Over het algemeen zijn de regels heel erg verschillend in verschillende landen. Dat maakt dit probleem nog ingewikkelder. In landen als België, Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat je met een zwembroek moet zwemmen in plaats van een short. Dit heeft te maken met hygiëne in het water.
Onder zwemkledij wordt verstaan voor de heren een aanspannende zwembroek of korte zwemshort (duidelijk boven de knie) en voor de dames een badpak of bikini. In deze zwemkledij mogen géén zakken en/of ritssluitingen zitten.
Vanaf september 2016 is in het gemeentelijk zwembad enkel nog aansluitende zwembadkleding toegelaten. Aansluitende zwemkledij betekent voor de heren een aanspannende zwembroek of aanspannende zwemshort tot boven de knie en voor de dames een badpak of bikini.
De regel staat al lang in het politiereglement, maar zal nu streng worden toegepast. De officiële reden voor het verbod is hygiëne en zorg voor waterkwaliteit.
Vaak wordt een langere zwembroek ook als korte broek gebruikt. Je gaat er bijvoorbeeld ook mee naar het strand of je loopt ermee door de stad. Wanneer je vervolgens dan met diezelfde broek in het zwembad duikt, bevuil je het water behoorlijk.
Het is niet voor niets dat men een strakke zwembroek verplicht heeft gesteld. Zwemmen in een nauwsluitende zwembroek wordt als veel hygiënischer gezien door de Franse bevolking. Uit hygiënisch oogpunt heeft de overheid daarom een strakke zwembroek in Frankrijk verplicht gesteld.
Geen onderbroek maar een strakke zwemslip
Veel jongens kiezen er dan ook voor om een strakke zwemslip onder hun zwembroek te dragen. Zo heb je hetzelfde gevoel als met een onderbroek, maar veel hygiënischer. Zo komt er veel minder vuil in het water en worden je onderbroeken ook niet minder.
Bij een strakke zwembroek zoals bijvoorbeeld een strakke zwemboxer of een strakke zwemslip neem je aanzienlijk minder water mee. Op deze manier verliest het zwembad minder water en is het dragen van een strakke zwembroek beter voor het milieu.
De zwemboxer is een nauwsluitende zwembroek en zit dus strak. Deze zwembroek is te vergelijken met een strakke boxershort voor heren. Meestal zitten de zwembroeken wat strakker dan normaal ondergoed. De zwemshort is een wijde zwembroek en lijkt op een korte broek.
Fransen zien liever geen lange zwembroeken in het water. Korte zwembroeken zouden hygiënischer en milieuvriendelijker zijn. Een tweede reden om te kiezen voor een strakkere zwembroek is het milieu. Wijde zwembroeken houden namelijk een stuk meer water vast dan nauwsluitende zwembroeken.
Korte zwemshort: hip en legaal
Liever niet te strak? Ga dan voor een korte zwemshort deze zomer. Dan ben je ook bij de tijd, en op de meeste vakantieplekken in het buitenland mag je zo'n zwembroek gewoon dragen!
Maar waarom dan? Eigenlijk hebben de Italianen hiervoor dezelfde reden als de Fransen hebben voor het verplichten van de strakke zwembroek: hygiëne. Met de badmuts wordt geprobeerd om huidschilfers, haren en andere viezigheid die van je hoofd kan afkomen, buiten het zwembad te houden.
Bermudashorts is een korte broek die tot iets onder de knieën komt en soms versierd is met felgekleurde motieven.
Zwemmen met een boerkini, een tweedelig badpak voor moslimvrouwen dat enkel handen, voeten en gezicht onbedekt laat, is toegestaan in de waterparken van Sunparks en Center Parcs. “Maar dit is al zowat drie jaar het geval, sinds de eerste boerkini's op de markt verschenen.
Is een badmuts verplicht? Ja, volgens de letter van de wet is het verplicht om in openbare zwembaden en zwembaden op campings een badmuts te dragen.
Voor de dames: een badpak of bikini. 3. Andere vormen van kledij worden niet toegelaten om hygiënische, veiligheids- en/of ecologische redenen. Volgende lijst is niet limitatief: zwemshort, T-shirts, kleedjes, rokjes, ondergoed, boerkini, fietsbroek, …
Een onderbroek dragen onder een zwembroek is namelijk niet hygiënisch. Vaak lopen jongens namelijk al de gehele dag in de boxershort of de slip rond en trekken daarna hun zwembroek er overheen. Op deze manier komt erg veel vuil in de zwembaden terecht.
Zwemkleding of badkleding is kleding die speciaal gemaakt is om te dragen in situaties waarbij de drager nat wordt, met name bij het zwemmen en bij watersport. Zwemkleding is meestal gemaakt van een combinatie van polyamiden, polyester en elastaan.
Zwemmen in de Loire echt levensgevaarlijk, ook voor volwassenen.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
Het staat nergens beschreven maar de meeste mensen dragen niks onder hun wetsuit. OK, als je een wetsuit huurt en je houdt niet van het idee dat je private parts wrijven op plaatsen waar die van anderen hebben gewreven, draag dan een badpak of zwembroek onder de wetsuit.
Mocht je een vakantie naar Frankrijk of Italië hebben geboekt, dan is het goed om te weten dat dit type zwembroek niet is toegestaan. In deze landen is een strakke zwembroek verplicht in zwembaden voor jongens en mannen. Op het strand mag je natuurlijk wel je favoriete zwembroek dragen!
Ga je naar Italië, Frankrijk of Spanje? Neem dan een badmuts mee. In veel zwembaden is dit namelijk verplicht. Vergeet je slippers of waterschoentjes ook niet als je naar een kiezelstenenstrand gaat.
2 procent van Italië is water
Uit onderzoek is gebleken dat 40 procent van de Italianen helemaal niet kan zwemmen en 65 procent niet met de ogen open onder water kan zwemmen. Slechts 41 procent van de Italianen kan zichzelf drijvend houden in diep water.