Omikron is de vijftiende letter uit het Griekse alfabet en staat voor de kleine o, met een kort gerekte klank. In het oud-Grieks werd er onderscheid gemaakt tussen lange en korte klinkers.
De omikron (hoofdletter Ο, kleine letter ο) (ὂ μικρόν, letterlijk kleine o, in tegenstelling tot de omega, de grote o) is de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De omikron wordt uitgesproken als /ɔ/, zoals in orde.
1) Aanduiding van windrichting 2) Ach 3) Ah 4) Allemachtig 5) Allemensen 6) Ha 7) Klinker 8) Niet in de handel (afk.) 9) Och 10) Oh 11) Oost 12) Order (wissels) (afk.) 13) Stad in Kirgizië 14) Tjonge 15) Zuurstof 16) Zuurstof (afk.)
Uitspraak: 'ómikron'
Ook in omega, de Griekse lange oo, ligt de klemtoon doorgaans helemaal vooraan. Omikron betekent letterlijk 'o klein', dus: 'kleine o'. Omega betekent letterlijk 'o groot', dus: 'grote o'.
De Griekse taal wordt geschreven in het Griekse alfabet (Nieuwgrieks: Ελληνικό αλφάβητο, ellinikó alfávito). Dit alfabet is in de oudheid (rond de 9e eeuw v. Chr.) ontwikkeld uit het Fenicische alfabet en bestaat uit 24 letters.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
De omega (hoofdletter Ω, kleine letter ω, Grieks: ω μεγα, lett. grote o) is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
Van de positief geteste personen met de nieuwe variant had 2,8% al eerder een corona-infectie doorgemaakt. Bij de deltavariant was dat 1,3%. Dit betekent dat mensen die al corona hebben gehad, met de komst van de omikronvariant meer kans hebben om nog een keer corona te krijgen.
De gamma (hoofdletter Γ, kleine letter γ, Grieks: γάμμα), is de derde letter van het Griekse alfabet. γ' is het Griekse cijfer voor 3, γ voor 3000.
De sigma (hoofdletter Σ, kleine letter σ en ς, Grieks: σίγμα) is de 18e letter van het Griekse alfabet.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Om het cijfer 0 en de letter o te onderscheiden, wordt in het cijfer 0 soms een punt of schuin streepje gezet. Vooral in de computerwereld ten tijde van MS-DOS kwam dit vaak voor. De variant met het streepje 0̷ lijkt op de letter Ø, maar het streepje komt niet buiten de ronde vorm.
= hoofdstuk Vooral gebruikt in verwijzingen, gevolgd door een getal. Ook wel gespeld als <i>hfst<-i>, dus zonder punt, of als <i>Hfst. <-i> en <i>Hfst<-i> (met hoofdletter)....
De alfa (hoofdletter Α, kleine letter α, Grieks ἄλφα, ook wel gespeld als alpha) is de eerste letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter Α is gelijk aan de Latijnse letter A. α' is het Griekse cijfer voor 1, ,α voor 1000.
Lambda-waarde (λ): de isolerende waarde van een materiaal
De lambda-waarde geeft de warmtegeleidbaarheid van een materiaal aan. Ze wordt uitgedrukt in W/mK. Hoe hoger de waarde is, hoe beter de warmte geleid wordt en dus hoe minder goed het materiaal isoleert.
Hoewel omikron besmettelijker is dan andere coronavarianten, tonen onderzoeken uit Zuid-Afrika, Engeland en sommige EU-landen aan dat de kans op ziekenhuisopname door deze variant kleiner is: namelijk een derde tot de helft minder dan met de delta-variant.
De omikronvariant van het coronavirus, die al in 128 landen dominant is, zou tegen maart 60% van de Europeanen kunnen besmetten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
De bèta (hoofdletter Β, kleine letter β, Oudgrieks βῆτα), is de tweede letter van het Griekse alfabet. De hoofdletter Β is gelijk aan de Latijnse letter B. β' is het Griekse cijfer voor 2, ,β voor 2000.
omega, de hoofdletter van de vierentwintigste en laatste letter van het Griekse alfabet.
Pi is een getal dat in de wiskunde niet kan veranderen: kortom een wiskundige constante. De decimale notatie van het getal π vormt de getalwaarde 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288… Het getal vormt de verhouding tussen de omtrek en de middellijn of diameter van een cirkel.