Er mogen zoveel kinderen in een auto, als hoeveel zitplaatsen er zijn. Het aantal zitplaatsen wordt bepaald aan de hand van het aantal beschikbare autogordels. In een stationcar (gewone hatchback ofzo ook niet) is het niet toegestaan om zelf zitplaatsen te maken door middel van het plaatsen van stoelen of een bankje.
In een auto met gordels achterin:
Dus, ook al zijn er drie zitplaatsen, als u een kinderbeveiligingsmiddel heeft dat plaats biedt aan vier kinderen (deze worden verkocht), dan is dat toegestaan. In de elders genoemde uitzonderingsgevallen moeten de kinderen wel op een officiele zitplaats.
Kinderen vanaf 3 jaar en kleiner dan 1,35 meter mogen alleen achterin. Als er al twee kinderbeveiligingsmiddelen op de achterbank in gebruik zijn en een derde past niet meer, dan mag een derde kind wel mee op de achterbank mits het 3 jaar of ouder is en in de gordel zit.
Hoeveel personen mogen op de achterbank van de auto? Het aantal personen op de achterbank wordt bepaald door het aantal autogordels in de auto. Sinds 1 mei 2008 mogen er niet meer personen op de bank zitten dan dat er autogordels zijn.
Kinderen vanaf 1,35 meter mogen zonder een kinderstoeltje voorin de auto. Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je altijd in een kinderstoeltje of zitverhoger zetten. Voorin én achterin.
Kind in de auto: de regels
Kinderen kleiner dan 1,35 meter, moet je in een goedgekeurd kinderstoeltjes vervoeren. Het maakt daarbij niet uit of je kind voorin of achterin de auto zit. Kies voor een kinderstoeltje dat past bij de lengte en het gewicht van je kleine.
Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel.
Iedereen die kleiner is dan 1,25 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje zitten. Tot 1,35 meter is een zitverhoger verplicht.
Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto.
Vanaf 1,35 meter oftewel 135 centimeter mogen kinderen zelfstandig voorin de auto zitten. Ze zijn dan groot genoeg om een gordel te dragen. Is een kind kleiner dan 135cm? Dan is een kinderzitje verplicht.
Er mogen zoveel kinderen in een auto, als hoeveel zitplaatsen er zijn. Het aantal zitplaatsen wordt bepaald aan de hand van het aantal beschikbare autogordels.
Re: teveel mensen in de auto
Maar om toch een antwoord op de vraag te geven, die kost 130 (+7) euro.
Enkele belangrijke punten op een rij: Iedereen moet een eigen autogordel gebruiken, twee kinderen/personen in één autogordel mag niet. Iedereen moet over een eigen zitplaats beschikken. Er mogen niet meer personen worden vervoerd, dan er autogordels aanwezig zijn.
Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 m. mogen niet zonder verhoogd zitje of goedgekeurd en veilig autostoeltje vervoerd worden. Kinderen groter dan 1,35 m. moeten altijd in een gordel zitten, eventueel met een zittingverhoger.
De juiste plaats
Kinderen mag je zowel voorin als achterin de auto vervoeren. De zitplaatsen achterin de wagen zijn het veiligst. Als je alleen met baby reist verkies je mogelijks het zitje toch vooraan te plaatsen om oogcontrole te kunnen hebben.
Na heel wat speurwerk op het WWW kwam ik terecht bij de MultiMac. Dit is een bankje, bestaande uit 3 tot 4 zitplaatsen voor kinderen. Ofwel een plankje met geintegreerde kinderstoeltjes. Waarbij je de mogelijkheid hebt om een van de plaatsen in de vorm van een soort Maxi-Cosi geleverd te krijgen.
Regels voor het dragen van gordels achterin de auto
De belangrijkste regel is: er mogen net zoveel personen/kinderen in de auto plaatsnemen als dat er gordels zijn. Dus 2 gordels, twee kinderen, 3 gordels, drie kinderen. Er mogen dus geen twee kinderen in een gordel zitten.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten? Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar op de passagiersstoel is het raadzaam om de airbag uit te schakelen omdat ze in veel gevallen nog niet de lichaamslengte hebben voor een airbag. Wanneer je de airbag voorin niet kunt uitschakelen, zet dan de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.
Wat is i-Size? I-Size is een Europese veiligheidsnorm voor autostoelen die in juli 2013 van kracht werd (onderdeel van de ECE R129-verordening). Het is een garantie voor extra beveiliging in de auto.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar: i-Size tussen 100 - 135 cm of groep 2/3 (van 15 tot 36 kg). Groep 2 (van 15 tot 25 kg) en groep 3 (vanaf 22 kg) worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje. Dit soort autostoeltjes zijn zitting- of autostoelverhogers.
Spanje. Kinderen tot 1,35 meter moeten in een autostoeltje zitten. Net als in Nederland.
1. Bescherming aan de zijkanten. Een zitverhoger met rugleuning biedt altijd extra bescherming voor het bovenlichaam en het hoofd van je kindje bij zijdelingse botsingen. Als je kindje op een gewone zitverhoger- of kussen zit, wordt hij/zij bij een zijdelingse aanrijding niet beschermd.