Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Contact met zuurstof kan immers een chemische reactie veroorzaken met het metaal van het blik, waardoor giftige stoffen kunnen ontstaan. Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken.
Antwoord: Het metaal van geopende blikken kan reageren met zuurstof uit de lucht.Dat kan het voedsel aantasten. Moderne blikjes hebben een speciale kunststoflaag, zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal. Dat is vaak het geval bij blikjes in de EU, maar daarbuiten lang niet altijd.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Vaak staat het ook al aangegeven op de verpakking dat je jouw restje tomatenpuree of bonen niet in het geopende blik moet laten zitten. Maar waarom eigenlijk niet? Dat heeft te maken met oxidatie. Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Hoe lang kun je een geopend blikje vis bewaren? Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Een geopend blik ansjovis kan je 2 dagen in de koelkast bewaren. Een dicht blikje ansjovis is wel een jaar na de THT datum houdbaar. Als je de ansjovisjes uit blik invriest, blijven ze nog 3 maanden goed. Verse ansjovis is 1 dag houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Soep in blik, of de soep die je tegenwoordig in afgesloten zakken kunt kopen in de supermarkt, blijft doorgaans nog 2 tot vele maanden goed. Kijk daarom altijd op de verpakking naar de tenminste houdbaar tot datum. Is de verpakking geopend, dan kan de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaard worden.
Vanuit voedselveilig oogpunt is het geen probleem om voedingswaren in een geopend blik in de ijskast te bewaren. Er zal geen chemische reactie tussen het voedsel en het metaal optreden waardoor het giftig of niet langer eetbaar wordt. Een eventuele reactie kan echter wel de smaak beïnvloeden.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Volgens de USDA kun je tonijn, en andere producten met een laag zuurgehalte (groente, vlees, vis) 5 jaar in blik bewaren. Dit komt omdat ze steriel zijn en bacteriën onmogelijk in het blik kunnen komen.
Dat betekent niet dat kwik voor volwassenen niet schadelijk kan zijn, maar dan moet je wel érg veel vis eten. Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
Vertel het ons! Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas!
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Eten in blik kan toegevoegde suiker, zout en conserveringsmiddelen bevatten. Suiker is niet al te best voor je lijn, omdat je hiermee ineens veel energie binnenkrijgt. Je lichaam slaat overtollige energie op als vet en eten in blik kan dus bijdragen aan het vetrandje op je buik, benen of billen.
Een klein deukje in een blik groente of bonen kan geen kwaad, je kunt de groenten veilig opeten. Bij grote deuken kun je het blik beter weggooien. Er kunnen stoffen zoals tin in de groente zijn gekomen, omdat de beschermlaag in het blik kapot is. Ook loop je meer kans op een voedselvergiftiging.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.