In principe kun je vaste planten het hele jaar door in de grond zetten, zolang het niet vriest en het niet te droog is of te warm. Maar natuurlijk zijn er ook voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat de maand september. De reden daarvoor is dat vaste planten dan in hun meest vegetatieve fase zijn.
Vaste planten kun je in principe het hele jaar aanplanten. Zolang het maar niet vriest, het niet te droog of te warm is. De beste maand is echter september om bomen, planten en struiken te poten. Dit komt omdat in deze periode de plant zich het meest ontwikkelt ondergrond.
Vaste planten kunt u het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november).
Alleen als het vriest, kunt u beter even wachten. Over het algemeen is de beste tijd om aan te planten het voorjaar (maart-april) of de herfst (september-oktober). Hieronder leest u welke planten in welk seizoen goed in de grond gezet kunnen worden.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Onze favoriete winterbloeiers voor februari
Gelukkig zijn er ook in deze maand nog best veel planten die in bloei komen. Onze favorieten zijn toch wel de vroeg bloeiende bloembollen, zoals krokussen (Crocus) en sneeuwklokjes (Galanthus), blauwe druifjes (Muscari) en vroege narcissen (Narcissus).
Vaste planten zijn van het vroege voorjaar tot in de herfst te koop. Je kunt vaste planten in pot het hele jaar door in de tuin zetten, mits het niet vriest. De beste tijd om een border in te planten is het voorjaar of het najaar.
Voor planten met blote wortel is het plantseizoen het kortst. Dit plantseizoen begint in november en eindigt half april. Vanaf dat deze planten in rust zijn en vaak hun bladeren verloren hebben start het plantseizoen. Het plantseizoen eindigt zodra deze planten weer in blad komen en beginnen met groeien.
Beplanting in januari
Zolang het niet vriest kun je planten blijven planten. Breng wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten. Wees erop voorbereid dat de harde en ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten.
En het verpotten van je plant kan ook in de herfst of de winter, vooral als je ziet dat je plant enorm uit z'n pot is gegroeid. En ook hier kun je dat beter doen bij een plant die actief aan het groeien is, dan bij een plant die in rust is. Mocht je de wortels dan beschadigen, dan kan je plant er beter van herstellen.
De belangrijkste verdere onderverdeling is naar secundaire diktegroei - de aanwezigheid van een verhoute stengel of stam. vaste plant. Een vaste plant is een kruidachtige en niet-verhoute, overblijvende zaadplant, die meer dan eenmaal tijdens zijn levensduur kan bloeien én langer dan twee jaar leeft.
Wanneer lavendel planten? Lavendel planten kan het hele jaar door, met een lichte voorkeur voor de lentemaanden. Dan krijgen je planten meteen een stevige boost en in de zomer sta je al te pronken met een paars getinte tuin. Plant je lavendel in de droge zomermaanden, geef dan goed water.
Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november). Ze houden van kleiachtige, vochthoudende grond. De plantafstand is ca. 1 tot 1.5 meter.
Wacht tot half mei. Dan is het gevaar op nachtvorst geweken. Zet je je planten vroeger buiten? Bescherm ze dan met een rietmatten of noppenfolie.
Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon. Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin.