De stad Nijmegen werd tijdens de oorlog zwaar getroffen door een luchtbombardement op 22 februari 1944. Rond half twee 's middags wierpen Amerikaanse bommenwerpers een dodelijke lading bommen op de binnenstad. Bij het bombardement kwamen ruim 800 mensen om het leven.
14 Mei 1940: Rotterdam brandt
De Duitse luchtmacht bombardeert op 14 mei het centrum van Rotterdam. De Nederlanders zijn geschokt. Niemand had dit verwacht. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad.
Het bombardement vond plaats nadat geallieerde vliegtuigen als gevolg van het slechte weer plotseling werden teruggeroepen. De piloten kozen een gelegenheidsdoel uit nadat hun missie naar het Duitse Gotha was mislukt. Ze kozen voor het Nijmeegse spooremplacement.
Door de Duitse luchtmacht zijn op Nederlands grondgebied de volgende bombardementen uitgevoerd (de aantallen doden betreffen burgerslachtoffers): Luftwaffe, 11 mei 1940: Amsterdam, Blauwburgwal, 44 doden. Doel onbekend, mogelijk heeft een door de luchtafweer aangeschoten Duits vliegtuig lukraak bommen afgeworpen.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 dreigen de Duitse troepen alle grote steden te verwoesten. Op 14 mei is Rotterdam als eerste aan de beurt.
De Asmogendheden en de geallieerden voeren tijdens de oorlog veel bombardementen uit. Steden zoals Rotterdam, Londen, Coventry, Berlijn, Dresden, Keulen en Hamburg krijgen het zwaar te verduren. Ook vergissingsbombardementen komen voor, zoals in Nederland op Nijmegen, Enschede en Den Haag.
De geallieerde bombardementen op Amsterdam-Noord vonden plaats in juli 1943 gedurende de Tweede Wereldoorlog. De drie aanvallen waren gericht op de vliegtuigfabrieken van Fokker te Amsterdam, die waren ingeschakeld bij de Duitse oorlogsindustrie, en kostten in totaal meer dan 200 mensen het leven.
Het doel was de Duitse industrie te vernietigen. Bij deze 'strategische' bombardementen vielen ook veel burgerdoden. De grootste bombardementen werden gedaan op de steden Dresden, Keulen, Hannover en Hamburg.
Amerikaanse B-29-bommenwerpers hebben voor het eerst Tokio gebombardeerd. Hoewel de schade gering was, is dit een belangrijke psychologische klap: de oorlog heeft hiermee definitief het Japanse hoofdeiland bereikt.
Tweede Wereldoorlog
Het veroveren van Nederland ging alleen niet snel genoeg volgens de Duitsers. Hierop besloten ze om te dreigen met een bombardement van de stad Rotterdam. Toen Nederland uiteindelijk zich niet wilde overgeven werd het bevel gegeven, Rotterdam mocht worden gebombardeerd.
Den Helder: de meest gebombardeerde stad van ons land heeft nu audiotour. Ruim 160 keer werd Den Helder gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaker dan welke stad in Nederland ook.
Op zondagochtend 6 december 1942 bombardeert de Britse luchtmacht de Philipsfabrieken in Eindhoven. Philips produceert onderdelen voor Duitse militaire apparatuur. De fabrieken staan verspreid in de stad.
Bombardement Bezuidenhout
De Haagse wijk Bezuidenhout is door een vergissing gebombardeerd. De geallieerden hadden het op 3 maart 1945 eigenlijk gemunt op de V2-installatie in het Haagse Bos – geavanceerde raketten waarmee Duitsers de oorlog alsnog wilden winnen onder andere door de raketten af te vuren op Londen.
Het bombardement
Het verzet van het Nederlandse en Britse leger bij de Maasbruggen is een tegenvaller voor de bezetter. De inname van 'Vesting Holland' is mislukt. Daarom bombarderen Duitse Heinkels op 14 mei 1940 om 13.27 uur de binnenstad van Rotterdam.
22 februari 1944 is een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis.Op deze dag zijn enkele steden, waaronder Enschede, getroffen door een geallieerd bombardement.
In 1944, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, besluiten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om Duitse steden systematisch te bombarderen. Hiermee willen ze een einde maken aan de oorlog. Deze bombardementen kosten honderdduizenden Duitsers het leven. Vooral de stad Dresden wordt zwaar getroffen.
Er werden twee Romeinse forten gebwoud, aan beide zijden van de rivier. Koblenz werd 'Castellum apud Confluentes' genoemd. Uit de naam 'Confluentes' is uiteindelijk Koblenz ontstaan. In de Tweede Wereldoorlog werd Koblenz hevig gebombardeerd door de Geallieerden, maar na de oorlog is de stad weer opgebouwd.
Meer dan twee miljoen ton aan bommen werd losgelaten op Laos, waarbij voornamelijk dorpen en kleine steden in het noordoosten van het land vernietigd werden. Laos wordt nu ook wel gezien als het meest gebombardeerde land ter wereld.
Het bombardement van de Royal Air Force op Haarlem vond plaats op 16 april 1943. Het oorspronkelijke doelwit waren de werkplaatsen van spoorwegen, maar de meeste bommen troffen de dichtbewolkte Amsterdamse buurt. Er vielen 85 slachtoffers.
Amsterdam zal in 2050 zo'n 1.125.000 inwoners tellen, allemaal binnen de bestaande stadsgrenzen. Noord, Zuidoost en Nieuw-West moeten uitgroeien tot nieuwe centra en rondom stations en aan het IJ is ruimte voor hoogbouw.Door corona is de groei van Amsterdam stil gevallen.
Gaat het alleen om Duitse bommen? Nee. Rotterdam is in de Tweede Wereldoorlog vaak gebombardeerd (zo'n 300 keer). Het bekendste bombardement - door de Duitsers - vond plaats op 14 mei 1940.
De strijd barst los aan de grens, bij de Grebbeberg en rond de steden Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Tot de capitulatie op 15 mei zijn er hevige gevechten, in Zeeland duren de gevechten tot 17 mei.
Op 22 februari 1944 bombardeerden de bommenwerpers daarom Nijmegen, Arnhem, Deventer en Enschede. Omdat Nijmegen door Amerikaanse vliegtuigen werd gebombardeerd, werd er lange tijd, en ook vandaag de dag soms nog, over een vergissingsbombardement gesproken. De bommen richtten een enorme ravage aan in de stad.
Het bombardement op Utrecht door de Royal Air Force vond plaats op 13 oktober 1944. Doelwit was het spoorwegemplacement, maar er was veel bijkomende schade. Er vielen circa 50 doden.