Een scherpschutter van het KCT oefent 'nachtschieten' in Mali met een 'oude' Accuracy. Hij wordt ondersteund door spotters die zaken als windsnelheid en afstand meten met een laser afstandmeter (2015). Sinds 2018 gebruikt Defensie de nieuwe Accuracy AX.
Naast de HK416 is ook de HK417 bij Defensie in gebruik, maar alleen bij het Korps Commandotroepen (KCT). Deze scherpschuttersvariant heeft een zwaarder kaliber van 7,62mm, een langere loop van 406 mm en een richtkijker voor grotere afstanden.
Kromming van de aarde
De Canadees verbeterde met zijn treffer op precies 3450 meter ruimschoots het vorige record van een Britse collega, die in 2009 een strijder van de Taliban doodschoot op een afstand van 2475 meter. In de topvijf van geregistreerde, succesvolle afstandsschoten staan nog twee Canadezen.
Belgische snipers zijn de beste van de wereld: “Vanop 1.200 meter schieten we door je oog” Wereldtop zijn ze. Met de gouden medaille die onze snipers op zak hebben, bewijzen ze hoe goed ze zijn. Hun tegenstanders, waaronder twee Amerikaanse teams, zijn er nog altijd niet goed van.
1100 meter
De geweren kosten tussen de 22.500 en 27.500 dollar (16.500 tot 18.300 euro). Het Amerikaanse leger heeft alleen het 'slimme' gedeelte van de geweren gekocht, niet het hele wapen. Het gaat momenteel nog om een test, later wordt bekeken of de slimme geweren ook tijdens missies kunnen worden gebruikt.
Het Accuracy AX-geweer is ontworpen voor precisie. Met het geweer zijn dus op grote afstand (speciale) doelen te raken. Het afstandsrecord staat vooralsnog op 2.475 meter.
Canadese sniper verbrijzelt wereldrecord verste dodelijke afstandsschot. Een scherpschutter van de Canadese elitetroepen heeft in Irak het wereldrecord van het verste vastgestelde dodelijke afstandsschot ooit in de militaire geschiedenis verbrijzeld. Vanop liefst 3.450 meter schoot hij een IS-terrorist dood.
.22LR: snelheid en windgevoeligheid
In tegenstelling tot wat je zou denken is de afwijking door (zij)wind niet proportioneel met de afstand, maar is afhankelijk van de mate van vertraging die de kogel ten gevolge van de luchtweerstand ondervindt. De standaard patroon met een snelheid van 330m/s (1145 f/s) heeft .
18 voertuigen(de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 340 in gebruik.
Nederland heeft geen wapenfabrieken meer, België nog wel. FN Herstal was ooit de grootste ter wereld en produceert nog steeds beroemde wapens, van Browning-miltrailleurs tot Amerikaanse 'supermarktgeweren'. Probleem is alleen dat de Belgische regering niet zo blij is met deze industrie.
Op de C7 zit een aandrukplunjer waarmee de afsluiter naar voren gedrukt kan worden. De AR-10, de eigenlijke stamvader van de Colt Canada C7, werd geproduceerd door het voormalige Nederlandse staatsbedrijf De Artillerie-Inrichtingen. De aanschafkosten van het geweer bedroegen in 2007 1.500 euro.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Doet de schutter dat bij een hoek van 80 graden -behoorlijk recht boven het hoofd dus- dan komt het projectiel 630meter verderop neer, met een snelheid van ongeveer 378km/uur. Om de huid te doorboren volstaat een snelheid van 199km/uur.
Het record was in handen van de Brit Craig Harrison, die in november 2009 , afgevuurd op 2.475 m in Afghanistan.
Zo'n 34.500 politiemensen in Nederland zijn 'bevoegd en bekwaam' om een vuurwapen te dragen, laat de politie weten. Het gaat om agenten in de operationele dienst. Het dienstwapen is een Walther P99Q NL.
In het kaliber . 22 (5,56 mm) zijn verschillende patronen verkrijgbaar. De juiste keuze hangt af van de maximale effectieve afstand om op wild te schieten. Hiervoor wordt de 35 meter regel gebruikt.
Momenteel is er geen officiële scholing voor de schutters lange afstand. Daarnaar wordt naarstig gezocht. Tot die tijd moeten de mannen het doen met de twaalf weken durende opleiding, die door bemiddeling van onder anderen sergeant-1 Mike tot stand kwam.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Aan de kolf hangt een prijskaartje van 75.000 dollar.
Iemand die het goed kan kan gemiddeld op 50 meter afstand nog goed raak schieten. Ongeoefende mensen hebben er al moeite mee om op 7 meter afstand het doel te raken.