Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
De minimale tijd is een uur of 4, hoe langer je het product marineert hoe intenser de smaak. Sommige producten kun je dagen laten marineren! Wanneer je het een dag van te voren marineert, in de koeling zet kan je het de andere dag perfect gebruiken.
Bij een marinade met een zeer hoog zuurgehalte, zoals citroen en azijn, zorg er dan voor dat je de kip niet te lang laat marineren. Laat het in dat geval maximaal een paar uur marineren. Als je geen zure marinade hebt, kun je de kip 's nachts laten marineren in de koelkast in een luchtdichte container.
Zorg ervoor dat je vlees/kip drooggedept is met bijv. een stukje keukenpapier. De marinade moet minimaal 1 uur van te voren intrekken, maar het beste is om dit een dag van te voren al te doen. Hoe langer het vlees marineert, hoe beter de smaken kunnen intrekken.
Gemarineerde kip is ongeveer 2 dagen houdbaar in de koelkast, mits aan de veiligheidsnormen wordt voldaan. Volgens USDA is het veilig om het voedsel langer in de marinade te bewaren, maar de marinade kan de vezels van het vlees gaan afbreken, wat resulteert in papperig vlees.
Kun je te lang marineren? Don'ts.Vlees langer dan 24 uur marineren.De eiwitten breken dan teveel af waardoor de buitenkant van het vlees soppig in plaats van sappig wordt.
Griekse yoghurt is dus perfect om rauwe kip in te marineren. De melkzuren breken wat van de enzymen in het vlees af zodat het malser wordt, en het vet dat in het vlees trekt helpt straks om het goudbruiner te kunnen bakken.
Hoe lang moet je kip marineren en/of pekelen
Niet langer dan een dag, maar er zitten nog wel wat nuances aan. Als je maar lukraak wat doet bestaat de kans dat je de textuur van de rauwe kip juist niet of tevéél verandert, en dat is ook niet goed.
Citroen & Peper
Citroen gaat goed samen met kip, en daarom is Citroen & Peper marinade en gegarandeerde winnaar. Meng citroensap en zeste met geperste knoflook, zeezout, olijfolie en gemalen zwarte peper en laat de marinade minimaal 30 minuten rusten. Perfect, voor kip in de oven bijvoorbeeld!
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Plat slaan
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Extra smaak, extra mals
Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Azijn verzacht het gemarineerde vlees
Door vlees te marineren in azijn wordt het malser en voller van smaak. Het wegzetten van vlees in een marinade kan verschillen van een paar uur tot zelfs een paar dagen. Het vlees zal de smaak van de marinade in zich opnemen waardoor het een vollere smaak krijgt.
Marineren is het insmeren en of inmengen van een smaakvolle vloeistof op het vlees zodat het vlees lekkerder wordt, malser wordt en mogelijk ook beter houdbaar. Dit pas je toe op alle vleesdelen die je op smaak wil brengen waarbij de smaak echt in het vlees trekt en alle vleesdelen die je malser en sappiger wilt maken.
Vlees wordt door een marinade niet langer houdbaar, gemarineerd vlees is wel sneller klaar dan ongemarineerd vlees. Dep het vlees goed droog alvorens het te bereiden.
De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet worden gemaakt en heeft een neutrale smaak. Ook maïskiem- zonnebloemolie zijn goede oliën. Ook die zijn plantaardig en zijn zelf vrijwel smakeloos.
Gebruik de juiste olie: arachide-, zonnebloem- of maïsolie. Deze zijn niet te dik en hebben bovendien een neutrale smaak. Notenolie daarentegen gebruik je beter niet om mayonaise te maken.
Marinades : Marinades worden vooral gebruikt om vlees malser te maken, maar door te marineren kan men een gerecht met vlees, vis, gevogelte of groente, ook een apart aroma geven. Daarom wordt voor marinades extra vierge olijfolie gebruikt.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Hiervoor is het belangrijk om de kip niet te kort, maar ook zeker niet te lang te bakken. Kippenvlees moet namelijk goed verhit worden zodat alle schadelijke bacteriën vernietigd zijn. Maar als je het vlees te lang bakt, droogt het uit en wordt het taai.
De perfecte marinade bestaat uit een mix van smaakmakers zoals kruiden en specerijen en een zuur ingrediënt als citroen, wijn of azijn of zelfs zuivelproducten. De zure ingrediënten zijn nodig om de taaiste cellen af te breken.
Denk aan yoghurt of cottage cheese, als extra snacks voor je kippen. Zuivel zorgt voor het broodnodige calcium, maar het kan ook diarree veroorzaken als een kip er te veel van eet. Wanneer het erg warm is, kan je de yoghurt ook diepgevroren geven.
Marineren is een kooktechniek waarbij je vlees, vis, tofu of groenten in een marinade laat staan. Een marinade is een aromatische vloeistof die je gerecht extra smaak kan geven. Een marinade kan vlees ook malser maken, doordat het zuur in de marinade het bindweefsel afbreekt.
Door de kip te marineren in eiwit met maïzena en rijstazijn, wordt voorkomen dat de kip uitdroogt en taai wordt. Je kan de kip na het marineren eten zoals ze is, of ze nog bakken of verwerken in wokgerechten of soep.