Hoe kan je kippen en ander kleinvee beschermen tegen de vos of steenmarter? Zorg ervoor dat ze niet tot bij de kippen, eenden of konijnen geraken – vooral 's nachts. Meestal volstaat het om voor een degelijk nachthok te zorgen dat 's nachts (al dan niet automatisch) afgesloten wordt.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
Steenmarters eten ook etensresten van mensen (kaas, brood, vleesresten). Bij boerderijen en in dorpen roven ze wel eens eieren, kippen en duiven, en doden soms meer dieren dan ze direct kunnen opeten.
Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren. Marters zijn gewoontedieren met vaak vaste looproutes.
Installeer een marterverschrikker met ultrasoon geluid. Steenmarters hebben een hekel aan een hoog piepend geluid. Apparaatjes die een dergelijk geluid maken kun je ook onder of in de motor kleven of bevestigen, maar let wel op dat je het niet aanbrengt op onderdelen die warm worden. Zo'n apparaatje kost ongeveer € 50.
Hoe herkent u de aanwezigheid van steenmarters? Vaak begint dit met geluiden of lawaai. Steenmarters zijn 's nachts actief, wat zorgt voor lawaai op zolder of in de spouwmuur. In veel gevallen hangt er ook een intense stank, afkomstig van de urine, uitwerpselen en prooien van de steenmarter.
Re: Hoe kippen te beschermen tegen marters? Marterachtigen doden kippen soms voor hun bloed en eten er dan niet aan. Dat zou het best kunnen zijn. Vossen doden ook kippen die ze niet opeten.
Voor een veilige kippenren gebruik je best een afsluitdraad met mazen van 3 tot 4 cm en een hoogte van minstens 190 cm. Onderaan kan je een extra afrastering van zo'n 30 cm hoog voorzien in een fijner kippengaas (2 tot 2,5 cm).
Pluimvee met afgebeten kop is meestal wel een goede aanwijzing dat een vos op bezoek is geweest, maar dit kan soms ook een hond, kat, steenmarter of zelfs de kleinere bunzing geweest zijn. De laatste jaren is de populatie vossen en steenmarters sterk aan het uitbreiden.
In Nederland zijn de natuurlijke vijanden van de steenmarter eigenlijk alleen de vos en de oehoe. In andere landen komen daar wolf, beer en grote roofvogels als arenden bij.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Steenmarters hebben soms wel tientallen schuilplaatsen. Ze slapen in boomholtes, tussen houtstapels, in hooibergen, op zolders, in spouwmuren, onder dakbedekking, in schuurtjes, in nestkasten of in grotten. En een enkele keer graaft hij een hol in de grond.
Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Veilige afsluiting
Bij kippen die gemakkelijk opvliegen (zoals krielen) zorg je beter voor een afsluiting van 1,80 m tot 2 m hoog. Let ook op voor vossen in de buurt. Voor het houden van volwassen kippen volstaat zogenaamde schapendraad van 1,30 m hoog met een vrij ruime maaswijdte.
Dit product heeft de lucht van de natuurlijke vijanden van de steenmarter in zich. Je brengt de lucht aan op de plaats waar je de steenmarter uit de buurt wilt houden en hij zal daar weg blijven.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen.
De kippen blijven binnen als het hard regent en hebben een betonnen plaat waar ze droge voeten kunnen houden. Omspitten van de grond helpt niet altijd, zeker niet als je op vette kleigrond zit en de grond volledig verzadigt is. Wat je structureel kan doen is een poel graven in de ren, als deze groot genoeg is.
Wat je ook kunt doen is het gaas 50 cm diep graven onder een hoek van 45 graden naar buiten. Een vos zijn uitstekende gravers en graaft eigenlijk altijd loodrecht naar beneden. Als daar dan ook gaas zit, kan hij er dus niet doorheen komen, waardoor jouw kippen dus goed beschermd zijn tegen de vos.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Om je kippen te beschermen tegen gravende roofdieren, is het verstandig om tegels rond de kippenren te leggen tot ongeveer een meter afstand van het gaas. Hierdoor kunnen de roofdieren minder goed onder de ren doorgraven. Ook kun je nog een paar rijen tegels in de ren leggen of tussen de twee lagen gaas.
Het natuurlijke leefgebied van steenmarters is voornamelijk het loofwoud, aan de rand van bossen en op open rotsheuvels. De steenmarter heeft zich goed aangepast aan de mens en leeft daarom ook in bewoonde gebieden, waar hij schuilplaatsen maakt op zolders, in garages en in schuren.
Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag hij niet als ongedierte worden beschouwd. Als een polis schade door ongedierte uitsluit, geldt dat dus niet voor schade door steenmarters. De schade die dit dier veroorzaakt, valt daarom gewoon onder de dekking.
De enige oplossing is de dieren verdrijven. Gebruik daarvoor een toestel met ultrasone geluiden of een anti-marterspray. Spuit de spray om de 1 à 2 dagen op de plaatsen waar de steenmarter langskomt, bijvoorbeeld onder de motorkap van de auto. De geur van de spray jaagt de marter weg.
De oorzaak hiervan kan gevonden worden in het feit dat het bij automerken als Volkswagen, Opel, Renault en eigenlijk alle Aziatische merken makkelijker is voor de steenmarter om onder de motorkap te klimmen. Dure merken hebben de motoren en de motorkap vaak beter afgeschermd.