Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als je een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Dekbedden stomen
Toch is het belangrijk om één keer in de 6 maanden het dekbed te reinigen om schimmels, bacteriën en huisstofmijten te verwijderen. Zo blijft u slapen onder een schoon en fris dekbed.
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Je donzen dekbed wassen kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kun je het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag je de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dons is een materiaal dat weinig vocht opneemt en daardoor geen leefomgeving biedt voor de huisstofmijt. Ook zal het nooit broeierig warm worden daar er altijd een droog slaapklimaat heerst.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Het wassen van een dons dekbed
Wij raden u aan om het te laten stomen. Op deze manier kunt u er namelijk helemaal zeker van zijn dat uw dons dekbed in perfecte conditie blijft, waarbij het ook nog eens heel grondig schoongemaakt wordt.
Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren. Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo.
Een synthetisch, katoenen of bamboe dekbed is goed te wassen. Lees de wasvoorschriften op het label van het dekbed wel eerst goed door! De dekbedden kunnen meestal ook wel in de droger of in de centrifuge. Het is ook goed mogelijk de dekbedden met de hand te wassen in bijvoorbeeld een badkuip.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.
Hoe warm een donzen dekbed is kun je afleiden uit de warmteklasse, waarbij warmteklasse 1 de warmste en warmteklasse 4 de koelste is. Een donzen dekbed is licht van gewicht maar isoleert uitstekend en is in ieder seizoen uitermate geschikt.
Wat kan ik hieraan doen? De stof is in het begin nog vrij stijf. Door het dekbed simpelweg te gebruiken wordt de stof soepeler en zachter, hierdoor wordt het geluid minder of verdwijnt het zelfs helemaal. Volgens Ducky Dons kraakt het Ducky Dons Taurus dekbed het minst.
Ganzendons neemt transpiratie en verdampingswarmte moeiteloos op. Het dekbed behoudt zijn frisheid en de lichaamstemperatuur blijft hierdoor de gehele nacht vrijwel constant. Ganzendons heeft een erg hoge isolatiewaarde. Het biedt daardoor snel behaaglijke warmte, wat met name gedurende koude nachten ideaal is.
Vulkracht is de mate van ontplooiing van dons. Vulkracht is een kwaliteitsindicator, hoe hoger de vulkracht van een dekbed, hoe beter deze warmte opbouwt én ventileert met minder hoeveelheid aan dons. Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger het warmte-isolerend en ventilerend vermogen de dons heeft.
De kwaliteit van het dons (bepaald door grootte en veerkracht, uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De moderne slaper heeft het liefst een licht donsdeken dat goed warm houdt. Daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger.
Klop het dekbed sowieso regelmatig op tijdens het droogproces en houd rekening met minimaal twee uur droogtijd: één uur in de droger, opkloppen en daarna nog één uur drogen. Al kan het ook prima nog een paar uur extra duren, voordat jouw dekbed helemaal droog is.
Voeg azijn toe voor extra hygiene
Doordat je een kort wasprogramma en lage temperatuur moet selecteren om het dekbed mooi te houden, is het lastig vieze geurtjes echt goed weg te krijgen. Witte natuurazijn reinigt goed, ook op lage temperatuur. Zweetlucht en andere vieze geuren krijg je er makkelijk mee weg.