De Wet Vergoeding Affectieschade regelt smartengeld voor naaste familieleden van slachtoffers. Deze familieleden kunnen schadevergoeding krijgen als het slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft. Dit overlijden of letsel moet dan zijn veroorzaakt door iemand anders. Die persoon is aansprakelijk.
In beginsel kan een benadeelde partij geen schadevergoeding vorderen bij een veroordeling van de verdachte voor bedreiging.
Alle kosten die u meer moet gaan betalen na uw mishandeling. Kosten die u niet gehad zou hebben als u niet was mishandeld. Allemaal extra kosten die de persoon die u heeft mishandeld moet betalen. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u kunt claimen is simpelweg een optelsom van alle extra kosten die u maakt.
Wanneer er sprake is van gering letsel, heeft het slachtoffer doorgaans recht op een schadevergoeding tot 2.000 euro. Er is sprake van gering letsel in geval van een lichte hersenschudding, kneuzingen of kleine vleeswonden. Wanneer er sprake is van licht letsel, kan de schadevergoeding oplopen tot 3.500 euro.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Volgens de wet, artikel 300 Wetboek van Strafrecht (Sr), wordt mishandeling gestraft met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar of een geldboete van de 4e categorie.
Wat is immateriële schade? Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis. Deze schade is (in tegenstelling tot materiële schade) niet direct in geld uit te drukken. De vergoeding die wordt uitgekeerd om immateriële schade te vergoeden heet smartengeld.
Letselschade is schade die u door lichamelijke verwondingen of psychische problemen heeft opgelopen. Bijvoorbeeld letselschade door een aanrijding, bedrijfsongeval, verkeersongeval of medische fout. U kunt de persoon of organisatie die uw schade heeft veroorzaakt vragen om deze schade te vergoeden.
U kunt alleen om schadevergoeding vragen als uw schade de schuld is van de andere partij. Dit betekent dat u schade heeft omdat de ander iets deed. Of omdat deze persoon iets juist niet deed.
Eigenlijk is het antwoord simpel: U hebt recht op een schadevergoeding als iemand u letselschade toebrengt. Dan dient hij/zij de geleden en de nog te lijden schade te vergoeden, zowel materieel als immaterieel. Dit is in de Nederlandse Wet geregeld. In dat geval heeft u dus recht op een schadevergoeding.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Vermogensschade komt voor vergoeding in aanmerking wanneer er sprake is van: (1) redelijke kosten ter voorkomen of beperking van schade, (2) redelijke kosten om de schade en aansprakelijkheid vast te stellen, (3) redelijke kosten om voldoening buiten rechte te krijgen (incassokosten).
Andere schadeposten. Al het nadeel, alle extra kosten en uitgaven, alle gemiste inkomsten (loon, zwart werk, bonussen, winstderving, etc.), kortom: alle schade die is veroorzaakt door de schuld van een ander, moet worden vergoed.
Is dat ook uw werkelijke schade? Misschien hebt u extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Voor dit soort schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en onafhankelijk.
Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij beschadiging van uw eigendommen (bijvoorbeeld auto, fiets of kleding) maar ook misgelopen inkomen, kosten voor het ziekenhuis, reiskosten, huishoudelijke hulp en dergelijke. Behalve de direct zichtbare schade, zoals beschadigingen aan spullen, kunnen er ook nog andere kosten zijn.
Bij veel mensen veroorzaakt bodembeweging (zoals aardbevingen) geestelijk leed en verdriet. Soms zijn de gevolgen hiervan zo groot, dat een vergoeding gegeven kan worden voor dit leed en verdriet. Daarom hebben we de regeling immateriële schade ontwikkeld.
De immateriële schade heeft betrekking op de pijn en het verdriet van het slachtoffer. Dit psychische leed moet altijd vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij. De vergoeding die u hiervoor krijgt, wordt smartengeld genoemd.
Voor een eenvoudige mishandeling met zwaar lichamelijk letsel, of een eenvoudige mishandeling met voorbedachten rade, staat een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van de vierde categorie.
Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als je door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.
Onder zwaar lichamelijk letsel worden begrepen: ziekte die geen uitzicht op volkomen genezing overlaat, voortdurende ongeschiktheid tot uitoefening van zijn ambts- of beroepsbezigheden, en afdrijving of dood van de vrucht van een vrouw.
Psychische schade is geestelijke, mentale of emotionele schade die niet lichamelijk is te verklaren. Een lichamelijke oorzaak voor de psychische schade ontbreekt en wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het brein.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval wordt vergoed hangt af van de mate van aansprakelijkheid. Bij volledige aansprakelijkheid hoeft u zich niet meer af te vragen hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u krijgt. Bij volledige aansprakelijkheid worden alle schadeposten vergoed.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.