De Engelse taal lijkt het meest op het Fries Het Engels komt voort uit het gebied waar nu Nederland, Denemarken en noordwest-Duitsland liggen. Taalkundig gezien lijkt het Fries het meest op de Engelse taal – de twee behoren zelfs tot de taalkundige Anglo-Friese subgroep.
De taal die nauwst verwant is aan Engels, is Fries, en ietsjes verder weg, Nederlands. West Germaans is rond 700 a.d. gesplitst in Oud-Nederlands, en Anglo-Fries. Anglo-Fries is iets later gesplitst in Engels en Fries.
Zie Engels (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Engels. Het Engels (English) is een Indo-Europese taal, die vanwege de nauwe verwantschap met talen als het Fries, (Neder-)Duits en Nederlands tot de West-Germaanse talen wordt gerekend.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan. Juist Britten verstaan de andere talen weer het minst goed.
Het Engels en Fries zijn nauw verwant aan elkaar. Toch is daar tegenwoordig niet zoveel meer van te merken, afgezien van een aantal woorden. Maar het Oudfries en het Oudengels lijken wél veel op elkaar. Bremmer: “Er zijn veel fonologische overeenkomsten tussen het Oudfries en Oudengels.
Naast het feit dat de Friese talen op lexicaal gebied sterke overeenkomsten vertonen met het Engels, hebben de Ingveoonse talen – en daarmee in mindere mate ook het Nederlands – ook hun eigen karakteristieke Ingveoonse klankverschuivingen ondergaan.
Hoewel het Fries en het Nederlands dezelfde vooroudertaal hebben, zijn het toch echt verschillende talen. Het Fries heeft veel meer gemeen met de Engelse talen dan met het Nederlands.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Gemiddeld genomen spreken Nederlanders en Duitsers goed Engels, blijkt uit de EF English Proficiency Index (EPI), waarvoor 750.000 volwassenen in 60 landen zijn getest. Het gemiddelde Duitse niveau is 'hoog', het Nederlandse 'zeer hoog'.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Het Nederlands en het Engels lijken op elkaar
Het Nederlands en het Engels lijken op elkaar. Het zijn namelijk beide Germaanse talen die behoren tot dezelfde taalfamilie. Een andere taalfamilie is die van de Romaanse talen, waar het Spaans, Portugees en Italiaans juist weer onder vallen.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Luisteren. Nederland heeft voor het tweede jaar op rij de beste Engelse talenkennis in de wereld.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Deze taal verschilt het meeste van alle andere onderzochte talen. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in Mexico in Oaxaca. In vreemdste taal Chacatongo Mixtec verandert er bij een vraagzin helemaal niets.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag vrij simpel. Talen die je snel onder de knie hebt zijn talen die weinig afwijken van je eerste taal. De intonatie, het symboolgebruik en de grammatica komen immers sterk overeen. Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld.
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in veel verschillende talen. Veel moet hier gezien worden als in één, twee, drie, veel. Wanneer iemand twee talen spreekt, is zo'n persoon nog tweetalig.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Het Nederlands en het Duits zijn taaltechnisch familie (volgens stamboom principes broer/zus), onderdeel van de Indo-Europese familie. Dit is dan ook de verklaring waarom de klanken van het Duits en het Nederlands gelieerd zijn.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.