Wanneer rozen verplanten Wil je rozenstruiken verplaatsen, dan kun je dit het beste in februari of maart doen, wanneer het blad er af is. Dit is tevens ook een goede periode om te snoeien. Het beste kun je dus eerst snoeien alvorens je de tuinplant gaat verplaatsen. Maak met een schop de grond los rondom de kluit.
Als de roos in rust is, kun je de heester prima verplanten. Dat kan in de herfst, maar ook in de winter, als de grond maar niet te bevroren is.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.
Hoe rozen planten
De beste planttijd voor rozen met kale wortels is van eind oktober tot maart, in een periode dat het niet vriest. Rozen in pot kunt u het hele jaar door planten, gebruik dan potgrond. Zet rozen met kale wortels eerst een nacht in een emmer met lauw water.
De bodem moet vruchtbaar, humeus en tegelijkertijd vochtig zijn. Bijzonder veel waarde hechten de rozen aan een goede doorlatendheid waardoor het water goed kan weglopen. De rozen kunnen, behalve enkele uitzonderingen, niet tegen een koude, vochtige en natte aarde.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien, meestal in maart. Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken.
Vooral 'luchtige' planten zoals de vlasleeuwenbek, het perzikbladklokje of ijzerhard (Verbena) zijn goed met rozenstruiken te combineren. Of kies voor lage planten zoals het zeepkruid, Perzische kruisjesplant (Phuopsis), anjers en lage ooievaarsbek.
Tientalen jaren oud
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Omdat rozen ontzettend snel groeien hebben ze regelmatig voeding nodig. Geef ze daarom in het voorjaar, na de eerste snoeibeurt, speciale rozenmest en herhaal dit in juni voor een extra boost in de zomer. Door je rozen te bemesten zijn ze beter bestand tegen ziektes en plagen.
Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Geef je rozen daarom jaarlijks een voldoende dosis DCM Groen-Kalk®, een snel oplosbare korrelkalk, rijk aan magnesium. Dankzij zijn korrelvorm kan deze kalkmeststof gemakkelijk en netjes worden gebruikt.
In de maand juni geeft u de rozen (kunst)mest om een betere en langere bloei van rozen te bevorderen. In juli geeft u een laatste mestgift. Daarna moet de roos tot rust komen om krachten te gaan verzamelen voor de komende winter. De beste tijd om rozen te verplaatsen of te verplanten is de maand oktober.
De beste tijd om te bemesten is van het weer afhankelijk, maar de meeste rozen ontwaken uit hun winterslaap tussen maart en april. Dit is de tijd dat de rozen het best bemest kunnen worden.
Het planten van uw rozen
Rozen houden van ruimte, zowel boven- als ondergronds. Plant u de rozen daarom in een flink plantgat van 50 x 50 cm. Bij rozen in pot moet u de kluit van de rozen zo veel mogelijk intact houden. U plant de roos zo diep dat het oculatiepunt zich net onder de grond bevindt.
Een rozenstruik snoeien
Onder een rozenstruik vallen onder meer miniatuurrozen, lage heesterrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. Deze mag je zeer kort terugsnoeien, tot op zo'n 10 tot 15 centimeter van de grond. De takken kan je snoeien tot op zo'n 5 centimeter.
Lavendel is een gemakkelijke plant die het hele jaar door mooi blijft. De plant heeft grijsgroene bladeren en mooie paarse bloemen. De plant kan ongeveer 50 cm hoog worden. Lavendel kan mooi gecombineerd worden met witte rozen.
Rozen wortelen vrij diep, daarom hoef je ze niet zo veel water te geven na het planten. Alleen bij langere droogteperiodes geef je één keer per week water, maar niet op de bladeren. De beste manier om een rozenstruik water te geven is met een druppelsysteem aan de voet. Zo kun je regelmatig water geven.
Rozen bloeien beter door als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Knip de uitgebloeide bloem net boven een gezond blad af en er zal een nieuwe scheut groeien met nieuwe knoppen ...
Rozen beschermen tegen vorst
Een roos in een pot komt de winter goed door wanneer je deze op een beschutte plek zet en bij strenge vorst inpakt met jute, vliesdoek of noppenfolie. Zorg er daarbij wel voor dat regenwater onder uit de pot kan lopen en dat de plant nog kan ademen.
Wat is de beste tijd voor rozen stekken? Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
Rozen snoeien: najaar
Het snoeien van rozen in het najaar heeft als doel de rozen winterklaar te maken. Snoei de rozen tot zo'n 50cm boven de grond (kniehoogte). Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind.
Rozen houden van een neutrale tot kalkhoudende bodem. Een pH van de bodem tussen 6.5 en 7.5 is ideaal. Bij zure grond moet je kalk toevoegen om de pH-waarde van de grond te verhogen. Rozen zijn minder vatbaar voor schimmelziektes als ze op een plaats staan waar de wind doorheen de planten kan waaien.
- Rozen houden van zon. Op zonnige plekken groeien en bloeien ze het best. Gedeeltelijke schaduw wordt door de meeste rassen nog goed verdragen, maar een echt beschaduwde plek (onder een boom) is niet geschikt.