De smaak van Tandoori komt van verschillende kruiden, namelijk korianderpoeder, zout, fenegriek, komijn, kaneel, chili, peper, gember, oregano, knoflook, mosterd, laurier, nootmuskaat, kruidnagel, foelie en kardemom. En natuurlijk gebruik je yoghurt voor de typische wat zurige en romige smaak.
Tandoori is een saus die in verscheidene vormen al duizenden jaren in India wordt gebruikt. Het is een mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn. Het woord tandoori komt van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent.
Het is een mengeling van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala (een Indiaas mengsel van gemalen specerijen in ieder geval bestaande uit kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel).
Tandoori is een Indiase bereidingswijze voor kip waarbij ontvelde stukken kip eerst gemarineerd worden met een mengsel van yoghurt, cayennepeper, kurkuma, koriander, knoflook en rood paprikapoeder. U vindt speciale kruidenmengsels voor tandoori in de supermarkt.
Tandoori komt van het woord tandoor, dat letterlijk kleioven betekent. Dit is een tonvormige oven die met hout wordt gestookt. De saus waarin de kip gemarineerd wordt bestaat uit yoghurt en kruiden zoals komijn, knoflook, gember, peper en garam masala.
Temperaturen in een tandoori kunnen op lopen tot 480 ° C en het is gebruikelijk voor tandoor ovens een hoge kooktemperatuur te houden gedurende lange perioden.
Masala's -als overkoepelende term- zijn in tientallen combinaties te vinden en één daarvan is de Indiase garam masala. Waarin garam 'heet' betekent. In dit geval niet pittig, maar verwarmend. Over de exacte verhoudingen en ingrediënten wordt vaak gediscussieerd.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | ah.nl.
Een tandoor is een kleioven uit de Aziatische keuken. Er bestaan twee varianten: De eerste variant is een cilindervormige kuil in de grond. De tweede variant is een gemetselde of aardewerken ton, die ook wel een tonir wordt genoemd.
Reken voor een kleine oven van 60 liter op minimaal 2.500 euro. Per bakbeurt slorpt zo'n oven ongeveer 7,50 euro aan energie. Geen potten zonder klei.
Een tandoor-oven is Indiaas. In bij wijze van spreken elk Indiaas huishouden heeft men er een. In essentie is het een grote blikken bus, geïsoleerd en met een klei binnenwand. Er wordt een vuurtje met houtskool gestookt en daarin/-boven grilt men de etenswaar.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry's (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk 'heet mengsel'. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Welke specerijen je gebruikt (en in welke hoeveelheid) is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Een goede garam masala smaakt kruidig, heeft een heerlijke verwarmende geur en brengt balans in diverse gerechten. Vaak is het mengsel juist niet zo pittig, omdat dit al snel te overheersend is.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.
Garam masala = garam Masala is een geroosterd mengsel van specerijen. Het recept is afkomstig uit India. De bereidingswijze verschilt sterk van streek tot streek. Het is een ingrediënt in veel Indiase gerechten zoals Tandoori.
Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip (Chicken Tikka Masala), dat is gebakken of geroosterd. Er bestaan ook vegetarische varianten.
Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.