Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Naarmate de gekaakte haring langer in het houten vat zat met zout, werd de smaak steeds zouter. En na een jaar smaakte de haring zo zout dat hij bijna niet meer te eten was. Om die zoutsmaak te verhullen, serveerde men er ui of zuur (zure bommen!) bij.
Zo eet je Hollandse Nieuwe
Dat pak je zo aan: pak met de hand de staart vast, tussen je duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je 'm door de uitjes. Als je de haring vast hebt, laat je 'm in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af.
Haring lusten we rauw of gerookt. Hij doet het goed op een tortilla met komkommer en dille. Recept voor zure haring? Probeer 'm eens door de salade, met aardappel en biet bijvoorbeeld.
Eet je Hollandse Nieuwe rauw? Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
De ideale temperatuur om haring te serveren ligt tussen de vijf en tien graden.
De haring (clupea hargengus) is een slanke, vrij kleine vis met één korte vin op de diepblauwe rug. Zijn graten zijn zacht. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan.
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Oude haring ruikt sterk en smaakt ranzig. Een verse ruik je niet en smaakt vooral niet te zout. De structuur moet mals zijn en vet smaken. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook.
Bederf kun je herkennen doordat de haring een vieze geur heeft of plakkerig wordt. Dit betekent dat je de haring écht niet meer kan eten en dus moet weggooien. Zo voorkom je dat je ziek wordt. Daarnaast – zoals gezegd – let heel erg goed op de TGT-datum.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Een rolmops is een opgerolde zure haring met daarin een stukje augurk en wat uien. Onze rolmopsen worden nog op authentieke wijze met de hand gerold en ingelegd. De rolmopsen zijn verkrijgbaar in 38cl en 55cl pot.
Het antwoord daarop is verrassend: armoede. Amsterdam kende vroeger veel arme inwoners. Die wilde ook graag een Hollandse Nieuwe eten, maar eigenlijk was daar geen geld voor. En dus werd de haring in stukjes gesneden en kreeg iedereen een klein gedeelte van de zilte lekkernij.
Haring is in de diepvriezer tot wel zes maanden houdbaar, en dat is dus langer dan veel andere levensmiddelen. Maar er is wel een maar bij. Vette haring is korter houdbaar, tot ongeveer drie maanden. Magere haring dus tot zes maanden.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
Haring en Witte Wijn
Als je de adviezen van de experts leest mag je zowat alle wijnen bij haring drinken. Of het nu Muscadet is, Riesling, Chardonnay, sauvignon blanc, zelfs sherry. Je zou bijna het idee hebben dat alles past de haring.
Pils en Weizen
Op een haringparty is de keus voor een pilsener zeker geen slechte. Het is een fris bier met koolzuur, dus dat doet het goed in combinatie met de haring. Als je de keuze hebt, kies dan een pilsener met een stevige moutsmaak in plaats van een pilsener met bitterheid.
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Zout in haring
Omdat de vis in de tussentijd in zout wordt ingelegd, vertienvoudigt het zoutgehalte. Maar liefst 1100 milligram natrium per 100 gram, dus! Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks maximaal 6 gram zout te eten, of 1,5 gram natrium.
Uitje en augurk erbij en happen maar! Waar de Nederlandse vissers in 2011 voor 86 miljoen kilo haring zorgden, wat destijds 5,2 kilo per persoon was, zorgen onze bovenburen nu voor 76 miljoen haringen per jaar. Dat is gemiddeld 4,5 haring per Nederlander.