Rieslingwijn uit Duitsland, de Elzas, Nieuw-Zeeland en Luxemburg. Niet alleen in Duitsland is de riesling aangeplant. Ook groeit de riesling in de Franse wijnstreek de Elzas en ook in Australië wordt er wijn gemaakt van de rieslingdruif.
De Riesling wijn wordt gezien als een typische Duitse witte wijn maar kent haar roots in de Franse streek Elzas. Dit is tevens de enige Franse streek waar de Riesling druif verbouwd mag worden. Naast Duitsland en Elzas zien we dat er wereldwijd steeds meer Riesling wordt aangeplant.
De riesling is en wijn van een zeer veelzijdige Duitse druivenras. De riesling-druif kan namelijk overleven in veel verschillende klimaten. De druif gedijt goed in een koud klimaat als de Duitse Moezel,maar ook het warmere klimaat in Australië.
De Riesling groeit in alle Duitse wijngebieden en beslaat een oppervlakte van ruim 24.000 hectare. Hij belichaamt als geen andere druif de Duitse wijncultuur.
Behalve in Duitsland en de Elzas is de Riesling ook aangeplant in Moravië (Tsjechië), Kroatië, Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië, Luxemburg, Verenigde Staten en Australië.
Riesling: een eeuwenoude druif
In literatuur uit de 15e eeuw wordt er al gesproken over riesling wijn. Deze witte druif komt voort uit de gouais blanc druif (waar onder andere ook de chardonnayen pinot noir van afstammen), en vindt zijn oorsprong rondom de rijnoevers in Duitsland en de Elzas in Frankrijk.
De chardonnay is onlosmakelijk verbonden met de Bourgogne streek in Frankrijk. Hier gedijen de druivenstokken het beste. In deze streek worden de grootste en bekendste witten wijnen geproduceerd. De beste chardonnay is volgens de meeste kenners toch wel Puligny, Chassagne & Batard Montrachet.
Riesling is een druivenras dat bekend staat om zijn sterke aroma's. Het is een ronde druif met een groene schil. De druif levert een witte wijn op met rijke fruitsmaken. Riesling vindt zijn oorsprong in de regio rondom de Rijn.
Vouvray en Touraine hebben één van de meest diverse aanplantingen van de Loire wijnstreek. Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt.Voor rode wijnen is het de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay en Malbec.
De grüner veltliner is de meest aangeplante druif in Oostenrijkse wijngaarden. Deze witte druif is een zeer productieve druif die veel druiven per tros levert. Juist door meer op de kwaliteit te zijn gaan letten worden er tegenwoordig juist hele goede wijnen van de grüner veltlinerdruif gemaakt.
De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit).
FRANKRIJK. Wie aan Frankrijk denkt, denkt zeker aan wijn! Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.
OORSPRONG. Hoewel hij op meer plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er op kleine schaal in Nieuw-Zeeland mee wordt geëxperimenteerd, hoort grüner veltliner bij Oostenrijk. Een van de drie wijnstokken daar is grüner veltliner. De druif komt het meest voor in Niederösterreich, het gebied ten noorden van Wenen.
De Sauvignon Blanc komt net zoals de meeste populaire wijnen, uit Frankrijk. De precieze oorsprong van het ras is onduidelijk. De beplanting begon waarschijnlijk in de Loire of in de Bordeaux streek. In de vroege geschiedenis van de Sauvignon Blanc, werd de druif vaak gemengd met andere druivenrassen.
OORSPRONG: VAN DE BOURGOGNE NAAR DE ELZAS
Buiten Frankrijk wordt de pinot blanc veel verbouwd in Noord-Oost Italië, onder de naam pinot bianco. In Oostenrijk en Duitsland staat de druif bekend als 'Weissburgunder', ofwel witte Bourgondiër.
De wijngaarden liggen aan beide oevers van de Dordogne. Het gebied van meer dan 12.000 hectare produceert 13 A.O.C. wijnen. Enkele beroemde wijnen uit deze streek zijn; de rode Pécharmant wijn, de zoete, witte likeurwijn Monbazillac en de witte Montravel en Montaigne wijn.
Loire in het kort
De belangrijkste druivenrassen: sauvignon blanc, chenin blanc, melon de bourgogne, pinot noir en de cabernet franc. Klimaat: korte, warme zomers en zachtewinters dankzij de rivier.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
Vaak kun je een riesling herkennen aan een petroleum achtige geur. Waar komt dat door? De schil van de rieslingdruif bevat een anti-oxidant die bescherming biedt tegen zon, temperaturen en andere factoren. Dit antioxidant geeft een petroleum achtige geur in de wijn en die kun je herkennen!
Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling Trocken 2021
Sappige Duitse witte wijn, met een bloemige en fruitige geur. Droog en verfrissend van smaak. Lekker als aperitief, maar ook heerlijk bij vis of schaal- en schelpdieren.
Pinot noir: de blauwe druif waar ze Champagne van maken
Van origine komt deze blauwe druif uit de Franse wijnstreek de Bourgogne. Om precies te zijn komt de druivensoort uit de Côte de Nuits, waar de druif al sinds het begin van de jaartelling aangeplant is.
Ze zijn beide van dezelfde druivenras, maar de smaak kan verschillen. De Pinot Gris komt uit Frankrijk en is de krachtpatser van de twee. Deze wijn is wat complexer, voller en wat zoeter van smaak.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.