennaam is. De jasmijnstruik is een lage struik met witte bloemen. De naam is afgeleid van het Arabische woord voor deze plant, 'yasamin' en de naam Yasmin. Dit betekent 'geschenk van God'.
Chrysant. Bij ons staat de chrysant staat symbool voor geluk en gezondheid.
Hoe populair is Jasmijn in Nederland? In 2021 kregen 210 meisjes de naam Jasmijn. 1205 meisjes zijn de afgelopen 5 jaar Jasmijn genoemd.
Antwoord: 749 meisjes zijn de afgelopen 5 jaar Iris genoemd. Bron SVB. In 2021 kregen 140 meisjes de naam Iris. Iris is het afgelopen jaar minder populair geworden.
Wat is de functie van de iris (regenboogvlies)? De functie van het regenboogvlies, is de hoeveelheid licht regelen die het oog binnenkomt. Dit gebeurt via de pupil, het middelste van de iris dat er van buitenaf uitziet als een zwart gaatje.
Wil je iemand een speciale boodschap overbrengen dan kan dit met een boeket irissen… De betekenis van de iris is namelijk 'Ik heb een boodschap voor jou'. Als snijbloem staat deze bloem erg lang en is een ware blikvanger op je tafel of dressoir.
KLEUREN EN VORMEN IRIS
Ze heeft lange stelen en de bloemen lijken wel een kruising tussen de lelie en de orchidee. De bloemen zijn er in alle kleuren, behalve zuiver rood.
Liefde verklaren
Waarschijnlijk eentje waarbij we allemaal weleens de mist in zijn gegaan; tulpen, in welke kleur dan ook, zijn altijd een liefdesbetuiging. Ook munt geeft aan dat je warme gevoelens hebt en gipskruid staat zelfs voor eeuwigdurende liefde. Is de liefde nog pril, dan kun je beter kiezen voor de sering.
Paarse bloemen symboliseren waardigheid en voorbereiding, maar eveneens ernst en rouw. Purper is een kleur die symbool staat voor macht waardigheid en hogere macht. Kies je voor blauwe bloemen, dan past dat bij onschuld, ruimte en eeuwigheid.
De iris (het regenboogvlies) geeft onze ogen kleur. De hoeveelheid pigment (melanine) in de pigmentrijke cellen aan de achterkant van de iris, bepalen de oogkleur. Bruine ogen hebben veel pigment, blauwe ogen weinig en groene ogen zitten daar tussenin.
Je oogkleur vertelt dus heel veel over je persoonlijkheid en je karakter! Oogkleuren zijn dan ook heel bijzonder en maken een persoon uniek. Echter kunnen de karaktertrekken bij een persoon erg verschillen. Het is dan ook niet zo dat mensen met bruine ogen nooit verslaafd kunnen raken aan alcohol.
Mensen zeggen vaak dat grote pupillen een teken zijn van liefde of aantrekkingskracht. Een ander idee is dat onze pupillen groter worden wanneer we liegen. Deze ideeën bevatten enige waarheid: de grootte van onze pupillen kan betekenisvolle inzichten geven in wat we denken en voelen.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
Er zijn heel veel namen waar je uit kunt kiezen, maar toch blijken mensen over de hele wereld vaak voor dezelfde naam te kiezen. Sofia is namelijk de populairste meisjesnaam ter wereld. Deze naam staat in 8 landen ter wereld op nummer 1.
Welke voornaam je kind krijgt, mag je in Nederland tegenwoordig bijna helemaal zelf bepalen. Zo zijn er geen regels voor het maximum aantal namen dat je mag kiezen en kun je je dochter zonder probleem een stoere – van origine – jongensnaam geven, zoals Josje, Keet of Guus.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.
Unieke babynamen zijn namen die niet vaak voorkomen of die nét even anders zijn geschreven.