Wat zeg je tegen iemand die het leven niet meer ziet zitten?
Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Hoe reageer je als iemand zegt dat het niet goed gaat?
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Wat zeg je tegen iemand die iets heftigs heeft meegemaakt?
Je kunt dan bijvoorbeeld vragen: 'Hoe is dat voor jou? ' Heeft iemand die je kent iets naars meegemaakt? Voel je dan niet bezwaard om te schrijven, iets te zeggen of te doen, om te laten weten dat je meeleeft.
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Wat moet je zeggen tegen iemand die het moeilijk heeft?
Als iemand het moeilijk heeft, is het altijd fijn als je laat weten dat je aan hem of haar denkt. Een berichtje met 'Ik denk aan je', 'Zet hem op', 'Een dikke knuffel' is een kleine moeite maar kan voor een ander van veel betekenis zijn.
Maak regelmatig oogcontact in een gesprek, let op je intonatie en gezichtsuitdrukkingen, maak een warm en aanmoedigend gebaar. Iemand die gesloten is maar zich wel graag open wilt stellen, is vaak hypergevoelig voor dit soort signalen.
Vertel aan iemand hoe je je voelt, leg uit dat je boos bent en verdrietig. Probeer dit rustig en gecontroleerd te doen. Het beste kun je hiervoor iemand uitkiezen die dichtbij je staat, goed kan luisteren en die jou of jouw probleem niet zal veroordelen. Praten met anderen dat lucht op.
Je hoeft niet heel veel woorden te zeggen om iemand emotionele steun te geven. Sterker nog, meestal is het niet eens nodig. Een knuffel, een blik of een uitdrukking kan voldoende zijn om de persoon het gevoel te geven dat je bij hem of haar bent.
8 dingen om te doen (en laten) als je iemand écht wilt steunen
Zoek contact. ...
Heb vertrouwen in jezelf. ...
Denk niet te moeilijk In moeilijke periodes hebben mensen geen behoefte aan verstandige invalshoeken, rationeel advies of vakkundige perfectie, wel aan een beetje vriendelijkheid. ...
Met de riem is een band bedoeld die van de schouder schuin over de borst loopt. Als iemand een hart onder de riem wordt gestoken krijgt iemand dus moed ('het hart') in zijn borst, in zijn lijf. Later kwam de variant iemand een riem onder het hart steken in gebruik. Er wordt dan uitgegaan van een riem om het middel.
Complimenteer hem voor de dingen die hij kan en doet
Het klinkt misschien raar, maar ik realiseerde me dat ik geen idee heb hoe dat zou moeten, en ik vind het echt knap dat je dat kan. ' Er is altijd iets te vinden waarvoor je hem bewondert, of dat nou thuis is, in jullie relatie, of in zijn werk.
Sorry dat ik nog niks van me heb laten horen, maar ik was heel erg geschrokken en wist niet wat ik moest zeggen. Maar ik ben je niet vergeten. Ik denk veel aan je en wens je het allerbeste. Hopelijk tot snel.
Wat kun je doen als iemand niet geholpen wil worden?
Zorg dat je op de hoogte blijft van het wel en wee van de persoon. Blijf steunen en regelmatig contact zoeken. Laat weten dat iemand je mag benaderen zodra daar behoefte aan is. Ga eventueel iets met het slachtoffer doen, bijvoorbeeld wandelen of koffie drinken.