Overspel brengt een vertrouwensbreuk teweeg waarbij de bedrogen partner het vertrouwen verliest in de ontrouwe partner, maar ook vaak het geloof in zichzelf verliest om nog te kunnen vertrouwen. Eeuwige achterdocht loert dan om de hoek.
Het traject voor relatieherstel na ontrouw bestaat uit 11 gesprekken van minimaal 90 minuten. In het begin vinden de gesprekken eens per week plaats. Afhankelijk van jullie vorderingen wordt dat later eens per twee tot vier weken. Het gehele traject duurt ongeveer 6 maanden.
Is er na overspel nog hoop voor een relatie? Ja, zegt relatietherapeut Esther Perel volmondig. Ze behandelde duizenden stellen die ontrouw meemaakten en ontdekte wat beide partners kunnen doen om toch samen verder te gaan.
'Er is sprake van emotionele ontrouw als je liever bij die ander bent dan bij je partner. Als je geneigd bent te vergelijken, en je geliefde er bekaaid vanaf komt. Maar ook als de balans scheef is: je brengt meer en meer vrije tijd door met die ander en vraagt je steeds af wat hij of zij van iets vindt.
Liegen, dingen expres geheim houden
Maar over andere dingen liegen en niet eerlijk zijn, kan nog veel erger zijn dan één keer een wippie buiten de deur. Zeker als het vaak gebeurt, die dingen achterhouden voor de ander. Van financiële ellende en nare gedachtes tot aan angsten, depressies, dromen, wensen, ambities.
Het voelt naar als die zich rot voelt door jouw toedoen. Zeker als het je partner betreft. Maar ook als je partner niet weet dat je vreemdgaat of bent gegaan, kun je je schuldig voelen. Dat heeft te maken met je inlevingsvermogen en je geweten: je weet dat het kwetsend is en je vindt het zelf ook niet goed.
Volgens het onderzoek is de kans dat je relatie blijft duren niet bijster groot. Meer dan de helft van de relaties, 54,5%, liep meteen op de klippen zodra het ontrouw aan het licht kwam. 30% probeerde in eerste instantie om samen te blijven, maar ging daarna toch uit elkaar.
De meeste mensen die vreemdgaan zitten met schuldgevoelens. Vooral naar de eigen partner, maar ook naar kinderen, vrienden en de partner van de ander. Een interessante zienswijze vind ik dat als je vreemdgaat (ook al weet je partner het niet), je de ander er toch al mee kwetst.
Relatie beëindigen na vreemdgaan: zó weinig mensen kiezen er echt voor. Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Blijft die ontrouw een levenslange litteken binnen de relatie of huwelijk? Je relatie overleeft geen enkele affaire als de ontrouwe partner contact blijft houden met de minnaar of met de minnares. Het vertrouwen zal dan nooit terug keren.
Ja, dat kan. Een emotionele affaire begint met een onschuldige vriendschap en ontwikkelt zich langzaam tot een diepe band. Soms verandert het in een platonische relatie waarin de emotionele band die met de affaire-partner wordt gedeeld, de ruimte van de huwelijkspartner kan betreden.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af. Een man doet dat niet.
Hij verandert zijn verhaal
'Als je veranderingen merkt in zijn verhaal, zou dat iets kunnen betekenen. Bovendien zijn mensen die liegen geneigd om extra (onnodige) details in het verhaal te stoppen om het geloofwaardiger te maken.
Bedrogen worden betekent sowieso een klap voor iemands zelfvertrouwen, dus je moet laten zien dat je nog steeds van hem houdt. Toch moet je daar ook mee oppassen: hij zal sowieso kwaad zijn en waarschijnlijk wat tijd en ruimte willen. Als dat het geval is, laat hem dan met rust. Tot hij je - hopelijk - kan vergeven.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Bovenaan staat natuurlijk: omdat je van elkaar houdt en oprecht om elkaar geeft. Als dit niet de belangrijkste reden is, dan zou het dat in ieder geval wel moeten zijn. Een misstap, een ziekte, een externe factor, noem het maar op allemaal. Als de liefde er nog is dan is er altijd hoop.
Toch blijkt uit onderzoek van psychotherapeut Gary Neuman onder 200 mannen, dat maar 8% vreemdgaat uit seksuele ontevredenheid. Maar liefst 48% gaat vreemd omdat ze sociaal-emotioneel ontevreden zijn. Een tekort aan bevestiging en affectie is de belangrijkste reden dat mannen hun partner bedriegen.
Je bent zelf vreemdgegaan
Ook wanneer je zelf vreemdgegaan bent, kan dat tal van negatieve gevoelens met zich meebrengen: Schuldgevoel: wat heb ik de ander aangedaan? Schaamte voor de afwijzing van de omgeving. Boosheid en verdriet omdat de omgeving zo hard en veroordelend op jou reageert.