Met Inleggen conserveer je groente, kruiden en specerijen in gesloten potten door ze in zuur te bewaren met zout en soms in combinatie met suiker, alcohol of olie. Oorspronkelijk werd de groente in zout gelegd, waarna een spontane melkzuurgisting plaatsvindt die de vloeistof zuur maakt.
Door de combinatie van azijn en suiker zijn de gesloten potten jarenlang houdbaar, ook als ze niet vacuüm zijn gekookt. Met vacuüm koken bedoelen wij: wecken in een inmaakketel. Het zuur in de azijn (4-6 procent azijnzuur) gaat de groei van bederfelijke organismen tegen en bestaat er geen kans op botulisme.
Hoewel ingemaakte groenten van zichzelf niet enorm veel vitaminen en mineralen bezitten, zorgt het eten ervan dus wel voor een gezondheidsboost. Vrije radicalen zijn helaas geen goede stofjes. Ze kunnen zelfs schade aan cellen aanrichten en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten veroorzaken.
Wat kun je inmaken:
Denk aan tafelzuren zoals Amsterdamse zilveruitjes, zoetzure augurken of heerlijke zoete jams, confituren en chutneys. Eén van de meest bekende ingemaakte groente is waarschijnlijk wel zuurkool. Eigenlijk kun je bijna alles wel inmaken.
Het voordeel van wecken is dat producten lang houdbaar zijn, mits het op de juiste wijze is gedaan. Nadeel is dat gevoelige voedingsstoffen verloren gaan, omdat er betrekkelijk lang verhit moet worden.
Stap 4: Afkoelen en labelen
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Naast dat het heerlijk is heeft het fermenteringsproces van de producten ook voordelen voor je gezondheid. Ze bevatten veel goede bacteriën die onze darmflora stimuleren. Ze zijn voedzamer dan het oorspronkelijke product omdat de voedingsstoffen gemakkelijker verteren en dus beter opneembaar zijn in ons lichaam.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
Azijn voorkomt de groei van ongewenste bacteriën en geeft de opgelegde groenten een frisse, licht zure smaak. Vaak wordt er ook nog suiker aan het azijnmengsel toegevoegd om de zure smaak wat af te vlakken of om er bewust een zoetzure versie van te maken.
Uit veel onderzoek is aangetoond; wie dagelijkse veel groente en fruit eet heeft en lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsziekten als darmkanker, maar ook hartziekten of een beroerte.
Waarom? Geleisuiker en suiker hebben een bewarende werking waardoor u de jampot gewoon “op zijn kop” kunt zetten en op die manier kunt inmaken. Doordat u nu geen suiker gebruikt mist u het bewarende middel.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
Toevoegen van zuur
Denk bijvoorbeeld aan mosselen in azijn of zure haring. Door het drogen van levensmiddel zit er nauwelijks tot geen vocht meer in het product waardoor micro-organismen niet of nauwelijks kunnen groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krenten.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Bij het inmaken van groenten of fruit wordt gebruik gemaakt van zuren, suikers of zelfs alcohol, waarna de pot wordt verhit en alle bacteriën, schimmels en gisten sterven. Dit is een cruciaal verschil met het fermentatie proces, waar de micro-organismes juist voor het zuur zorgen.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Jampotten of potten met schroefdeksel
Glazen potten met schroefdeksel of jampotten kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker.
Laat de ingemaakte komkommer iets afkoelen en zet het dan in de koelkast. Je kunt de ingemaakte komkommer wel een aantal weken bewaren in de koelkast, mits je schone potten hebt gebruikt.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
Je inmaak wordt dus nooit beter als de gebruikte kwaliteit azijn. - Wijnazijn geeft zachte, subtiel smakende inmaak, maar ook ciderazijn geeft heerlijke inmaak, wel met een robuustere smaak. - Inmaakazijn moet minstens 5 % azijnzuur bevatten. - Met inmaakazijn wordt vaak gewone natuurazijn bedoeld.
Van Dale omschrijft wecken alsvolgt: “steriliseren van levensmiddelen in luchtdicht afgesloten flessen”. Het fenomeen wecken is bedacht door de Franse suikerbakker en uitvinder Nicolas Appert (1749 – 1841). Hij kwam erachter dat zijn gesteriliseerde voedsel in potten na acht maanden nog steeds goed bleek te zijn.