Tijdens het skiën en snowboarden wordt er veel van je benen geëist, vandaar de focus op de benen. De 'core' is het centrum van je lichaam, denk hierbij aan je buikspieren, rugspieren en bilspieren. Deze spieren gebruik je vooral bij het draaien en het overeind komen.
Het is dus heel erg belangrijk om je bovenbeenspieren goed te trainen zodat je klaar bent voor lange afdalingen en om knieblessures zoals scheurtjes in de spieren en gewrichtsbanden te voorkomen. Naast de bovenbeenspieren spelen de bilspieren ook een belangrijk rol tijdens het skiën.
De benen krijgen een zware belasting te verduren tijdens het skiën en snowboarden. Door verbetering van het materiaal nemen de klachten aan voet, enkel en onderbeen af, maar de klachten aan de knie blijven gelijk. Vrouwen hebben hiernaast veel blessures aan schouder of hand, mannen aan schouder, romp en hoofd.
Skiën is volgens de dokter ook een vorm van intervaltraining, waarbij je korte perioden van intensieve beweging afwisselt met rustmomenten. Zo bouw je snel een conditie op, terwijl je ondertussen ook nog eens je beenspieren traint.
Skiën is niet alleen leuk, het is ook gezond. De sport bevordert de conditie, is goed voor de bloedsomloop en verhoogt ook het algemene welzijn. Maar om optimaal te profiteren van deze voordelen en om mogelijke blessures te voorkomen, moet je goed voorbereid de piste op gaan.
Je gebruikt al je spieren
Je gebruikt namelijk al je spieren tijdens het skiën. Doordat je in een actieve houding skiet, krijg je een supersterke core. Daarbij worden ook je benen flink getraind, omdat je deze constant in balans houdt. Indoor skiën is daarom een leuke bezigheid om fit en sterk te worden.
Skiën maakt je fitter
Dat betekent een afwisseling van intensieve inspanning en rust. Dit heeft specifieke effecten voor fitheid. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een activiteit als spinning. Uiteraard hangt dit af van de intensiteit waarmee je skiet.
De gemiddelde skiër zien wij als iemand die voornamelijk de rode piste neemt en er soepel vanaf gaat, maar ook af en toe wat snelheid probeert te maken. Als je rond de 60 kg weegt dan verbrand je ongeveer 400 calorieën per uur en als je 80 kg weegt verbrand je ongeveer 560 calorieën per uur.
Skiën is gezond
Door actief bezig te zijn, daalt je cholesterol en bloeddruk. Daarnaast ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekten. En dan hebben we het nog niet gehad over de positieve invloed op je gewicht. Wedden dat dit je niet koud laat: skiën of snowboarden helpt je om een paar kilootjes kwijt te raken.
De meeste sporten en hobby's leren we onszelf vaak aan op jonge leeftijd. Als kind leer je snel en heb je weinig angst. Maar ook op latere leeftijd kun je nog prima leren skiën. Je bent tenslotte nooit te oud om iets nieuws te leren.
Maar skiën is vermoeiend. Als je meer lest kun je nog steeds erg vermoeid raken. Maar dan zal je wel meer kilometers of meer gesneden strakke bochten in je benen hebben. Het is in zekere mate zelfs zo dat je met een betere techniek vermoeider raakt dan als je al rutschend afdaalt.
Bij de juiste skihouding, ook wel de basishouding genoemd, sta je goed bovenop je voeten.Je enkels, knieën en heupen zijn licht gebogen, je bovenlichaam is naar het dal gedraaid en licht naar voren gebogen.
Jazeker. Als je nog nooit hebt geskied, is het niet alleen gevaarlijk voor je om alleen de berg op te gaan, maar ook voor de mensen om je heen. Statistisch gezien worden de meeste verwondingen als gevolg van een botsing tussen twee skiërs veroorzaakt door een beginner. Maar dat zou je niet af moeten schrikken.
Leren skiën of snowboarden brengt altijd risico's met zich mee. Skiën is over het algemeen zwaarder voor de knieën en kruisband-blessures komen vaker voor bij skiërs dan bij snowboarders. Snowboarders daarentegen vallen veel tijdens het leren. Dit kan vaak leiden tot pols-, schouder- en stuitbeen blessures.
Skiën is een goede workout voor het hele lichaam en versterkt de spieren. Helemaal niet gek dus dat je de eerste dagen last hebt van spierpijn! Wie met een actieve houding skiet krijgt een sterkere core en traint het hele lichaam.
Af en toe doet deze gemiddelde skiër extra z'n best om sportief te skiën. Ben jij zo iemand dan kun je ervan uitgaan dat je afhankelijk van je gewicht tussen de 400 (60 kg) en 560 (80 kg) calorieën per uur verbrandt. Afhankelijk van hoe actief jij je kanten in de sneeuw zet, zal dit aantal hoger of lager liggen.
Niemand hoeft extreem sportief te zijn om te kunnen skiën. Maar voor de wintersport is een zekere conditie vereist. Het is het beste om een paar maanden voor uw skivakantie te beginnen met trainen om uw lichaam fit te krijgen voor de piste.
Langlaufen - 619 calorieën per uur
Als je echt lekker wil zweten, blijf je op de vlakte. Met langlaufen verbrand je namelijk 619 calorieën per uur.
Hoeveel calorieën verbrand je met schaatsen? Daarom gaan we uit van een gemiddelde: met schaatsen verbrand je gemiddeld 7 kcal per kilogram per uur.
Per lichaamsgewicht verbrandt een persoon per uur het volgende aantal calorieën met skiën of snowboarden: 402 calorieën (60 kg)490 calorieën (70 kg)560 calorieën (80 kg)
Reken op anderhalve week tot twee weken om de basis te leren en met vertrouwen te beginnen met skiën. Het kan jaren duren voordat je echt goed kunt skiën en je zult je techniek voortdurend verbeteren.
Hoeveel lessen heb ik nodig om te kunnen skiën? Dit hangt sterk af van je eigen vaardigheid, je sneeuwervaring, je conditie en je motoriek. Algemeen gesproken kun je met 10 lessen veilig, met tempo, controle en dus met plezier skiën in de sneeuw.
Skiën is niet per definitie zwaar, maar het kan soms een beetje een schok voor het lichaam zijn. Je gebruikt tenslotte spieren waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Daarom is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Als je benen pijn doen, neem dan een pauze.
Als beginner heb je zeker een week groepsles nodig of drie maal twee uur privéles om je veilig en in controle te voelen op je ski's of snowboard.. Hoe meer lessen, hoe sneller je zal verbeteren. Als je verbetert, krijg je ook meer vertrouwen om steilere pistes aan te kunnen en verschillende soorten bochten te maken.