Kant-en-klare dipsaus kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Mayonaise tijdens je zwangerschap
Mayonaise uit de winkel kan je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Het eigeel dat voor deze mayo wordt gebruikt is gepasteuriseerd, waardoor bacteriën onschadelijk zijn gemaakt. Ditzelfde geldt voor de meeste mayonaise-soorten die je bij de snackbar of in een restaurant krijgt.
Houd rekening met de ingrediënten als u besluit wat een zwangere vrouw veilig kan eten. Pas op met rauwe eieren, want die kunnen u en uw baby in gevaar brengen voor salmonellavergiftiging (5). Omdat hollandaisesaus, bearnaisesaus en aiolisaus worden gemaakt met gedeeltelijk gekookte eieren, moeten ze worden vermeden.
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.
Gerechten met sauzen die met alcohol zijn gemaakt – bijvoorbeeld pasta (of penne) a la wodka, witte of rode wijnsaus of jus, chocoladesauzen met rum, brandewijn, etc. bevatten meestal weinig alcohol en de porties zijn klein. Ze zijn allemaal veilig om met mate te eten, tijdens de zwangerschap .
Dit kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Let wel op dat er geen alcohol in zit. Niet alle alcohol verdampt, dus je kunt beter een risotto nemen zonder wijn. Witte rijst/risotto staat niet in de Schijf van Vijf, eet het daarom niet te veel en niet te vaak.
Let op: Commerciële mayonaise, dressings en sauzen bevatten gepasteuriseerde eieren die veilig zijn om te eten .
Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken. Dit is echter niet waar.
Absoluut — wanneer in gematigde hoeveelheden geconsumeerd, is knoflook een geweldige aanvulling op een gezond zwangerschapsdieet , omdat het zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Vergeet niet dat het eten van een grote hoeveelheid kan leiden tot brandend maagzuur, wat al veel voorkomt tijdens de zwangerschap.
Ongepasteuriseerde honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat gevaarlijk kan zijn voor een zich ontwikkelende baby. Gebruik alleen gepasteuriseerde honing tijdens de zwangerschap.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Zwangerschap: Zwarte mosterd is waarschijnlijk onveilig als het in grote hoeveelheden oraal wordt ingenomen als medicijn tijdens de zwangerschap . Zwarte mosterd bevat chemicaliën die een miskraam kunnen veroorzaken. Blijf aan de veilige kant en houd je aan de hoeveelheden voedsel.
Gekookt ei: bij een zacht gekookte ei is de kans op salmonellabesmetting erg klein, maar wel aanwezig. Het is dus beter om een hard gekookt ei te eten. Het advies is om een ei minimaal 8 minuten te koken. Roerei: een roerei mag je eten zolang het eiwit en de dooier goed zijn doorbakken.
Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen.Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Het eten van chilly hot chips tijdens de zwangerschap is veilig als je de limiet niet overschrijdt. Je kunt hunkering naar Takis behandelen tijdens de zwangerschap, maar je moet het af en toe eten . Industrieën produceren verschillende soorten chips voor de markt, zoals Hot Cheetos, Doritos Flaming' Hot, Seabrook Scorching' Hot Fire Eaters en Takis Fuego.
Kant-en-klare dipsaus kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Af en toe een bord pasta pesto of een laagje pesto op je tosti kan geen kwaad. Toch kan je er beter niet te veel van eten tijdens je zwangerschap. In pesto zit namelijk onder andere basilicum.Wanneer je hier grote hoeveelheden van binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.
Zuivelproducten zoals melk, kaas, fromage frais en yoghurt zijn belangrijk omdat ze calcium en andere voedingsstoffen bevatten die u en uw baby nodig hebben . Kies waar mogelijk voor magere varianten, zoals halfvolle, één procent vet of magere melk, magere yoghurt met minder suiker en harde kaas met minder vet.
Mythe 3: Eieren moeten tijdens de zwangerschap goed gekookt worden.
Dit betekent dat alles van Eggs Benedict tot pasta carbonara nu veilig gegeten kan worden tijdens de zwangerschap ! U kunt nog steeds eieren eten die niet van British Lion zijn, of niet van kippen, maar zorg ervoor dat het eiwit en de dooiers goed gekookt zijn.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol.