Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo'n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.
Sommige led-lampen werken op wisselspanning (230V AC). Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca. 1 tot ca. 64 Volt.
De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
De stroomsterkte die er door de led zal lopen wordt bepaald door de rest van het circuit. Als er te veel stroom door de led loopt, zal deze stuk gaan. Meestal reken je met 20 mA als stroomsterkte. In de praktijk zal 10 tot 30 mA prima werken.
Een mooi en makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is het woord KNAP, Kathode Negatief Anode Positief. Sluit je een LED verkeerd om aan dan zal deze dus geen licht geven. Een LED is als volgt opgebouwd: De kleur van het licht dat een LED afgeeft is afhankelijk van de materialen waaruit de LED is opgebouwd.
Hoe sluit je LED verlichting aan? LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Een Light Emitting Diode of led heeft twee aansluitingen; de anode en de kathode (zie afbeelding 01). De anode is de plus aansluiting en de kathode is de min aansluiting. De aansluitdraad van de anode (+) is langer dan de aansluitdraad van de kathode (-).
Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar. Zolang je de dwarsligger nog niet bent gepasseerd, zal de meter (bijna) nul aangeven. Zodra je echter het omgedraaide of kapotte exemplaar voorbij bent, zie je de spanning een sprong maken.
Door de drempelspanning van de led(s) wordt de formule: R = (U - Uled) / Iled gebruikt. Hierbij is R de waarde van de weerstand in ohm, U de voedingsspanning in volt, Uled de drempelspanning over de led in volt en Iledde stroom door de led in ampére;.
Inschakelgedrag bij een LED met een weerstand in serie gaat prima, hogere inschakel stroompiek door de (zeer kleine) capaciteit van de LED is geen enkel probleem aangezien de LED bij inschakelen nog koud is. Sommige soorten LED's zijn efficienter bij pulserende stroom als bij gelijkstroom overigens.
Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt. De meeste lampen werken hier gewoon op. Er zijn echter uitzonderingen zoals inbouwspotjes, deze zijn 12 volt.
LED lampen zorgen voor zeer efficiënt licht vanuit de kleine lichtbronnen, die we LED's noemen. Door het bewegen van elektronen door een halfgeleidermateriaal zullen deze kleine lichtbronnen verlicht worden. In vergelijk met TL lampen en gloeilampen wordt er maar een heel klein beetje warmte aangemaakt.
De weerstand die je dan nodig bent bereken je dan als volgt: R = U / I, oftewel 1.5V / 0,0202A (20mA) = 75 ohm. Ook hier geldt dat de weerstand dus minimaal 75 Ohm moet zijn en de weerstand die daar in de buurt zit is 82 ohm. In dit voorbeeld heb je dus nog 1,5 Volt over wat de weerstand nu netjes “verbruikt”.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Eén van de nadelen van led-verlichting is dat de lampen gevoelig zijn voor oververhitting, wat de levensduur niet ten goede komt. Een led-lamp moet zijn warmte goed kunnen afvoeren. Hieraan herkent u ook meteen kwalitatieve led-lampen: deze zijn voorzien van goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden.
Stroomgestuurde LED lampen zijn LED lampen die werken op 350, 500, 700 of 1050 miliampère. Om te bepalen of een LED lamp op stroom wordt aangestuurd, kan online worden gekeken naar de productspecificaties of offline op de productverpakking.
Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage. Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère.
Wat is weerstand? Weerstand is het vermogen van uw lichaam om u te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat u minder snel ziek wordt. De hoogte van uw weerstand hangt af van uw afweersysteem ofwel immuunsysteem. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen.
Vermogen bereken je met P = U·I (spanning keer stroom). Wat is de eenheid van vermogen? Vermogen wordt gemeten in Watt (W). Een Watt is een Joule per seconde.
Als leds op een voeding worden aangesloten die meer levert dan de hierboven genoemde voltages dan is er een voorschakelweerstand nodig. Overigens is het aan te bevelen altijd een weerstand voor een LED te plaatsen. Dit om te zorgen dat de stroomopname beperkt blijft zodat de LED niet doorbrandt.
Je kan met een multimeter ook een batterij controleren, bijvoorbeeld een van 1,5 volt. Accu meten. Zwarte meetsnoer in COMM en de en de rode in V, je kan dan spanning met op de pollen. Tussen de 12,3 en de 12,7 Volt is de accu vol en bij 11,6 is de accu leeg.
Indien je dit zeker wil weten, ga dan langs de dealer waar je hem gekocht hebt en check het met een lamp die hij heeft liggen. Lamp er uit halen (dit zou vrij makkelijk mogelijk moeten zijn) en als er brokken glas in je lamp zitten is hij stuk.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Een 220-230 Volt Led Strip kan direct aangesloten worden op netstroom. Om een Led Strip aan te sluiten heeft u een Led Strip adapter nodig. Deze adapter dient van hetzelfde voltage te zijn als de Led Strip. Verder hangt de sterkte van de adapter van de lengte en de wattage van de Led Strip af.
LED armaturen en de aansturingselektronica (drivers) kunnen van nature niet goed tegen warmte. En al helemaal niet tegen blootstelling aan langdurige warmte.