Gebruik de zigzagsteek op je naaimachine en naai twee of drie keer over het overlappende elastiek heen. Op deze manier zijn de uiteinden van het elastiek goed met elkaar verbonden. Een andere manier is om de uiteinden van het elastiek aan elkaar te naaien met een stukje stof.
Je gebruikt het elastisch garen alleen op de spoel, je bovendraad is normaal garen. Het spoeltje wind je niet met je naaimachine op, maar met de hand. Je draait het elastisch garen 'normaal' om het spoeltje, niet strak, maar ook niet heel los. Rijg je machine gewoon in, precies zoals je altijd doet.
Elastiek voor een rok (of tailleband)
Een andere manier die je kunt doen, is je taille meten op de hoogte waar de rok gedragen wordt. Bijvoorbeeld 70 cm. Dan het elastiek afknippen op de maat die je gemeten hebt bij de taille, namelijk 70 cm. Als je het elastiek aan elkaar bevestigd, dan wordt het iets kleiner.
Speld eerst middenvoor op middenvoor, middenachter op middenachter, en de beide zijden op de zijnaden. Verdeel het elastiek er tussenin vervolgens gelijkmatig. Dan kan je het elastiek aan de rok naaien, door met een brede zigzag langs de bovenrand te gaan. Vouw het elastiek nu naar binnen toe.
Voor de rimpels heeft u rimpelelastiek nodig dat u als onderdraad voor de naaimachine kunt gebruiken. naai de steken aan de goede kant van het kledingstuk met een tussenafstand van 8...10 mm. hecht de uiteinden van het garen en van het elastiek nauwkeurig af.
Strijk het elastiek.
Strijk 10 seconden en laat alles dan 10 seconden liggen. Doe dit 5 tot 10 minuten lang. Je broek zal je op die manier passen, want de breekkracht van het elastiek wordt verhoogd wanneer het verwarmd wordt. Dat betekent dat je het elastiek verder uit kunt rekken voordat het knapt.
Gebruik de zigzagsteek op je naaimachine en naai twee of drie keer over het overlappende elastiek heen. Op deze manier zijn de uiteinden van het elastiek goed met elkaar verbonden. Een andere manier is om de uiteinden van het elastiek aan elkaar te naaien met een stukje stof.
De eerste extra centimeter gebruik ik om het Framilon® ongerekt vast te stikken. Als dat vast zit, rek je het Framilon® uit tot de markering waar je moet rimpelen. De laatste centimeter stik je weer niet uitgerekt vast.
Smockwerk is een techniek waarbij stof eerst wordt bewerkt door middel van rijgdraden. De rijgdraden brengen de stof bij elkaar in plooien. Hierdoor wordt een ruime hoeveelheid stof 'in bedwang' gehouden op een punt waar de wijdte niet nodig of wenselijk is. Vervolgens worden deze plooien met borduursteken bewerkt.
Als je de knoopsgaten opent met je tornmesje, steek je best aan de uiteinden een speldje zodat je niet te ver snijdt. Trek de elastiek door de knoopsgaten zoals hieronder wordt weergegeven. Vouw de uiteinden van de elastiek naar binnen en naai ze vast op de tailleband. Trek niet aan de elastiek tijdens deze stap.
Rimpelelastiek is een brede elastiek van dunne elastieken die met elkaar verweven zijn via doorzichtig (nylon)garen. Door het op te rekken en over het nylon gedeelte heen te stikken zorg je dat het stof gerimpeld (of gesmockt) wordt.
Soepele, lichte stoffen moeten sterker gerimpeld worden voor een mooi gerimpeld effect. Een verhouding van 1:3 of 1:4 is gebruikelijk voor dunne, lichtgewicht stoffen. Voor de meeste middelzware stoffen kunt u het beste beginnen met twee keer de lengte; voor zwaardere stoffen is 1,5 x de lengte een goede start.
De meeste soorten elastiek kan je bijna dubbel rekken. Dus een stukje van 30 cm kan je spreiden over bijna 60 cm stof aan weerskanten van de hoek. Aan elke kant van het elastiek kan je een cm gebruiken om gewoon zonder rek vast te stikken.
Gebruik het seraflex garen op zowel je onderdraad als bovendraad. Zet je spanning wat lager en gebruik een stretch of jersey naald. Verder kan je een met gewone rechte steek stikken om naden en zomen van elastische stoffen af te werken.
Seraflex is extreem elastische naaigaren
Het wordt onder andere gebruikt als naaigaren voor dames- en herenkleding als naaigaren voor sportkleding en outdoor en als naaigaren voor ondergoed en lingerie, maar ook voor werkkleding en outdoor kleding.
Hiervoor ben ik naar de fourniturenzaak gegaan en heb plastic baleinen gehaald en baleintunnels die erbij horen. Dat laatste is eigenlijk een soort van stevig stoffen band waar je de plastic baleinen in kan schuiven. De tunnel naai je vast in je kledingstuk, en de plastic baleinen knip je op maat en schuif je erin.
Framilon elastisch transparant band wordt onder andere gebruikt in tricot kleding voor het verstevingen van o.a. schoudernaden, afwerken van hals- of zoomnaad en om te rimpelen, maar in lingerie en ondergoed wordt het veelvuldig gebruikt.
Een supereenvoudige oplossing, want je hebt geen naaimachine nodig. Stap 1: Trek je broek aan. Stap 2: Pak een haarelastiekje en doe hem over de knoop van je broek. Stap 3: Rijg vervolgens het elastiekje door het gaatje en weer over de knoop.
De tailleband van een broek bestaat meestal uit twee lagen. Maak twee knipjes in de binnenste laag van de tailleband. Eén knipje maak je aan de rugzijde links, de tweede aan de rugzijde rechts, richting de zijnaden van de broek. Maak de knipjes ongeveer 3 á 4 centimeter groot.
Naai op elkaar met 1 cm naad. Leg de voor- en achterkant van de broek goed op elkaar, zodat je ziet hoe de linker en rechter broekspijp eruit gaan zien. Speld de binnen-been naden op elkaar. Zorg dat de kruisnaden precies op elkaar liggen, net als de streepjes die je op je stof hebt overgenomen van het patroon.
Beperk de hoeveelheid elastaan tot 2%. Katoen is een vezel die heel zacht aanvoelt, polyester voelt iets minder comfortabel maar zorgt ervoor dat de broek strakker blijft zitten. De ideale samenstelling van een jeansbroek is dus: 92% katoen, 6% polyester en 2% elastaan.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.