Zeurend en pijnlijk gevoel in je buik. Krampen in je darmen. Obstipatie of juist diarree. Opgeblazen gevoel.
Kenmerken van een gespannen buik:
– Het voelt onprettig, vaak een zeurend gevoel. – Een opgeblazen gevoel. – Je kunt geen druk op je buik verdragen. Bijvoorbeeld de druk van je broekrand, een arm die over je buik gelegd wordt of als iemand tegen je buik duwt.
Voel waar in je buik de pijn zit. Buikpijn van stress of spanning zit vaak rondom je navel. Zit de pijn verder van je navel? Dan is de kans groter dat de pijn een lichamelijke oorzaak heeft.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug. Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Het hebben van buikpijn kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals het prikkelbare darmsyndroom, een buikvirus maar ook stress kan zorgen voor buikpijn. Last van je buik door stress komt regelmatig voor, door de gevolgen van stress raken je maag en darmen van slag wat klachten tot gevolg kan hebben.
Noradrenaline vertraagt je spijsvertering. Dit kan zorgen voor pijn in je maag en darmen. Het kan ook een opgezette buik verklaren en zorgen voor weinig eetlust.
Verband stress en PDS
Dat komt doordat je hersenen en darmen met elkaar in verbinding staan. Als je stress hebt, sturen je hersenen signalen naar je darmen waardoor je er (extra) last van krijgt. De helft van de klachten bij PDS zijn te herleiden tot stress.
Yoga: is zowel goed voor je flexibiliteit / stabiliteit en het ontspant de darmen. Doe eens een proefles bij een yogaschool. Of zoek op YouTube filmpjes. Kies voor de wat rustige vormen van yoga zoals hatha yoga, yin yoga of yoga nidra.
In periodes van stress slikt u (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met uw mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijgt u veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slikt u veel lucht in.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
We spreken van chronische stress wanneer er voor een langere tijd sprake is van een gevoel van druk of spanning. Deze spanning zorgt ervoor dat het lichaam continu klaar is om te vechten of vluchten. Wanneer er nooit een vecht- of vluchtreactie volgt, raakt het lichaam uit balans.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Die moderne 'stressoren' gaan niet weg na een aantal minuten of uren, maar blijven constant aanwezig. Je stresssysteem komt niet meer tot rust en dat heeft funeste gevolgen in je lijf. Als we zeggen dat cortisol bedoeld is voor stress die wat langer duurt, bedoelen we minuten of uren, niet maanden of zelfs jaren!
Een opgezette buik kan gepaard gaan met buikpijn of andere maag- of darmklachten. Kenmerkend aan een opgezette buik is hetgeen waar dit symptoom zijn naam aan ontleent: je voelt en ziet daadwerkelijk dat je buik is opgezet. Hij is boller en staat strakker dan normaal. Bewegen, aanraken of zitten kan ongemakkelijk zijn.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
Het begin stadium van maagkanker geeft het meestal weinig of geen klachten. Wel kunnen klachten als een verminderde eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, misselijkheid of pijn in de bovenbuik en/of borstbeen te maken hebben met maagkanker.
Bij maag-darmklachten spelen emoties zoals verdriet, onrust of stress, vaak een grote rol. Artsen moeten dit beter uitleggen aan patiënten, vindt Arjan Bredenoord, hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten, in het bijzonder Neurogastroenterologie en Motiliteit.
Serotonine speelt een sleutelrol
Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten.