In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond. Houd hier rekening mee als je moet betalen in Engeland: alle prijzen die je ziet zijn in ponden, en er is een wisselkoers.
Schotse ponden kunt u ook buiten Schotland gebruiken in Engeland. Het Engelse muntgeld is zowel in Engeland als Schotland te gebruiken. Er zijn geen aparte Schotse munten. U kunt met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen (u betaalt hiervoor wel een commissie) en zelfs in winkels hiermee betalen.
Kun je met euro's betalen in Engeland
In Engeland is het niet mogelijk om te betalen met euro's. Er kan alleen betaald worden met Britse ponden. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken, postkantoren en wisselkantoren.
De Britse munteenheid is pound sterling (Nederlands: de Britse pond), het symbool is £. 1 pond is onderverdeeld in 100 pence, die ook wel pennies worden genoemd. Er zijn bankbiljetten van £50, £20, £10 en £5, en munten van £2, £1, 50p, 20p, 10p, 5p, 2p en 1p.
U kunt het beste ponden kopen bij Geldwisselkantoor. Uw Engelse ponden worden altijd gewisseld tegen de actuele wisselkoers. U kunt zowel biljetten als munten wisselen bij een kantoor in uw buurt. Naast ponden kunt u ook andere buitenlandse valuta wisselen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Kosten pinnen in het buitenland
Betalen in vreemde valuta kost 1,2% over het betaalde bedrag. Een opname van contant geld met een betaalpas in vreemde valuta kost 1.2% over het opgenomen bedrag + € 3,50 per keer. Als je vreemde valuta opneemt, worden de kosten omgerekend naar euro's.
Pinnen in Engeland
Het is op vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen: in winkels, in de horeca, en bij gelegenheden als musea.
Buiten de grote winkelstraten en op de lokale markten is het niet altijd mogelijk om met een pinpas of credit card te betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt. Soms is er zelfs een minimumbedrag van 5 pond ingesteld.
Een bedrag vanaf £ 10.000 cash geld moet je aangeven aan de douane als je het VK binnenkomt of verlaat. Als je met een gezin of groep samen meer dan £ 10.000 meeneemt (ook al heeft elk apart minder bij zich), moet je dat ook declareren. Cash geld betekent: bankbiljetten en muntstukken.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Wilt u geld wisselen, doe dat dan alleen bij officiële wisselkantoren. In veel landen is geld wisselen op straat verboden en de kans op oplichting zeer groot. U kunt ook geld wisselen op luchthavens, in hotels en bij banken. Dat is meestal veilig en gebeurt doorgaans tegen de actuele wisselkoers.
In Engeland, Duitsland en Scandinavië zit de fooi vaak al in het totaalbedrag. Iets extra's daarbovenop geven mag wel en wordt gezien als een erkenning voor goede service. Als je ontevreden bent, dan hoef je uiteraard niets te geven.
Sinds de Brexit in 2020 hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU. De regels voor roam-like-at-home gelden ook hier niet meer. Bij de meeste providers is je bundel ook in het Verenigd Koninkrijk geldig. Het kan geen kwaad om dat voor je vertrek even te checken.
Neemt u geld mee naar het buitenland? U mag zoveel meenemen als u wilt. Mogelijk moet u aangifte doen bij de Douane. Dit hangt af van hoeveel geld u meeneemt en van het land waar u naartoe reist.
Over het algemeen is wonen in Engeland iets duurder dan in Nederland. In grote steden is alles natuurlijk ook een stuk duurder dan in een dorpje op het platteland. Een groot deel van je salaris ben je dus al kwijt aan je vaste lasten.
Wereldwijd betalen
Gewoon via de ABN AMRO app of Internet Bankieren. Na het aanpassen kunt u direct wereldwijd pinnen en betalen met uw betaalpas.
Ben je op stedentrip in Londen en eet je in een restaurant? Dan wordt er een fooi van tussen de 10 en 15% van je verwacht. Wanneer een verplichte fooi van 12,5% in de rekening is opgenomen – iets wat ook vaak gebeurt in Londen – kun je het daarbij laten.
De prijzen in Engeland liggen een stukje lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -2%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (5% goedkoper), levensmiddelen (0,5% duurder), geïmporteerd bier in horeca (20% duurder), sigaretten (66% duurder) en openbaar vervoer (4% goedkoper).
Dekking van je Betaalpas
Je Betaalpas staat standaard ingesteld op gebruik in Europa. Je kunt dan in heel Europa met je pas betalen en geld opnemen.
De geldautomaat geeft je tijdens het pinnen de keuze om het opgegeven bedrag op te nemen with conversion of without conversion, oftewel met of zonder omwisseling.