Dit is een techniek waarbij met behulp van camera's kentekens van voertuigen in het verkeer worden vastgelegd en langs geautomatiseerde weg worden vergeleken met kentekens van voertuigen die op naam staan van personen die bekend zijn bij de politie.
Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens: kentekenplaten van bestuurders die boetes hebben openstaan of die gezocht worden door justitie, bijvoorbeeld voor een lopend politieonderzoek.
De afkorting ANPR staat voor de Engelse term Automatic Number Plate Recognition. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Deze techniek kan op diverse manieren worden gebruikt voor de rechtshandhaving.
Het wordt zo voorgesteld dat deze camera's “automatische nummerplaten lezen en registreren”. Dit is veelal een te eenvoudige voorstelling van zaken. De camera's nemen in de regel namelijk foto's met een tegenwoordig behoorlijke resolutie van minstens één kant (normaal gezien de voorkant) van het voertuig.
Het systeem is in staat om foto's te nemen van nummerplaten en vervolgens alle persoonlijke informatie van de bestuurder of eigenaar van het voertuig op te zoeken.
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
Voor welke termijn kunnen de beelden bewaard worden? De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
⭐ Wat zijn de kosten voor ANPR / LPR? De kosten voor het implementeren hiervan zit in het software pakket, de kentekenregistratie beveiligingscamera, de configuratie daarvan en uiteraard de montage zelf. Een professionele ANPR oplossing is al beschikbaar vanaf circa 2500 euro.
Dat maakt het bijzonder moeilijk om te ontsnappen aan ANPR. Waarvoor worden slimme camera's allemaal gebruikt? De nummerplaatscanners van de huidige lichting slimme camera's wordt niet enkel ingezet om te flitsen wanneer je te snel rijdt, maar ook om nummerplaten te scannen waar er mogelijk schulden aan verbonden zijn.
Op dit moment hebben 150 politieauto's ANPR aan boord. En verder gebruikt de politie op tachtig plaatsen in Nederland ANPR-camera's. Deze camera's hangen nu nog vooral boven snelwegen. Ze moeten overigens niet verward worden met camera's die van dezelfde techniek gebruikmaken, maar voor trajectcontroles worden ingezet.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bepaalde organisaties kunnen gegevens opvragen uit het kentekenregister zonder toestemming van de geregistreerde eigenaar/houder. Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd.
Wie zonder vergunning door een verkeersfilter met ANPR-camera rijdt, riskeert vanaf dan een boete van 58 euro. Op 16 augustus 2022 werd het nieuwe circulatieplan van Good Move binnen de Vijfhoek ingevoerd.
Je vindt de 1.580 ANPR-camera's vooral langs de snelwegen en bij de grensovergangen. Ook bij provinciale wegen en doorgaande wegen in verschillende gemeenten vind je dergelijke camera's. Zo is er al een groot netwerk van mogelijke opsporingslocaties.
De toepassingsgebieden voor een slimme camera zijn legio: de telling van het aantal personen in winkels, discotheken, pretparken, enz. telling van voertuigen op parking, gesorteerd per land en tijdstip van aankomst en vertrek. nummerplaatherkenning.
In Nederland geldt er geen algemeen verbod om in openbare ruimtes of op de openbare weg te filmen. Dit betekent dat je over het algemeen vrij bent om opnames te maken van de omgeving en de mensen om je heen. Zolang je hun privacy niet schendt en je je aan bepaalde regels houdt.
Camerabeelden zijn ondersteunend bewijs. De politie maakt gebruik van camerabeelden als dat mogelijk is, namelijk in opsporingsonderzoeken.
Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen. De politie beslist of de beelden gebruikt worden voor het opsporingsonderzoek.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
Als het project goedgekeurd wordt komen er ANPR-camera's aan de Brusselbaan in Erembodegem op de grens met Affligem, aan de Ninovesteenweg in Erembodegem, aan de Opwijkstraat in Baardegem en aan de N406 op de grens van Gijzegem en Oudegem.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Van Vliet geeft aan dat de politie de burger hier nog beter over kan informeren: "Als agenten een auto willen doorzoeken, zouden ze het volgende moeten zeggen: 'U mag toestemming geven, maar u bent niet verplicht. Als u wel toestemming geeft dan zijn dit de gevolgen.
Wie te laat met z'n auto naar de keuring trekt, krijgt een boete aangerekend. Die bedraagt minstens 9,7 euro en loopt vervolgens op tot maximaal 34,7 euro.